Yeşil yıldız kriterleri ve uygulanma düzeyi: Ankara ilinde bulunan 4 ve 5 yıldızlı konaklama işletmeleri
dc.contributor.advisor | Uygur, Akyay | |
dc.contributor.author | Keleş, Gizem | |
dc.date.accessioned | 2023-09-22T11:51:32Z | |
dc.date.available | 2023-09-22T11:51:32Z | |
dc.date.submitted | 2023-09-01 | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/736776 | |
dc.description.abstract | Tez çalışması; Çankaya ilçesinde faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı konaklama işletmelerinde gerçekleştirilen çevreye duyarlı uygulamaların ortaya konulması üzerine yürütülmüş olup, çevreye duyarlılık düzeylerinin konaklama işletmelerinin yıldız sayısı, oda sayısı, sahiplik durumu, faaliyet gösterdiği süre gibi unsurlara göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiş ve muhtemel nedenleri araştırılmıştır. Konaklama işletmelerinin çevreye duyarlılık düzeylerine ilişkin verilerin elde edilmesinde, güncellenen Yeşil Yıldız kriterleri referans alınarak oluşturulan anket formundan yararlanılmıştır. Gerçekleştirilen alan çalışması neticesinde, Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan turizm işletme belgeli 4 yıldızlı (35) ve 5 yıldızlı (14) konaklama işletmelerinden elde edilen toplam 49 anket formu analize tabi tutulmuştur. Elde edilen verilerin uygun istatistiksel yöntemlere göre analiz edilmesi sonucunda, Çankaya ilçesinde faaliyet gösteren 4 yıldızlı (35) ve 5 yıldızlı (14) konaklama işletmelerinin çevreye duyarlılık düzeylerinin, bir diğer ifadeyle yeşil yıldız kriterlerini uygulama düzeylerinin tespit edilmesine yönelik belirlenen 30 kriterin tamamını `Orta` düzeyde (X̄:3,05, ss:1,12 ) uyguladıkları ortaya konulmuştur. Konaklama işletmelerinin Yeşil Yıldız kriterlerini uygulama düzeyine ilişkin 30 maddenin 22'sinde, işletmelerin sahip olduğu yıldız sayısına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Öte yandan konaklama işletmelerinin çevreye duyarlılık düzeyleri ile konaklama işletmelerinin; sahiplik durumu, kapasitesi ve faaliyet gösterdiği süre arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığı değerlendirilmiştir. | |
dc.description.abstract | The thesis study was carried out in order to reveal the environmentally sensitive practices carried out in 4 and 5 star accommodation establishments operating in Çankaya district. In this study, it has been examined whether the environmental sensitivity levels of accommodation establishments differs according to factors such as the number of stars, the number of rooms, their ownership status and the period of operation. In obtaining data on the environmental sensitivity levels of accommodation establishments, a survey form, which was created by referencing the updated Green Star criteria was used. As a result of the survey study, a total of 49 questionnaire forms obtained from 4 star (35) and 5 star (14) accommodation establishments with tourism business certificates, located in Çankaya district of Ankara were evaluated. The data obtained were analyzed according to the appropriate statistical methods and as a result, it was revealed that 4 star (35) and 5 star (14) accommodation establishments operating in Çankaya district applied all 30 criteria determined for determining the environmental sensitivity levels at the `Medium` level (X:3,05, ss:1,12). It has been determined that there is a statistically significant difference in 22 of the 30 items regarding the level of implementation of the Green Star criteria by the accommodation establishments, according to the number of stars the establishments have (p<0.05). On the other hand, it has been evaluated that there is no statistically significant difference between the levels of environmental sensitivity according to the ownership status, the number of rooms and the period of operation of accommodation establishments. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Turizm | tr_TR |
dc.subject | Tourism | en_US |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Yeşil yıldız kriterleri ve uygulanma düzeyi: Ankara ilinde bulunan 4 ve 5 yıldızlı konaklama işletmeleri | |
dc.title.alternative | Green star criteria and application level: 4 and 5 star accommodation enterprises in Ankara | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2023-09-01 | |
dc.contributor.department | Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Ankara | |
dc.subject.ytm | Occommodation enterprises | |
dc.subject.ytm | Hotels | |
dc.subject.ytm | Eco labelling | |
dc.subject.ytm | Green star | |
dc.subject.ytm | Eco-friendly hotel | |
dc.identifier.yokid | 10231735 | |
dc.publisher.institute | Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 710349 | |
dc.description.pages | 155 | |
dc.publisher.discipline | Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |