Show simple item record

dc.contributor.advisorBalkan, Bilal
dc.contributor.authorYeşilbaş, İsmail
dc.date.accessioned2023-09-22T11:49:48Z
dc.date.available2023-09-22T11:49:48Z
dc.date.submitted2022-09-06
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/736490
dc.description.abstractBu çalışmada, Kırklareli ilinde tarım çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği, yeterlilik düzeyleri ile risk algılarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Kırklareli'de 376 tarım çalışanına anket uygulanarak elde edilen verilere göre iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alan tarım çalışanlarının sayısının düşük düzeyde olduğu belirlenmiştir. Tarım çalışanlarının büyük bir kısmı, iş sağlığı ve güvenliğine olumlu tutum göstermekle birlikte yaşları ile mesleklerinde çalışma yılları arttıkça iş sağlığı ve güvenliğine verdikleri önemin azaldığı görülmüştür.Literatür taraması ve pilot çalışma ile oluşturulan ve tarım sektöründe temel risklere yönelik tutum ve algıları içeren madde havuzundaki 26 ifade için 376 tarım çalışanı kendilerine uygun seçenekleri tercih etmiştir. Keşfedici faktör analizi 8 maddelik ölçeğin, toplam varyansın %72,18'ini açıklayan üç faktör yapısına sahip olduğunu göstermiştir. Ortaya çıkan üç faktör iş sağlığı ve güvenliği bilinci, ergonomik konfor ve gürültü riski algısı olarak isimlendirilmiştir. Elde edilen ölçeğe güvenilirlik, korelasyon ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılarak geçerliliği ve güvenilirliği irdelenmiştir. Yapılan bu analizler sonucu güvenilirliği ve geçerliliği sağlanmış tarım sektöründe iş sağlığı ve güvenliği ölçeği geliştirilmiş ve tarım çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği yeterlilik düzeyi ve risk algısı açısından kısmen yeterli olduğu tespit edilmiştir. Yapılan bu araştırmanın, tarım çalışanlarının sağlık ve güvenlik kültürlerinin gelişimine katkıda bulunabileceği düşünülmektedir.
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to evaluate the occupational health and safety, qualification levels and risk perceptions of agricultural workers in Kırklareli province. According to the data obtained by applying a questionnaire to 376 agricultural workers in Kırklareli, it was determined that the number of agricultural workers who received occupational health and safety training was at a low level. Although the majority of agricultural workers have a positive attitude towards occupational health and safety, it has been observed that the importance they attach to occupational health and safety decreases as their age and working years increase.For the 26 statements in the item pool, which includes attitudes and perceptions towards the main risks in the agricultural sector, which was created through a literature review and pilot study, 376 agricultural workers chose the appropriate options. Exploratory factor analysis showed that the 8-item scale had three factor structures that explained %72.18 of the total variance. The resulting three factors are named as occupational health and safety awareness, ergonomic comfort and noise risk perception. The reliability and validity of the scale was developed in the agricultural sector, and it was determined that the occupational health and safety level of agricultural workers was partially sufficient in terms of competence and risk perception. It is thought that this research can contribute to the development of health and safety cultures of agricultural workers.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHalk Sağlığıtr_TR
dc.subjectPublic Healthen_US
dc.subjectKazalartr_TR
dc.subjectAccidentsen_US
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKırklareli ilinde tarım sektörünün iş sağlığı ve güvenliği açısından değerlendirilmesi
dc.title.alternativeEvaluation of agricultural sector in kirklareli̇ province in terms of occupational health and safety
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2022-09-06
dc.contributor.departmentİş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmWork safety
dc.subject.ytmKırklareli
dc.subject.ytmScale development
dc.subject.ytmScales
dc.subject.ytmRisk factors
dc.subject.ytmAgriculture
dc.subject.ytmAgricultural workers
dc.subject.ytmAgricultural enterprises
dc.subject.ytmAgricultural sector
dc.subject.ytmOccupational health
dc.identifier.yokid10219819
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid682757
dc.description.pages90
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess