Show simple item record

dc.contributor.advisorÇam, Mustafa
dc.contributor.authorKavak, Kadriye Gizem
dc.date.accessioned2023-09-22T12:14:18Z
dc.date.available2023-09-22T12:14:18Z
dc.date.submitted2022-11-10
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/738698
dc.description.abstractGBu çalışmada bal kabağı (Cucurbita Moschata), şeker alkolleri (ksilitol, sorbitol) ve nar kabuğu ekstraktı girdi olarak kullanılarak fenolik bileşen ve diyet lifince yoğun düşük kalorili ürün elde etmek hedeflenmiştir. Nar kabukları fenolik bileşen elde edilmesi için klasik esktraksiyon yöntemiyle ekstrakte edilmiştir. Sonrasında fenolik maddelerin kaybını önlemek, stabilize etmek ve dozajlama kolaylığı için püskürtmeli kurutucu ile mikroenkapsülasyon işlemi uygulanmıştır. Sakaroz yerine ise kalori oranı ve glisemik indeks değerleri daha düşük olan şeker alkollerden ksilitol ve/veya sorbitol ilave edilerek şeker alkollerinin sakarozla değişik oranlarda yer değiştirilmesi denenmiştir. Meyve barı üretimi için ön çalışmalar sonucu kararlaştırılan alt/üst limitlere göre deneme tasarımı kullanılmıştır. Deneme tasarımdan elde edilen yirmi adet meyve barına eğitimli panelistler tarafından puanlama testi gerçekleştirilmiştir. Buna göre en çok beğenilenüretimlerden mikroenkapsüle edilen nar kabuğu ekstraktı fazla olan Bar-1 (%1,9 mikroenkapsüle edilen nar kabuğu ekstraktı, %10 sakkaroz, %10,7 sorbitol, %9,3 ksilitol), nar kabuğu ekstraktı az olan ise Bar-2 (%9,2 sakkaroz, %0,8 sorbitol, %20ksilitol, %0,3 mikroenkapsüle edilen nar kabuğu ekstraktı) olarak adlandırılmıştır. İstatistiksel olarak ön plana çıkan ürünlere fizikokimyasal ve biyoaktivite analizleri yapılmıştır. Bu amaçla fenolik bileşiklerin meyve barlarında konsantrasyonları ve antioksidan kapasite özellikleri, karbonhidrat ve lipit sindirimi ile ilgili enzimler üzerineetkileri ile diyet lifi miktarları da belirlenmiştir. Ayrıca ürünlerin kalori değerleri hesaplanmıştır. Bu tez çalışması ile günlük yaşamlarına dahil edebilecekleri meyve barının; gıda artık maddelerinin değerlendirilerek üretilmesi sayesinde fenolik madde miktarının artırılmasının antioksidan ve antidiyabetik özelliklerine etkisi araştırılmıştır.Anahtar Kelimeler: Atıştırmalık meyve barı, Sorbitol, Ksilitol, Nar kabuğu, Antidiyabet, Antiobezite
dc.description.abstractIn this study, pumpkin (Cucurbita Moschata), sugar alcohols (xylitol, sorbitol) and pomegranate peel extract are used to obtain a low calorie product with phenolic compounds and dietary fiber. Pomegranate peels were extracted by classical extraction method to obtain phenolic compounds. Then, microencapsulation process was carried out by a spray dryer to prevent the loss of phenolic substances, to stabilize and to facilitate dosing. Instead of sucrose, it has been tried to replace sugar alcohols with sucrose at different rates by adding xylitol and/or sorbitol, which are sugar alcohols with lower calorie content and glycemic index values. For the fruit bar production, the optimal design was used for the lower/upper limits determined as a result of the preliminary studies. Scoring test was performed by trained panelists on twenty fruit bars obtained from the trial design. According the test, the most popular productions, microencapsulatedpomegranate peel extract is high in Bar-1 (1.9% microencapsulated pomegranate peel extract, 10% sucrose, 10.7 % sorbitol, 9.3% xylitol), while it is low in Bar- 2 (9.2% sucrose, 0.8% sorbitol, 20% xylitol, 0.3% microencapsulated pomegranate peel extract). In addition to the physicochemical and bioactivity analysis was done to statistically significant products. For this purpose, in addition to the concentrations of phenolic compounds in fruit bars, their antioxidant capacities and their effects on enzymes related to carbohydrate and lipid digestion, and dietary fiber amounts were determined. Inaddition, the calorie calculation of the products was determined. In this thesis study, individuals their daily life can include this fruit bars as a result of the effect of increasing the amount of phenolic substances on the antioxidant and antidiabetic properties of food residues was investigated.Keywords: Snack fruit bar, Sorbitol, Xylitol, Pomegranate peel, Antidiabetes, Antiobesityen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleNar kabuğu fenolik bileşiklerince zenginleştirilmiş antioksidan veantidiyabetik özellikler sergileyen bal kabağı bazlı meyve barı üretimi
dc.title.alternativeProduction of pumpkin-based fruit bar with antioxidant and antidiabetic properties enriched with pomegranate peel phenolic compounds
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2022-11-10
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10286229
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityERCİYES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid745128
dc.description.pages69
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess