Show simple item record

dc.contributor.advisorOlgun, Murat
dc.contributor.authorÖz, Ahmet
dc.date.accessioned2023-09-22T12:18:01Z
dc.date.available2023-09-22T12:18:01Z
dc.date.submitted2022-11-30
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/739230
dc.description.abstractÖZETBu çalışma 2018/2019 ve 2019/2020 üretim sezonlarında Ankara ili Akyurt (rakım 960 m) ilçesinde 2 yıl süreyle, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak sulu ve kuru koşullarda kurulmuştur. Çalışmada yurtiçi ve yurtdışından temin edilen Selimiye, Kransuia Odeska, Bayraktar, Rumeli, Havva Bacı, Alka, Altay 2000, Renata, Dropia, Duru 17, Sönmez, Flamura 85, Kralijca, Nomade, Albachiara, Pehlivan, Gelibolu, Syriena, Odeska, Miranda ve Beoma 1 çeşitlerinin sulu ve kıraç koşullardaki verim, verim unsurları ve bazı kalite unsurları yönünden performansları belirlenerek üstün performanslı çeşitler belirlenmiştir. Path ve Ana Bileşenler Analizleri ile tane verimi üzerine etkin olan verim unsurların, performansı yüksek stabil çeşitler ortaya konmuştur.Çalışmamızda sulu ve kıraç Selimiye, Bayraktar, Syriena Odeskave Altay çeşitleri tane verimi dâhil incelenen bütün unsurlarda yüksek performanslı ve kaliteli çeşitler olarak ortaya konmuştur. Çeşitlerin sulu koşullardaki performansı kıraç koşullara göre önemli ölçüde yüksek olmuştur. Ana bileşenler ve biplot analizleri sonucunda başakta tane sayısı, başaklanma gün sayısı, bitki boyu, metrekarede başak sayısı, başakta tane ağırlığı, SPAD, klorofil a ve klorofil b'nin tane verimiyle ilgili yakın ilişkili olduğu ortaya konmuştur. Çeşitler açısından Rumeli, Hava Bacı, Krasunia Odeska ve Altay 2000 tavsiye edilir çeşitler olarak belirlenmiştir. Gerek sulu ve gerekse kuru koşullarda yüksek verimli, kaliteli, stres koşullarına (biyotik ve abiyotik stresler) dayanıklı ve bu özellikler yönünden stabil çeşitlerin buğday üretiminde kullanılması verimin artırılmasında önemli rol oynayacaktır. Anahtar Kelimeler : Ekmeklik Buğday, Tane Verimi, Morfolojik Özellikler, Fizyolojik Özellikler
dc.description.abstractSUMMARYThis study was carried out for 2 years in the Akyurt (altitude 960 m) district of Ankara province during the 2018/2019 and 2019/2020 production seasons. The experiment was set up in a randomized block design with 3 replications in wet and dry conditions. Genotypes; Selimiye, Kransuia Odeska, Bayraktar, Rumeli, Havva Bacı, Alka, Altay 2000, Renata, Dropia, Duru 17, Sönmez, Flamura 85, Kralijca, Nomade, Albachiara, Pehlivan, Gelibolu, Syriena, Odeska, Miranda and Beoma 1 were tested for yield components. Using Path and Principal Main Component Analysis, genotypes having higher performance, quality, and stability, and effective components on seed yield were determined. In our study, Selimiye, Bayraktar, Syriena Odeska, and Altay genotypes were determined as higher performance and quality in all components examined, including grain yield under irrigated and arid conditions. The performances of the cultivars in irrigated conditions were significantly higher than in arid conditions. Principle component and biplot analyses revealed that seed number per spike, days to flowering, plant height, spike number per m², the grain weight per spike, SPAD, chlorophyll a, and chlorophyll b are closely related to seed yield. In terms of genotypes, Rumeli, Hava Bacı, Krasunia Odeska, and Altay 2000 could be recommended for seed production. Using genotypes, high-yielding, high quality, resistant to stress conditions (biotic and abiotic stresses), and stable for these characteristics in wheat production will play an important role in increasing the yield.Keywords : Bread Wheat, Grain Yield, Morphological Properties, Physiological Propertiesen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleSulu ve kuru koşullarında yetiştirilen ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinde morfolojik ve fizyolojik özelliklerin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of morphological and physiological characteristics of bread wheat (Triticum aestivum L.) varieties under irrigated and dry conditions
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2022-11-30
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmBread wheat
dc.subject.ytmSeed yield
dc.identifier.yokid10224816
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid757379
dc.description.pages104
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess