Show simple item record

dc.contributor.advisorKayan, Nihal
dc.contributor.authorKılınç, Abdullah Taner
dc.date.accessioned2023-09-22T12:18:03Z
dc.date.available2023-09-22T12:18:03Z
dc.date.submitted2023-09-19
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/739234
dc.description.abstractBu çalışmada, ülkemizde ve dünyada nohutta önemli verim kayıplarına neden olan Fusarium solgunluğu (Fusarium oxysporum f. sp. ciceris) hastalığına karşı bazı fungusitler (Triticonazole+Pyraclostrobin, Fluxapyroxad, Prothioconazole+Tebuconazole) ile 3 biyoajanın (Bacillus subtilis, Mesorhizobium ciceri, Serretia odorifera) etkileri değerlendirilmiş ve bunların hastalığa karşı kullanım olanaklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Denemede ülkemizde yaygın olarak ekilen Azkan çeşidi ile hastalığa karşı hassas reaksiyon gösteren ILC482 nohut çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Kontrollü şartlarda yapılan denemede tohumlar fungusitler ve biyoajanlar ile muamele edilmiş, patojen bulaştırılmış toprak içeren saksılara ekilmiştir. Denemede yer alan çeşitlerin çıkış oranları, hastalık şiddeti, bitki boyu, kök uzunluğu, kök-gövde yaş ve kuru ağırlığı ile toplam biyomasları incelenmiştir. Araştırma sonucunda fungusitlerin ve biyoajanların hastalığın gelişimini engellediği görülmüştür. Denemede yer alan bakteri ve fungusit uygulamalarının, Azkan ve ILC482 çeşidinin (+) kontrol uygulamalarına göre hastalık şiddetini azalttığı incelenen diğer morfolojik parametrelerini artırdığı tespit edilmiştir . Fungusitler ile biyoajanlar birlikte değerlendirildiğinde fungusit uygulamaları ön plana çıkmıştır. Hastalıkla mücadelede tohumların fungusitler ile ilaçlanması uygun olacaktır.
dc.description.abstractFusarium wilt is a crop disease that causes significant yield loss both in our country and the world. In this study, it was aimed to investigate the effects of some fungicides (Triticonazole + Pyraclostrobin, Fluxapyroxad, Prothioconazole + Tebuconazole) and 3 bioagents (Bacillus subtilis, Mesorhizobium ciceri, Serretia odorifera) against Fusarium wilt and to determine possibilities of their use against the disease. Most common chickpie variety in Turkey, Azkan, and a variety which is known as sensitive to disease, ILC482 were used in the experiment. The experiment was conducted under controlled conditions, the seeds were treated with fungicides and bioagents and planted in pots containing pathogen-contaminated soil. The emergence rates, disease severity, plant height, root length, root-stem fresh and dry weight and total biomass of the cultivars were studied in the experiment. As a result of the research, it has been seen that fungicides and bioagents prevent the development of the disease. Better results were obtained from the (+) control applications of Azkan and ILC482 varieties in terms of the properties examined from all applications in the experiment. When fungicides and bioagents were evaluated together, fungicide applications came to the fore. It will be appropriate to spray the seeds with fungicides in the fight against the disease.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleNohutta Fusarium solgunluğu'na (Fusarium oxysporum f.sp.ciceris) karşı bazı biyolojik ajanların ve fungusitlerin etkilerinin belirlenmesi.
dc.title.alternativeDetermination of the effects of some biological agents and fungicides against chickpea Fusarium wilt (Fusarium oxysporum f.sp.ciceris).
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2023-09-19
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmFungicides
dc.subject.ytmFusarium
dc.subject.ytmChickpea
dc.subject.ytmOrganometallic fungucides
dc.subject.ytmRhizobium bacteria
dc.subject.ytmWilt disease
dc.subject.ytmSoil bacteria
dc.subject.ytmEndophytic bacteria
dc.identifier.yokid10294083
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid727331
dc.description.pages63
dc.publisher.disciplineTahıllar ve Yemeklik Baklagiller Bilim Dalı


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess