Show simple item record

dc.contributor.advisorGürcan, Kahraman
dc.contributor.authorYerlikaya, Ayşegül
dc.date.accessioned2023-09-22T12:13:57Z
dc.date.available2023-09-22T12:13:57Z
dc.date.submitted2022-11-11
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/738646
dc.description.abstractMeristem kültürü virüsten ari sağlıklı bitkilerin elde edilmesinde oldukça önemli bir doku kültürü yöntemidir. Hacıhaliloğlu kayısı çeşidinin meristem kültürü yöntemi ile in vitro koşullarda apikal tomurcuklardan izole edilen iki yaprak primordiumu bulunan 0,1-0,5 mm'lik uç meristemleri yapay besin ortamına alınarak meristem kültürü çalışılmıştır.Uç meristemlerinden sürgünlerinin gelişmesi için 1 mg/L TDZ + 0,1 mg/L IAA, 1,5 mg/L TDZ + 0,1 mg/L IAA, 1 mg/L TDZ + 0,1 mg/L IBA, 1,5 mg/L TDZ + 0,1 mg/L IBA, 1 mg/L Zeatin + 0,01 mg/l IAA, 2 mg/L Zeatin + 0,01 mg/L IAA, 3 mg/L Zeatin + 0,01 mg/L IAA, 1 mg/L BA + 0,1 mg/L IBA, 1,5 mg/L BA + 0,1 mg/L IBA, 2 mg/L BA + 0,1 mg/L IBA oksin ve sitokinin ile desteklenmiş WPM, ½ MS, MS QL ortamları kullanılmıştır. Kültür ortamları 25°C' de 16/8 saat karanlık fotoperiyotta tutulmuştur. Altı haftanın sonunda en iyi sürgün oluşumu 3 mg/L Zeatin + 0,01mg/L IAA WPM ortamında gözlenmiş ortalama sürgün boyu 1,6 cm, bir eksplanttan oluşan sürgün sayısı 5,6 adet olarak elde edilmiştir. Meristem ucu eksplantlarından elde edilen sürgünlerin kardeşlenmeleri için 0,5 mg/L BA + 0,2 mg/L GA3, 1 mg/L BA + 0,2 mg/L GA3, 2 mg/L BA + 0,2 mg/L GA3, 3 mg/L BA + 0,2 mg/L GA3, 0,5-1 mg/L 2İP, 0,5-1 mg/L GA3 WPM, ½ MS, MS, QL ortamları kullanılmıştır. En iyi sürgün boyu 2,9 cm, kardeş sayısı 6,6 nodül sayısı 6,2 adet olarak 1 mg/L BA + 0,2 mg/L GA3 MS ortamından elde edilmiştir. Çimlendirilmiş kayısı çekirdeklerinden elde edilen taze sürgünler bitki materyali olarak kullanılmıştır. 0,5-1 mg/L IBA, 0,5-1mg/L İAA, 0,5 mg/L IBA + 0,5 mg/L İAA, 0,5-1 mg/L NAA WPM, ½ MS, MS, QL ortamları kullanılmıştır. 0,5 mg/L IBA + 0,5 mg/L İAA MS ortamında 2,1 cm kök uzunluğu ve 10,8 adet kök sayısı.0,5 mg/L NAA MS ortamında kök uzunluğu 2,2 cm, kök sayısı 1,6 adet elde edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Kayısı, meristem, in vitro, Hacıhaliloğlu
dc.description.abstractMeristem culture is a very important tissue culture method in obtaining healthy virus-free plants. The meristem culture of the Hacıhaliloğlu apricot cultivar was studied by using the meristem culture method by taking the 0.1-0.5 mm meristems of the two leaf primordiums isolated from in vitro growing the apical buds. . Shoots were cultured in1 mg/L TDZ + 0.1 mg/L IAA, 1.5 mg/L TDZ + 0.1 mg/L IAA, 1 mg/L TDZ + 0.1 mg/L IBA, 1,5 mg/L TDZ + 0.1 mg/L IBA, 1 mg/L Zeatin + 0.01 mg/l IAA, 2 mg/L Zeatin + 0.01 mg/L IAA, 3 mg/L Zeatin + 0, 01 mg/L IAA, 1 mg/L BA + 0.1 mg/L IBA, 1.5 mg/L BA + 0.1 mg/L IBA, 2 mg/L BA + 0.1 mg/L IBA containing WPM medium at 25°C with a photoperiod of 16 hours light and 8 hours dark. In forty-five days, the best shoot formation was observed in 3 mg/L Zeatin + 0.01mg/L IAA medium; the average shoot length was 1.6 cm, and the number of shoots per explant was 5.6.For shoot multiplication, 0.5 mg/L BA + 0.2 mg/L GA3, 1 mg/L BA + 0.2 mg/L GA3, 2 mg/L BA + 0.2 mg/L GA3, 3 mg/L BA + 0.2 mg/L GA3, 0.5-1 mg/L 2IP, 0.5-1 mg/L GA3 MS media was used and the best shoot length 2.9 cm, tillering number 6.6, nodules number of 6.2 was obtained from 1 mg/L BA + 0.2 mg/L GA3 medium. In this study, in vitro root formation in apricot was also studied. For this, fresh shoots obtained from germinated apricot seeds were used as plant material. 0.5 -1 mg/L IBA, 0.5-1mg/L IAA, 0.5 mg/L IBA + 0.5 mg/L IAA, 0.5-1 mg/L NAA MS media were used. Root length of 2.1 cm with a number of 10.8 side roots was obtained in 0.5 mg/L IBA + 0.5 mg/L IAA medium. Root length of 2.2 cm with an 1,6 side roots was obtained in 0.5 mg/L NAA medium.Keywords: Apricot, meristem, in vitro, Hacıhaliloğluen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKayısı (Prunus armeniaca L.)'da meristem kültürü
dc.title.alternativeMeristem culture in apricot (Prunus armeniaca L.)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2022-11-11
dc.contributor.departmentTarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10288595
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityERCİYES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid751360
dc.description.pages60
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess