Show simple item record

dc.contributor.advisorArgun, Mustafa Şamil
dc.contributor.authorDündar, Akif
dc.date.accessioned2023-09-22T12:16:02Z
dc.date.available2023-09-22T12:16:02Z
dc.date.submitted2021-09-16
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/738961
dc.description.abstractCOVID-19 pandemisi her alanı etkilediği gibi gıda üretim sektörünü, gıda güvenliği ile ilgili tüketici tutum ve davranışlarını da etkilemiştir. Bu çalışma COVID-19 pandemisinin Bitlis Eren Üniversitesi akademik ve idari personellerinin gıda güvenliği konusunda kişisel yargılarında, tutum ve davranışlarında yaptığı değişikliklerin ve oluşturduğu beklentilerin belirlenmesi amacıyla planlanmış tarama modelinde kesitsel bir araştırmadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak çevrimiçi anket yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda katılımcıların çoğunluğu COVID-19'un gıdalarla bulaşmadığını, dışarıdan (market vb.) alınan ürünleri en az sekiz saat bekletmekle bulaşmanın engellendiğini düşünmektedir. Katılımcılarda (%66.1) kişisel bakım ve hijyene ayrılan zaman COVID-19 pandemisi ile beraber artış göstermiştir. COVID-19 pandemisi ile katılımcıların gıda güvenliğine, tarıma, kişisel hijyen ve sanitasyona verdikleri önem artmıştır. Katılımcıların çoğunluğu COVID-19 pandemisi ile insanlarda gıdasız kalma korkusu oluştuğunu, gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon kurallarının öneminin arttığını bildirmiştir. COVID-19 pandemisinde tarım, gıda güvenliği ile hijyen ve sanitasyon kavramlarının değer kazandığı görülmektedir.
dc.description.abstractThe COVID-19 pandemic has affected every field as well as the food production sector and consumer attitudes and behaviors regarding food safety. This study is a cross-sectional study in a screening model planned to determine the changes and expectations that the COVID-19 pandemic has made in the personal judgments, attitudes and behaviors of Bitlis Eren University academic and administrative staff on food safety. In the study, online survey method was used as a data collection tool. As a result of the study, the majority of the participants think that COVID-19 is not contaminated with food and that contamination is prevented by keeping the products purchased from outside (market, etc.) for at least eight hours. In the participants (66.1%), the time allocated to personal care and hygiene increased with the COVID-19 pandemic. With the COVID-19 pandemic, the importance given by the participants to food safety, agriculture, personal hygiene and sanitation has increased. The majority of the participants reported that with the COVID-19 pandemic, people fear of going without food and the importance of hygiene and sanitation rules in food businesses has increased. In the COVID-19 pandemic, it is seen that the concepts of agriculture, food safety and hygiene and sanitation have gained importance.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleCovıd-19 pandemisinin gıda güvenliği konusunda tüketici davranışlarında yaptığı değişikliklerin ve oluşturduğu beklentilerin belirlenmesi: Bitlis Eren Üniversitesi örneği
dc.title.alternativeDetermining the changes and expectations of covid-19 pandemic in consumer behavior on food safety: example of Bitlis Eren University
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-09-16
dc.contributor.departmentGıda Güvenliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmCoronaviridae
dc.identifier.yokid10312744
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid679618
dc.description.pages55
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess