On dokuzuncu yüzyılda Osmanlı mutfağının anatomisi
dc.contributor.advisor | Pullukcuoğlu Yapucu, Olcay | |
dc.contributor.author | Özkoyuncu, Betül | |
dc.date.accessioned | 2023-09-22T11:44:22Z | |
dc.date.available | 2023-09-22T11:44:22Z | |
dc.date.submitted | 2022-05-30 | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/735577 | |
dc.description.abstract | On dokuzuncu yüzyılda mutfak tasarımında tüm dünyada yeniliklere gidilmiştir. Osmanlı Devleti, modern yaşamın sembollerini içermesi ve yeni şehircilik disiplini içerisinde bina imarına önem vermiştir. Mutfaktaki gelişim yemeğin hızlı, pratik bir şekilde pişirilmesi ve lezzetli bir tabak hazırlanması çevresinde şekillenmiştir. Bu yüzyılda Avrupa'da mutfakta çalışma şekli yeniden ele alınmıştır. Mutfak eşyaları malzeme ve biçimine göre değişiklik göstermiştir. Osmanlı evlerindeki mutfak çalışanlarının çalışma şekli ve yazılan yemek kitaplarından bahsedilmiştir.Tezin çalışma konusu Osmanlı toplumunda mutfak kullanımının on dokuzuncu yüzyıldaki değişimini ele almaktadır. Teknolojik gelişimler ve yeni sosyal ortamların oluşmasıyla birlikte gıdaların saklanma, hazırlama ve pişirme yöntemlerinin yanı sıra beslenme ve davranış biçimlerindeki değişikliklerden da bahsedilmiştir. | |
dc.description.abstract | In the nineteenth century, innovations were made in kitchen design all over the world. The Ottoman Empire gave importance to building construction within the new urbanism discipline. The development in the kitchen has been shaped around the quick and practical cooking of the food and the preparation of a delicious plate. In addiction, the working style in the kitchen in Europe has been reconsidered. Kitchenware is diversified according to material and form. The subject of the thesis is the changing of Ottoman kitchen in the nineteenth century. The working style of kitchen workers in Ottoman houses and the cookbooks written are mentioned. Along with the technological developments and the formation of new public environments, changes in the way of food storage, preparation and cooking, as well as changes in nutrition and behavior are also mentioned. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Tarih | tr_TR |
dc.subject | History | en_US |
dc.title | On dokuzuncu yüzyılda Osmanlı mutfağının anatomisi | |
dc.title.alternative | Anatomy of Ottoman kitchen in the nineteenth century | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2022-05-30 | |
dc.contributor.department | Tarih Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Equipments | |
dc.subject.ytm | Etiquette rules | |
dc.subject.ytm | Kitchen | |
dc.subject.ytm | Kitchen wares | |
dc.subject.ytm | Ottoman architecture | |
dc.subject.ytm | Ottoman society | |
dc.subject.ytm | Cooking | |
dc.subject.ytm | Cooking and eating utensils | |
dc.subject.ytm | Food preparation | |
dc.subject.ytm | Kitchen management | |
dc.identifier.yokid | 10278879 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | EGE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 719171 | |
dc.description.pages | 116 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |