Show simple item record

dc.contributor.advisorYılmaz, Cenap
dc.contributor.authorBulut, Asiye
dc.date.accessioned2023-09-22T12:18:00Z
dc.date.available2023-09-22T12:18:00Z
dc.date.submitted2023-09-20
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/739228
dc.description.abstractBu çalışma Elbistan ilçesinin Gökçek mahallesinde bulunan 8 kayısı çeşidinin Elbistan ekolojisindeki pomolojik ve bazı kimyasal özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. 2020 yılı hasat döneminde toplanan kayısı meyve örneklerinin pomolojik ve bazı kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Bu araştırmada selekte edilen çeşitlerde meyve ağırlıkları 20,20 – 46,62 g, meyve dar enleri 29,53 – 37,66 mm, meyve geniş enleri 32,65 – 42,31 mm, meyve boyları 30,78 – 48,93 mm, meyve et kalınlıkları 7,21 – 11,75 mm, meyve eti oranı %10,25 – 17,28, çekirdek ağırlıkları 1,60 – 2,96 g arasında değiştiğibelirlenmiştir. Ayrıca SÇKM değerleri %20,00 - 29,23, asitlik %0,79 – 1,89, pH değerleri 4,29- 5,45, toplam flayonoid madde içerikleri 53,41 – 94,79 mg/kg, toplam fenolik madde içerikleri 199,92 – 328,45 mg/kg ve antioksidatif kapasiteleri 1,59 – 3,37 mM troloks/ml arasında değişmiştir.
dc.description.abstractThis research was carried out to examine the pomological characteristics and some chemical propertis of 8 apricot varieties found in Gökçek district of Elbistan district in Elbistan ecological conditions. Fruit pomological and chemical analyzes of apricots collected at full maturity in 2020 were carried out. In the vareties selected in this study, fruit weights are 20.20 – 46.62 g, fruit narrow widths are 29.53 – 37.66 mm, fruit wide widths are 32.65 – 42.31 mm, fruit lengths are 30.78 – 48.93 mm. It has been determined that the fruit thickness varies between 7.21 – 11.75 mm, the fruit pulp ratio is between 10.25 – 17.28 g, and the core weights are between 1.60 – 2.96 g. In addition, TSS values 20.00% -29.23%, acidity 0.79% – 1.89%, pH values 4.29-5.45, total flayonoid content 53.41 – 94.79 mg/kg, total phenolic substance their content varied between 199.92 – 328.45 mg/kg and their antioxidative capacity 1.59 – 3.37 mM trolox/ml.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBazı kayısı çeşitlerinin Elbistan ekolojik koşullarındaki pomolojik özellikleri
dc.title.alternativePomological properties of some apricot cultivars in Elbistan ecological condistions
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2023-09-20
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmApricot
dc.subject.ytmPomology
dc.subject.ytmPrunus armeniaca
dc.identifier.yokid10318722
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid727380
dc.description.pages63
dc.publisher.disciplineMeyve Yetiştirme ve Islahı Bilim Dalı


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess