Show simple item record

dc.contributor.advisorŞentürk, Murat
dc.contributor.advisorTanyeli, Ayhan
dc.contributor.authorBabayiğit, Tansu
dc.date.accessioned2023-09-22T12:23:28Z
dc.date.available2023-09-22T12:23:28Z
dc.date.submitted2022-03-17
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/739962
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, %99 etanol gavajı uygulanmış sıçanlarda hünnap (Ziziphus Jujuba) bitkisi su ekstraktının sıçan kanındaki bazı enzimler (glutatyon redüktaz (GR), asetilkolinesteraz (AChE) ve butirilkolinesteraz (BChE))üzerine etkisini araştırmaktır. Bu amaç için ortalama 250-300gram ağırlığında toplam 32 adet Wistar albino erkek sıçandan aşağıdaki gibi: Kontrol (n=8),alkol (n=8), 4ml/kg Ziziphus Jujuba düşük doz (DD, n=8) ve 8ml/kgZiziphus Jujuba yüksek doz (YD, n=8) olmak üzere 4 grupoluşturuldu. Ziziphus Jujuba ekstraktı 10 gün boyunca oral gavaj ile sıçanlara uygulandı. 11.günde, Grup 2, Grup 3 ve Grup 4'te gastrik ülser oluşturmak için etanol, oral gavaj ile uygulandı. Alkol uygulandıktan 90dakika sonra sıçanlar sakrifiye edildi.Çalışmanın ikinci kısmında sakrifiye edilen sıçanlardan alınan kan örneklerinde GR, AChE ve BChE enzimlerinin aktivitedeğerleri ölçüldü.
dc.description.abstractThe aim of this study was to investigate the effect of jujube (Ziziphus Jujuba) water extract on some enzymes (glutathione reductase (GR), acetylcholinesterase (AChE) and butyrylcholinesterase (BChE) in rat blood in rats treated with 99% ethanol gavage. For this purpose, a total of 32 Wistar albino male rats weighing 250-300 grams on average were as follows: Control (n = 8), alcohol (n = 8), 4 ml / kg Ziziphus Jujuba low dose (DD, n = 8) and 8 ml / kg Ziziphus Jujuba high dose (HD, n = 8) was formed into 4 groups. Ziziphus Jujuba extract was administered to rats by oral gavage for 10 days. On the 11th day, ethanol was administered by oral gavage to create gastric ulcer in Group 2, Group 3 and Group 4. The rats were sacrificed 90 minutes after alcohol administration.In the second part of the study, the activity values of GR, AChE and BChE enzymes were measured in blood samples taken from sacrificed rats.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectFizyolojitr_TR
dc.subjectPhysiologyen_US
dc.titleEtanol gavajı yapılmış sıçanlara uygulanan hünnap (Ziziphus Jujuba) meyve ekstresinin bazı kan enzimleri üzerindeki etkisinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of the effects of jujube (Ziziphus Jujuba) fruit extract on some blood enzymes applied to ethanol gavage rats
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2022-03-17
dc.contributor.departmentKimya Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmAlcohol-ethyl
dc.subject.ytmEnzymes
dc.subject.ytmGastric mucosa
dc.identifier.yokid10267964
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityAĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid712248
dc.description.pages53
dc.publisher.disciplineBiyokimya Bilim Dalı


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess