Show simple item record

dc.contributor.advisorGündoğdu, Ali
dc.contributor.authorİsmailçebioğlu, Dinçer
dc.date.accessioned2023-09-22T12:08:07Z
dc.date.available2023-09-22T12:08:07Z
dc.date.submitted2021-11-09
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/737870
dc.description.abstractSu tüm canlılar için en temel ihtiyaç kaynağıdır. Vücuda alınan gıda maddelerinin sindirilmesinde, sindirim ürünlerinin taşınmasında ve oluşan atıkların vücuttan uzaklaştırılmasında suya mutlak ihtiyaç duyulur. Suyun faydalı bir şekilde kullanılabilmesi için içerisinde fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden zararlı maddeleri bulundurmaması gerekir.Bu tezde, Trabzon ili Akçaabat ilçesindeki gıda üretimi yapan bazı işletmelerde kullanılan suların mikrobiyolojik ve fizikokimyasal kalite özellikleri uygun yöntemlerle belirlenerek elde edilen sonuçlar hem birbirileriyle hem de insani tüketim amaçlı sular için belirlenmiş sınır değerlerle karşılaştırılmıştır. 2021 yılı Mayıs ve Haziran aylarında iki kez örnekleme yapılan sulardan elde edilen sonuçlar incelendiğinde, haziranda alınan örneklerin içeriklerinin mayısta alınan örneklere göre genelde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ancak her iki dönemde de alınan örneklerin içerikleri mevzuatta bildirilen sınır değerleri hiçbir parametrede aşmamıştır. 15 farklı gıda işletmesinden alınan örnekler kendi aralarında karşılaştırıldığında genelde örneklerin heterojen bir dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Özellikle 13 nolu örneğin muhtemelen kaynak suyu olması nedeniyle bazı içeriklerinin diğer örneklere göre yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bazı parametreler açısından 1, 12 ve 14 nolu numuneler de yüksek değerlere sahiptir.Bu çalışma ile, kimyasal ve mikrobiyolojik içerik açısından Trabzon ili Akçaabat ilçesinde faaliyet gösteren bazı gıda işletmelerinde kullanılan suların kalitesi ortaya konulmuş olup içme ve kullanma açısından herhangi bir tehlikeli sonuç elde edilmemiştir.
dc.description.abstractWater is the most basic need for all living species. Water is absolutely needed for digesting the food taken into the body, transporting the digestive products and removing the wastes from the body. In order for water to be used in a beneficial way, it should not contain harmful substances in terms of physical, chemical and microbiological aspects.In this thesis, the microbiological and physicochemical quality characteristics of the waters used in some food production facilities in Trabzon province Akçaabat district were determined by appropriate methods and the results obtained were compared both with each other and with the limit values determined for water intended for human consumption. When the results obtained from the waters sampled twice in May and June 2021 are examined, it has been determined that the contents of the samples taken in June are generally higher than the samples taken in May. However, the contents of the samples taken in both periods did not exceed the limit values reported in the legislation in any of the parameters. When the samples taken from 15 different food facilities were compared among themselves, it was determined that the samples generally showed a heterogeneous distribution. It was determined that some of the contents of sample 13 were higher than other samples, especially since it was probably spring water. In addition, samples 1, 12 and 14 have high values in terms of some parameters.In this study, the quality of the water used in some food facilities operating in the Akçaabat district of Trabzon province was revealed in terms of chemical and microbiological content, and no dangerous results were obtained in terms of drinking and using..en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleTrabzon ili Akçaabat ilçesindeki gıda üretim işletmelerinde kullanılan suların fizikokimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of chemical and microbiological properties of water used in food production facilities in Akçaabat, Trabzon
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-11-09
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmFood safety
dc.subject.ytmFood processing plants
dc.subject.ytmFood engineering
dc.identifier.yokid10332437
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityGÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid691092
dc.description.pages111
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess