Show simple item record

dc.contributor.advisorKayan, Nihal
dc.contributor.authorTekin, Güven
dc.date.accessioned2023-09-22T12:18:04Z
dc.date.available2023-09-22T12:18:04Z
dc.date.submitted2022-10-11
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/739235
dc.description.abstractBu araştırma, farklı mikroorganizma (rhizobia ve mikoriza) ve fosfor dozu uygulamalarının kuru fasulyenin (Phaseolus vulgaris L.) verim ve verim ögelerine etkilerini incelemeyi amaçlamıştır.Deneme; tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi arazilerinde Topçu fasulye çeşidi ile kurulmuştur. Mikoriza ve rhizobia uygulamaları ile 0 kg/da, 3 kg/da, 6 kg/da ve 9 kg/da saf fosfor dozları incelenmiştir.Fosfor dozu bakımından tane verim en yüksek 172,78 kg/da ile 3 kg/da fosfor dozunda, en düşük ise 162,11 kg/da ile 9 kg/da fosfor dozunda elde edilmiştir. Uygulamalar bakımından tane verimi en yüksek 188,17 kg/da ile kontrol parsellerinde, en düşük ise 149,25 kg/da ile rhizobia uygulanan parsellerde görülmüştür.Çalışmada artan fosfor dozları ile rhizobia ve mikoriza uygulamalarının önemli verim ögelerini arttırdığı görülmektedir. Çalışmamız tane verim değerleri incelendiğinde 3 kg/da, önemli verim ögeleri dikkate alındığında ise 6 kg/da saf fosfor uygulaması tavsiye edilmektedir. Daha güvenilir ve doğru sonuçlara ulaşılabilmesi için farklı çeşit, lokasyon, iklim ve yıllarda tekrarlanması gerekmektedir.
dc.description.abstractThis research aimed to examine the effects of different microorganism (rhizobia and mycorrhiza) and phosphorus dose applications on yield and yield components of dry beans (Phaseolus vulgaris L.).The experiment was established in the experimental areas of Eskişehir Osmangazi University Faculty of Agriculture with three replications according to the factorial experimental design in random blocks. Topçu variety was used as bean variety. 0 kg/da, 3 kg/da, 6 kg/da and 9 kg/da P2O5 were investigated with mycorrhiza and rhizobia applications.The highest grain yield was obtained at 172.78 kg/da and 3 kg/da phosphorus dose, and the lowest at 162.11 kg/da and 9 kg/da phosphorus dose. In terms of applications, the highest grain yield was seen in the control plots with 188.17 kg/da, and the lowest in the plots where rhizobia was applied with 149.25 kg/da.It is seen that increasing phosphorus doses and rhizobia and mycorrhiza applications increase important yield elements. When the grain yield values of our study are examined, it is recommended to apply 3 kg/da pure phosphorus, and when important yield factors are taken into account, pure phosphorus application is recommended. In order to achieve more reliable and accurate results, it should be repeated in different varieties, locations, climates and years.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleRhizobia ve Mikoriza ile birlikte farklı fosforlu gübre dozları uygulamalarının fasulyenin verim ve verim ögeleri üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of different doses of phosphorus fertilizer with Rhizobia and Mycorrhiza on the yield and yield components of beans
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2022-10-11
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmVesicular arbuscular mycorrhiza
dc.identifier.yokid10294229
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid742035
dc.description.pages79
dc.publisher.disciplineTahıllar ve Yemeklik Baklagiller Bilim Dalı


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess