Yeni bir yaklaşımla amarant (E123) boyarmaddesinin ekstraksiyonu
dc.contributor.advisor | Soylak, Mustafa | |
dc.contributor.author | Baran, Sabri | |
dc.date.accessioned | 2023-09-22T12:14:37Z | |
dc.date.available | 2023-09-22T12:14:37Z | |
dc.date.submitted | 2021-08-17 | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/738747 | |
dc.description.abstract | Bu tez çalışmasında kozmetik, gıda, kâğıt, reçine ve dericilik gibi sektörlerde kullanılan Amarant (E123) boyar maddesinin derin ötektik çözücü (DES) kullanımı ile ayırma ve zenginleştirme işlemi için yeni bir sıvı faz mikroekstraksiyon yöntemi geliştirilmiştir. Geliştirilen bu yöntemde derin ötektik çözücü olarak tetra-n-butil amonyum bromür (TBAB) ve dekanoik asit kullanılmıştır. Ekstraksiyon işlemleri tamamlandıktan sonra Amarant (E123) UV-Vis spektrofotometresi kullanılarak tayin edilmiştir.Amarant (E123) boyar maddesinin mikroekstraksiyon verimini etkileyen pH, derin ötektik türü ve hacmi, tetrahidrofuran (THF) hacmi, ultrasonik banyo ve santrifüj süreleri, numune hacmi gibi parametrelerin optimizasyonu yapılmıştır. Bazı gıda ve su numuneleri kullanılarak ekleme ve geri kazanma uygulamaları ile yöntem doğrulanmıştır. | |
dc.description.abstract | In this thesis, a new liquid phase micro-extraction method has been developed for the separation and enrichment process with the use of deep eutectic solvent (DES) of Amaranth (E123) dye used in sectors such as cosmetics, food, paper, resin and leather. In this method developed, tetra-n-butyl ammonium bromide (TBAB) and decanoic acid were used as deep eutectic solvents. After the extraction processes were completed, the determination of Amaranth (E123) was performed using UV-Vis spectrophotometer.Parameters such as pH, deep eutectic type and volume, tetrahydrofuran (THF) volume, ultrasonic bath and centrifuge times, sample volume, which affect the microextraction efficiency of Amaranth (E123) dye, were optimized. The method has been validated with addition and recovery applications using some food and water samples. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Yeni bir yaklaşımla amarant (E123) boyarmaddesinin ekstraksiyonu | |
dc.title.alternative | Microextraction of amaranth (E123) dye with a new approach | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-08-17 | |
dc.contributor.department | Nanobilim ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10320947 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ERCİYES ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 674541 | |
dc.description.pages | 56 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |