Show simple item record

dc.contributor.advisorAcaröz, Ulaş
dc.contributor.authorUşaklı, Abdülkadir
dc.date.accessioned2023-09-22T12:23:23Z
dc.date.available2023-09-22T12:23:23Z
dc.date.submitted2023-01-18
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/739952
dc.description.abstractBu araştırmada; Afyonkarahisar'da tüketime sunulan beyaz, kaşar, lor ve tulum peynirlerinde bakır, çinko, demir, kalay, kurşun, kadmiyum, arsenik, sodyum, magnezyum, alüminyum, fosfor, potasyum, kalsiyum, krom, mangan, kobalt, nikel, selenyum, baryum ve civa elementlerinin varlığı ve düzeyi yönünden değerlendirildi. Her peynir çeşidi için 15'er numune alınarak toplamda 60 numune analiz edildi. Numunelerin analizi ICP-MS cihazı ile gerçekleştirildi.Peynir örneklerinden elde edilen en yüksek değerler; sodyum (Na) için 75734.7ppm, magnezyum(Mg) için 1942.4 ppm, potasyum (K) için 5752.0 ppm, kalsiyum (Ca) için 8293.4 ppm, fosfor (P) için 15539.1 ppm, arsenik (As) için 71.3 ppb, kadmiyum (Cd) için 32.7 ppb, kurşun (Pb) için 297.5 ppb, alüminyum (Al) için 12.6 ppm, krom (Cr) için 532.2ppb, manganez (Mn) için 905.1 ppb, demir (Fe) için 22.4 ppm, kobalt (Co) için 243.0 ppb, nikel (Ni) için 524.1 ppb, bakır (Cu) için 1121.6 ppb, çinko (Zn) için 62.7 ppm, selenyum (Se) için 603.5 ppb, kalay (Sn) için 1052.2 ppb, baryum (Ba) için 3746.7 ppb ve civa (Hg) için 1.3 ppb şeklinde tespit edilmiştir. Toplanan peynir örneklerinden her bir element için tespit edilen en yüksek değerler arasında miktarca en yüksek olarak sodyum (75734.7ppm) elementi tespit edilmiştir. Yine toplanan peynir örneklerinden her bir element için tespit edilen en yüksek değerler arasında miktarca en düşük olarak ise civa (1.3 ppb) elementi tespit edilmiştir.Anahtar kelimeler: Afyonkarahisar, Peynir, Ağır Metal, ICP-MS
dc.description.abstractIn this study; white, kashar, lor and tulum cheeses offered for consumption in Afyonkarahisar were evaluated regarding presence and level of copper, zinc, iron, tin, lead, cadmium, arsenic, sodium, magnesium, aluminum, phosphorus, potassium, calcium, chromium, manganese, cobalt, nickel, selenium, barium, mercury. 15 samples were taken for each cheese variety and a total of 60 samples were analyzed. Analysis of the samples was performed with the ICP-MS device. The highest values obtained from cheese samples were as follows; 75734.7ppm for sodium (Na), 1942.4 ppm for magnesium (Mg), 5752.0 ppm for potassium (K), 8293.4 ppm for calcium (Ca), 15539.1 ppm for phosphorus (P), 71.3 ppb for arsenic (As), 32.7 ppb for cadmium (Cd), 297.5 ppb for lead (Pb), 12.6 ppm for aluminum (Al), 532.2 ppb for chromium (Cr), 905.1 ppb for manganese (Mn), 22.4 ppm for iron (Fe), 243.0 ppb for cobalt (Co), 524.1 ppb for nickel (Ni), 1121.6 ppb for copper (Cu), 62.7 ppm for zinc (Zn), 603.5 ppb for selenium (Se), 1052.2 ppb for tin (Sn), 3746.7 ppb for barium (Ba) and 1.3 ppb for mercury (Hg). Among the highest values detected for each element in cheese samples, sodium (75734.7ppm) element was found to be the highest in quantity. Again, mercury (1.3 ppb) element was found to be the lowest in amount among the lowest values detected for each element in cheese samples.Keywords: Afyonkarahisar, Cheese, Heavy Metal, ICP-MSen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.titleAfyonkarahisar'da tüketime sunulan beyaz, lor, kaşar ve tulum peynirlerinde ağır metal ve diğer element düzeylerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of heavy metal and other element levels in white, lor, kashar and tulum cheeses offered for consumption in Afyonkarahisar
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2023-01-18
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmHeavy metals
dc.subject.ytmWhite cheese
dc.subject.ytmElements
dc.subject.ytmKashar cheese
dc.subject.ytmWhey cheese
dc.subject.ytmCheeses
dc.subject.ytmTulum cheese
dc.subject.ytmAfyonkarahisar
dc.identifier.yokid10333209
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityAFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid692334
dc.description.pages81
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess