Show simple item record

dc.contributor.advisorYılmaz, Semih
dc.contributor.authorCoşkun, Gülsüm
dc.date.accessioned2023-09-22T12:13:56Z
dc.date.available2023-09-22T12:13:56Z
dc.date.submitted2022-11-11
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/738643
dc.description.abstractBacillus türlerinin mikrobiyal gübre olarak kullanımı bitki gelişimini doğrudan enzim ve hormon üreterek ve dolaylı olarak zararlıları engellemek suretiyle teşvik etmektedir. Bu çalışmada toprak kökenli Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Bacillus thuringiensis bakterilerinden hazırlanan preparatlar aminosiklopropan-1-karboksilat deaminaz (ACC-deaminaz), indol-3-asetik asit (IAA), fosfat ve kalsiyum etkinliğini artırma yönüyle araştırılmıştır. Goji berry çelikleri üzerinde köklendirmede morfolojik parametlere bakılarak bakteri preparatları hormon uygulamasıyla ve kontrol grubuyla karşılaştırılmıştır. ACC deaminaz aktivitesi ve fosfat analizinde pozitif sonuç gösteren suşlar Bacillus sp. KH 14.3 ve Bacillus KH24.1.2 olarak belirlenmiştir. DF sıvı ve katı besi yerinde ACC deaminaz aktivitesi incelenmiş, sıvı besi yerinde kontrol grubunda 0,73 μg, KH21.1, KH21.4 suşlarında 2,44 ve 3,29 μg değer elde edilirken; katı besiyerinde KH21.1, KH21.4, KH6.3, KH6.1ve KH13.1 suşları ACC pozitif sonuç vermiştir. Bacillus sp.KH14.3 ve Bacillus sp. KH24.1.2 suşları Salkowski yöntemiyle yapılan testte IAA yönünden biyokimyasal olarak aktif bulunmuştur. Absorbans değerleri Elisa okuyucuda 595 nm de yapılmış,0-1,0 μmol aralığındaki α-ketobütirat oranları çalışmamızda, 0-1,88 aralığında absorbans değeri göstermiştir. ACC deaminaz ve IAA içeren bakteriler (1.3x107 cfu/ml)ile goji berry çelikleri inokule edilmiştir. Çalışma sonucunda köklenme parametreleri açısından en iyi sonuç 7.5cm ile Bac-OMET, 7.3cm ile Bacillus sp. KH24.1 ve 6.5cm ile Bacillus sp. KH13.3 uygulamasında alınmış, kontrol ise 4cm olarak ölçülmüştür. Çalışma sonuçlarına göre bitki kök gelişiminde KH24.1.2, KH14.3 ve Bac-OMET preparatlarının; ACC deaminaz ve fosfat etkinliğinde üretim aktivitesinde ise KH21.1, KH21.4, KH6.3, KH6.1 ve KH13.1 suşlarının olumlu etki gösterebileceği sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Bacillus cereus, B. subtilis, B. thuringiensis, ACC deaminaz, goji berry
dc.description.abstractThe use of Bacillus as a microbial fertilizer promotes direct growth in plant growth via supplying enzymes and hormones. In this study, the preparations prepared from soil-borne bacteria Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Bacillus thuringiensis strains were investigated in terms of aminocyclopropane-1-carboxylate deaminase (ACC-deaminase), indole-3-acetic acid (IAA), phosphate, calcium activities and were used in rooting of goji berry cuttings. The effects of bacterial preparations and hormone application were investigated by looking at the morphological parameters and compared with control group. Strains revealing positive results in ACC deaminase activity and phosphate analysis were determined to be Bacillus sp. KH 14.3 and Bacillus sp KH24.1.2. ACC deaminase activity was investigated in DF liquid medium and seen that, while in the control group the value was 0.73 μg/ml, it was 2,44 μg/ml in KH21.2 and 3.29 μg/ml in KH21.4 strains. In DF solid medium KH 21.1, KH21.4, KH6.3, KH6.1 and KH13.1 strains were observed to be positive in terms of ACC activity. Considering the IAA test performed using Salkowski method, Bacillus sp. KH14.3 and Bacillus sp. KH24.1.2 strains were biochemically active. Absorbance values in microplate reader at 595 nm revealed that α-ketobutyrate in the range of 0-1.0 μmol gave absorbance values in the range of 0-1.88. Gojiberry cuttings were inoculated with bacteria (1.3x107 cfu/ml) containing ACC deaminase and IAA. The results showed that, Bac-OMET was the most effective preparation in terms of root lenght with 7.5cm. Likewise Bacillus sp. KH24.1 and KH13.3 caused 7.3cm and 6.5cm, respectively. The lenght in control group was 4 cm. In conclusion, while KH24.1.2, KH14.3 strains and Bac-OMET preparations come into prominence in root development, KH21.1, KH21.4, KH6.3, KH6.1 and KH13.1 strains were come forward for ACC deaminase and phosphate production activities.Keywords: Bacillus cereus, B. subtilis, B. thuringiensis, ACC deaminase, goji berryen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBacillus cereus, Bacillus subtilis, Bacillus thuringiensis bakterilerinin ACC deaminaz (1-aminosiklopropan-1 karboksilat) aktivitelerinin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigating the ACC deaminase (1-aminociclopropan-1 carboxylat) activities of Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Bacillus thuringiensis bacteria
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2022-11-11
dc.contributor.departmentTarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10281072
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityERCİYES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid751350
dc.description.pages77
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess