Tavuk gübresi ve bakteri uygulamalarının fasulyenin (Phaseolus vulgaris L.) verim ve verim öğeleri üzerine etkileri
dc.contributor.advisor | Kayan, Nihal | |
dc.contributor.author | Çukurcalıoğlu, Kazım | |
dc.date.accessioned | 2023-09-22T12:18:02Z | |
dc.date.available | 2023-09-22T12:18:02Z | |
dc.date.submitted | 2023-09-20 | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/739232 | |
dc.description.abstract | Bu araştırma, Eskişehir ekolojik koşullarında 2019 yılında tavuk gübresinin farklı bakteriler ile birlikte uygulamalarının fasulyenin (Phaseolus vulgaris L.) verim ve verim öğeleri üzerine etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre kurulan bu çalışmada incelenen verilere yapılan varyans analiz sonucuna göre; ana dal sayısı, yaprak alan indeksi ve bitkide bakla sayısı haricinde diğer tüm incelenen veriler tavuk gübresi x bakteri uygulamaları interaksiyon sonuçlarında istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Deneme sonuçlarına göre bitki boyu 33.46-47.23 cm; ilk meyve yüksekliği 10.73-14.40 cm; bakla bağlama süresi 63.33-72.00 gün; klorofil içeriği 27.26-44.66 spad; yaprak alan indeksi 1.50-3.56; ana dal sayısı 1.73-2.80 adet; ana dal çapı 5.24-7.54 mm; bitkide bakla sayısı 17.33-35.86 adet; bitkide tane sayısı 55.86-107.00 adet; baklada tane sayısı 2.30-3.59 adet; bitkide tane verimi 10.53-37.90 g/bitki; biyolojik verim 190.66-498.66 kg/da; tane verimi 68.66-198.33 kg/da; hasat indeksi %35.66-39.43; yüz tane ağırlığı 30.20-36.30 g arasında değişkenlik göstermektedir.Elde edilen sonuçlarda tavuk gübresi bulunan geleneksel+bontera uygulaması ve yine tavuk gübresi bulunan geleneksel+rhizobia+bontera uygulaması verim ve verim öğeleri bakımından ön plana çıkmaktadır. Bu uygulamalar tavsiye edilmekle beraber tavuk gübresi ve bakteri uygulamalarının da yetiştiriciliğe dahil edilmesi olumlu sonuçlar verecektir. Araştırmanın bir yıllık olması sebebiyle kesin bir sonuç elde edilemeyecek olmasına karşın, tavuk gübresi kullanımı ile birlikte bakterilerin etkinlik oranlarının arttığı ve bu uygulamaların fasulye tarımına katkıda bulunduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla Eskişehir iklim şartlarında fasulye yetiştiriciliğinde daha yüksek verim elde edebilmek için geleneksel gübreleme yöntemleri ile beraber tavuk gübresi ve bakteri uygulamalarının da yetiştiriciliğe dahil edilmesi tavsiye edilebilir. | |
dc.description.abstract | This research was carried out to examine the effects of application of chicken manure with different bacteria on the yield and yield components of beans (Phaseolus vulgaris L.) in Eskişehir ecological conditions in 2019. The experimental design was split plot with three replicates. According to the result of analysis of variance; chicken manure x bacteria interactions were found to be statistically significant in all data except for the number of main branches, leaf area index and the number of pods per plant. According to the results; the plant height was 33.46-47.23 cm; first pod height 10.73-14.40 cm; pod binding time 63.33-72.00 days; chlorophyll content 27.26-44.66 spad; leaf area index 1.50-3.56; number of branches 1.73-2.80; main branch diameter 5.24-7.54 mm; the number of pods per plant is 17.33-35.86; the number of seeds per plant is 55.86-107.00; number of seeds per pod 2.30-3.59; grain yield per plant 10.53-37.90 g/plant; biological yield 190.66-498.66 kg/da; grain yield 68.66-198.33 kg/da; harvest index 35.66-39.43%; hundred grain weight varies between 30.20-36.30 g.In the results obtained, traditional+bontera application with chicken manure and traditional+rhizobia+bontera application with chicken manure are important in terms of yield and yield components. Although these applications are recommended, the inclusion of chicken manure and bacteria applications in farming will give positive results. Since the research was only one year, no definite results could be obtained. However, it was determined that the efficiency rates of bacteria increased with the use of chicken manure. Therefore, it can be recommended to include chicken manure and bacteria applications in the cultivation together with traditional fertilization methods in order to obtain higher efficiency in bean cultivation in Eskişehir climatic conditions. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Tavuk gübresi ve bakteri uygulamalarının fasulyenin (Phaseolus vulgaris L.) verim ve verim öğeleri üzerine etkileri | |
dc.title.alternative | The effects of chicken manure and bacterial applications on yield and yield components of bean (Phaseolus vulgaris L.) | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2023-09-20 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Bean | |
dc.subject.ytm | Phaseolus vulgaris | |
dc.subject.ytm | Poultry manure | |
dc.identifier.yokid | 10294235 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 727337 | |
dc.description.pages | 79 | |
dc.publisher.discipline | Tahıllar ve Yemeklik Baklagiller Bilim Dalı |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |