Show simple item record

dc.contributor.advisorSezer, Çiğdem
dc.contributor.authorKarabulutlu, Nur
dc.date.accessioned2023-09-22T11:46:47Z
dc.date.available2023-09-22T11:46:47Z
dc.date.submitted2022-03-01
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/735990
dc.description.abstractSüt sektörü sınıflandırmada az tehlikeli-tehlikeli iş yerleri kategorisine girmektedir. Bu çalışmada İSG alanında sıklıkla kullanılan iki farklı risk değerlendirme yöntemi kullanılarak eğitim amaçlı kurulmuş pilot süt fabrikasında risklerin belirlenmesi ve öncelikli olarak sıralanması amaçlanmıştır. Elde edilen bulgular ile her iki yöntem hassasiyet ve güvenlik yönünden karşılaştırılarak süt işletmeleri için yöntemlerin avantajları karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Çalışma; veri toplama aşaması, toplanan verilerin iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı çerçevesinde listelenmesi - incelenmesi aşaması ve son olarak da verilerin analiz edilmesi aşaması olarak 3 ana bölümden oluşmaktadır. Veri toplama aşamasında işletmede yapılan incelemeler, fabrika çalışanları ile sözlü ve yazılı olarak yapılan görüşmeler, geçmişe yönelik fabrikaya ait tüm resmi kayıtlar dikkatle toplanmış ve kayıt altına alınmıştır. Veri inceleme aşamasında ise elde edilen tüm bilgiler, mevcut durum tespiti, farklı bilimsel çalışmalar ve İSG mevzuatı çerçevesinde gruplandırılmış ve iş yerinde karşılaşılabilecek tüm tehlikeler ergonomik, fiziksel, kimyasal, biyolojik ve psiko-sosyal olarak gruplandırılmıştır. Veri analizi aşamasında iki farklı risk değerlendirme yöntemi karşılaştırmalı olarak kullanılmıştır. L-matris 5x5 metodu ve Fine-Kinney metodu kullanılarak risk puanları hesaplanmıştır. Olasılık ve şiddet etkenlerine verilen değer aralıklarının da değişmesiyle Fine- Kinney yönteminde daha ayrıntılı ve hassas sonuçlar elde edilmiştir.
dc.description.abstractThe dairy sector is included in the category of less dangerous-dangerous workplaces in the classification. In this study, it was aimed to determine and prioritize the risks in the pilot dairy factory established for training purposes by using two different risk assessment methods, which are frequently used in the field of OHS. With the findings obtained, both methods were compared in terms of sensitivity and safety, and the advantages of the methods for dairy enterprises were compared and evaluated. Our research consists of 3 main parts: data collection phase, listing-examination phase of the collected data within the framework of occupational health and safety legislation, and finally the phase of data analysis. During the data collection phase, the examinations made in the enterprise, verbal and written interviews with the factory employees, all the official records of the factory were carefully collected and recorded. All information obtained during the data analysis phase is grouped within the framework of current situation determination, different scientific studies and OHS legislation, and all hazards that may be encountered in the workplace are ergonomic, physical, chemical, biological and psycho-social. In the data analysis phase, two different risk assessment methods were used comparatively. The reason for this is the frequency factor we use in the Fine-Kinney method. With the change of the value ranges given to the probability and severity factors, more detailed and sensitive results were obtained in the Fine-Kinney method.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titlePilot süt fabrikasında farklı risk analiz yöntemlerinin karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesi
dc.title.alternativeComparative evaluation of different risk analysis methods in the pilot dairy factory
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2022-03-01
dc.contributor.departmentDisiplinlerarası İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10331176
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAFKAS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid710174
dc.description.pages114
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess