Yapraktan fulvik asit, alginik asit ve amino asit uygulamalarının buğdayda verim ve kalite özellikleri üzerine etkisi
dc.contributor.advisor | Uzun, Oğuzhan | |
dc.contributor.author | Padar, Emre | |
dc.date.accessioned | 2023-09-22T12:13:59Z | |
dc.date.available | 2023-09-22T12:13:59Z | |
dc.date.submitted | 2023-04-10 | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/738650 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada buğday bitkisinde yapraktan amino asit, alginik asit ve fulvik asit uygulamalarının verim ve kaliteye etkisi araştırılmıştır. Çalışmada ekmeklik buğday çeşidi olarak Bayraktar-2000 kullanılmıştır. Kardeşlenme döneminde yapraktan K (kontrol), F (200 gr/da Fulvik asit), A (Amino Asit 50 g/da), Y (Alginik Asit 100 g/da), F+A (100 g/da Fulvik Asit + 25 g/da Amino Asit), F+Y (100 g/da Fulvik asit + 50 g/da Alginik Asit), A+Y (25 g/da Amino Asit + 50 g/da Alginik Asit), F+A+Y (66.7 g/da Fulvik Asit +16.7 g/da Amino asit + 33.3 g/da Alginik Asit) uygulaması yapılmıştır. Araştırma tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak Kayseri ili Bünyan ilçesinde yürütülmüştür. Bitki gelişim destekleyicilerinin Bayraktar-2000 çeşidi verim ve verim parametreleri (sap boyu, başak boyu, başakta tane sayısı, tane verimi ve saman verimi) üzerinde olumlu etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Biyo-uyarıcılar içerisinde en yüksek tane verimi kontrole göre %61.29 artışla F+A+Y uygulamasından elde edilirken, saman veriminde ise kontrole göre %26.64 artış ile alginik asit uygulamasında belirlenmiştir. Biyo-uyarıcıların hektolitre değerleri hariç bütün kalite parametreleri (bin tane ağırlığı, protein oranı, Zeleny sedimantasyon değeri, yaş glüten oranı) üzerine etkilerinin önemli olduğu tespit edilmiştir. Genel olarak kalite parametrelerinde ise daha çok deniz yosununun etkili olduğu belirlenmiştir. Tek yıllık yürütülen bu çalışmadan elde edilen verilere göre bitki gelişim destekleyicilerin kullanımında yüksek tane verimi için 3 farklı biyo-uyarıcının birlikte kullanımı tavsiye edilmektedir.Anahtar Kelimeler: Alginik asit, Amino asit, Fulvik asit, Biyo-uyarıcı, Buğday. | |
dc.description.abstract | This thesis was conducted to investigate the effects of foliar amino acid, alginic acid and fulvic acid treatments on yield and quality of wheat. Bayraktar-2000 bread wheat cultivar was used as the material of the present experiment. Experimental treatments included control, 200 g/da Fulvic acid, 50 g/da amino acid, 100 g/da alginic acid, 100 g/da fulvic acid + 25 g/da amino acid, 100 g/da fulvic acid + 50 g/da alginic acid, 25 g/da amino acid + 50 g/da alginic acid, 66.7 g/da fulvic acid +16.7 g/da amino acid + 33.3 g/da alginic acid treatments at tillering stage. Experiments were conducted in randomized plots design with 3 replications in Bünyan district of Kayseri province. Present findings revealed that plant growth regulators generally had positive effects on yield and quality traits (shoot length, spike length, number of grains pers pike, grain yield and hay yield) of Bayraktar-2000 bread wheat cultivar. Among the bio-stimulants, as compared to the control, the greatest yield increase (61.29%) was achieved in fulvic + alginic + amino acid treatments. Bio-stimulants had significant effects on investigated quality traits (thousand-grain weight, protein ratio, Zeleny sedimentation and wet gluten ratio), except for hectoliter weight. It was concluded based on present findings of a single-year study that combination of three different bio-stimulants could be recommended for high grain yields in wheat.Keywords: Alginic acid, Amino acid, Fulvic acid, Bio-stimulant, Wheat | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Yapraktan fulvik asit, alginik asit ve amino asit uygulamalarının buğdayda verim ve kalite özellikleri üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | The effect of leaf fulvic acid, alginic acid and amino acid applications on yield and quality characteristics in wheat | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2023-04-10 | |
dc.contributor.department | Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Alginic acid | |
dc.subject.ytm | Amino acids | |
dc.subject.ytm | Wheat | |
dc.subject.ytm | Fulvic acid | |
dc.subject.ytm | Stimulants | |
dc.identifier.yokid | 10289347 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ERCİYES ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 714703 | |
dc.description.pages | 55 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |