Show simple item record

dc.contributor.advisorAtiş, Cengiz Duran
dc.contributor.authorYılmaz, Zeynep Nur
dc.date.accessioned2023-09-22T12:13:34Z
dc.date.available2023-09-22T12:13:34Z
dc.date.submitted2023-03-06
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/738621
dc.description.abstractBu çalışmada, bakteri içeren ve bakteri içermeyen geopolimer numunelerin dayanımlarına mikrodalga kürünün etkisi araştırılmıştır. Geopolimer harçlarda aktivatör olarak sodyum meta silikat kullanılmıştır. Bakteri içeren numunelerde 22,5 g bakteri sölüsyonu, su ile ikame edilmiştir. Numunelere 75° C'de 1 saat, 2 saat, 3 saat, 4 saat, 5 saat, 6 saat ve 24 saat boyunca etüv kürü uygulanmıştır. Ardından bazı numunelere 180watt enerji ile 1 saat boyunca mikrodalga kürü ve sonrasında 28 gün boyunca hava kürü bazılarına ise sadece 28 gün boyunca hava kürü uygulanmıştır. Sonuçlar, mikrodalga kürü kullanılarak elde edilen dayanımların 28 gün hava kürü kullanılarak elde edilen dayanımları daha yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca hem mikrodalga kürü hem de hava kürü uygulanan numunelerin dayanımlarında diğer numunelerin dayanımlara göre artış olduğu tespit edilmiştir. Bakteri kullanımı ile herhangi bir iyileşme sağlanmamıştır. 24 saat boyunca etüv kürü sonrasında mikrodalga kürü uygulanan numunelerin basınç dayanımları yaklaşık 39 MPa iken 24 saat boyunca etüv kürü sonrasında mikrodalga kürü ve 28 gün hava kürü uygulanan numunelerin basınç dayanımlarının yaklaşık 42 MPa olduğu görülmüştür.Anahtar kelimeler: Uçucu Kül, Mikrodalga Kür, Geopolimer Harç, Bakteri
dc.description.abstractIn this study, the effect of microwave curing on the strength of bacteria-containing and bacteria-free geopolymer samples was invastigated. Sodium metasilicate was useed as activator in geopolymer mortars. In samples containing bacteria, 22.5 g bacteria solution was replaced with water. The samples were oven cured at 75° C throughout 1 hour, 2 hours, 3 hours, 4 hours, 5 hours, 6 hours and 24 hours. Then, some samples were applied microwave curing with 180watt energy throughout 1 hour and after air curing throughout 28 days while some samples were applied only air curing throughout 28 days. The results show that the strenght obtained using microwave curing exceed the strenght obtained using air curing throughout 28 days. In addition, determined that the strength of the samples that were applied both microwave and air curing were increased according to the strength of the other samples. No improvement was achieved with the use of bacteria. While the compressive strenght of the samples that were applied microwave curing after oven curing throughout 24 hours were around 39 MPa, the compressive strenght of the samples that were applied to microwave curing and air curing throughout 28 days after oven curing throughout 24 hours were around 42 MPa.Keywords: Microwave Curing, Fly Ash, Geoplymer Mortar, Bacteriaen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİnşaat Mühendisliğitr_TR
dc.subjectCivil Engineeringen_US
dc.titleBakteri içeren uçucu kül tabanlı geopolimer harcın dayanımına mikrodalga kürünün etkisi
dc.title.alternativeThe effect of microwave curing on the strength of fly ash based geopolymer mortar with bacteria
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2023-03-06
dc.contributor.departmentİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10275361
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityERCİYES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid777666
dc.description.pages57
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess