Show simple item record

dc.contributor.advisorPullukcuoğlu Yapucu, Olcay
dc.contributor.authorÖzkoyuncu, Betül
dc.date.accessioned2023-09-22T11:44:22Z
dc.date.available2023-09-22T11:44:22Z
dc.date.submitted2022-05-30
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/735577
dc.description.abstractOn dokuzuncu yüzyılda mutfak tasarımında tüm dünyada yeniliklere gidilmiştir. Osmanlı Devleti, modern yaşamın sembollerini içermesi ve yeni şehircilik disiplini içerisinde bina imarına önem vermiştir. Mutfaktaki gelişim yemeğin hızlı, pratik bir şekilde pişirilmesi ve lezzetli bir tabak hazırlanması çevresinde şekillenmiştir. Bu yüzyılda Avrupa'da mutfakta çalışma şekli yeniden ele alınmıştır. Mutfak eşyaları malzeme ve biçimine göre değişiklik göstermiştir. Osmanlı evlerindeki mutfak çalışanlarının çalışma şekli ve yazılan yemek kitaplarından bahsedilmiştir.Tezin çalışma konusu Osmanlı toplumunda mutfak kullanımının on dokuzuncu yüzyıldaki değişimini ele almaktadır. Teknolojik gelişimler ve yeni sosyal ortamların oluşmasıyla birlikte gıdaların saklanma, hazırlama ve pişirme yöntemlerinin yanı sıra beslenme ve davranış biçimlerindeki değişikliklerden da bahsedilmiştir.
dc.description.abstractIn the nineteenth century, innovations were made in kitchen design all over the world. The Ottoman Empire gave importance to building construction within the new urbanism discipline. The development in the kitchen has been shaped around the quick and practical cooking of the food and the preparation of a delicious plate. In addiction, the working style in the kitchen in Europe has been reconsidered. Kitchenware is diversified according to material and form. The subject of the thesis is the changing of Ottoman kitchen in the nineteenth century. The working style of kitchen workers in Ottoman houses and the cookbooks written are mentioned. Along with the technological developments and the formation of new public environments, changes in the way of food storage, preparation and cooking, as well as changes in nutrition and behavior are also mentioned.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectTarihtr_TR
dc.subjectHistoryen_US
dc.titleOn dokuzuncu yüzyılda Osmanlı mutfağının anatomisi
dc.title.alternativeAnatomy of Ottoman kitchen in the nineteenth century
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2022-05-30
dc.contributor.departmentTarih Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmEquipments
dc.subject.ytmEtiquette rules
dc.subject.ytmKitchen
dc.subject.ytmKitchen wares
dc.subject.ytmOttoman architecture
dc.subject.ytmOttoman society
dc.subject.ytmCooking
dc.subject.ytmCooking and eating utensils
dc.subject.ytmFood preparation
dc.subject.ytmKitchen management
dc.identifier.yokid10278879
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityEGE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid719171
dc.description.pages116
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess