Show simple item record

dc.contributor.advisorÇakıroğlu, Funda Pınar
dc.contributor.authorAltan, Murat
dc.date.accessioned2020-12-04T10:25:04Z
dc.date.available2020-12-04T10:25:04Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-08-04
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/73546
dc.description.abstractMazı Meşesi (Quercus infectoria) Toplarının İshale Sebep Olan Gıda Kaynaklı Bakteriler Üzerindeki Antimikrobiyal Etkisinin İncelenmesiSon yıllarda insanlar için farmakolojik ve nutrisyonel yararları olduğu düşünülen bitkilerle yapılan araştırmalar dikkat çekmektedir ve yüzyıllardır çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan antibakteriyel ilaç etkili bazı bitkiler, güvenli ve ucuz olduğu için ilgi odağı olmuştur. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan ve özellikle çocukluk çağında yaygın olarak görülen ishalin önlenmesinde ve tedavisinde tıbbi yaklaşımların yanı sıra yöresel bazı bitkiler de kullanılmaktadır. Yetiştiği coğrafyalarda halk tarafından ishal tedavisinde kullanıldığı bilinen mazı meşesi topları antimikrobiyal özelliği nedeniyle bu çalışmanın konusu olmuştur. Çalışmada yerel marketlerden satın alınan ve blender ile toz haline getirilen mazı meşesi topları, metanol kullanılarak ekstrakt elde edilmiştir. Bitkinin antimikrobiyal etkisinin belirlenmesinde disk difüzyon, kuyu difüzyon ve minimum inhibisyon konsantrasyonu metodları kullanılmıştır. Çalışmada disk difüzyon yönteminde 0.175 mg/ml, kuyu difüzyon yönteminde 1 mg/ml konsantrasyonundaki mazı meşesi topları ekstraktlarının Esherichia coli ATCC 35218, Staphylococcus aureus ATCC 29213 ve Salmonella enteritidis ATCC 43571 bakterilerine karşı antimikrobiyal aktivitesi araştırılmıştır. Bulgulara göre en yüksek antimikrobiyal etki her üç bakteri içinde kuyu difüzyon yöntemi sonucunda ölçülmüştür (Inhibasyon zonu: Esherichia coli ATCC 35218 20 mm, Salmonella enteritidis ATCC 43571 20 mm ve Staphylococcus aureus ATCC 29213 18 mm). Disk difüzyon yönteminde de mazı meşesi topları ekstraktının bakterilere karşı farklı seviyede antimikrobiyal etki gösterdiği saptanmıştır (İnhibasyon zonu: Esherichia coli ATCC 35218 10 mm, Staphylococcus aureus ATCC 29213 10 mm ve Salmonella enteritidis ATCC 43571 8 mm). Sonuçta mazı meşesi topları ile yapılan bu çalışmada, gıda kaynaklı ishale neden olan bakteri kültürlerine karşı kayda değer antimikrobiyal aktivite verileri elde edilmiştir.
dc.description.abstractInvestigating the Antimicrobial Effects of Galls (Quercus infectoria) on Food-Borne Bacteria Causing DiarrheaIn recent years, studies that have been carried out with plants that are believed to have pharmacological and nutritional benefits for humans are attentioned and some plants that have effect of antibacterial drug is used in the treatment of various diseases for centuries have been the focus of attention due to they are safety and cheap. Some regional plants as well as medical approaches are used in prevention and treatment of diarrhea that is an important health problem and especially prevalent in childhood. İt's the subject of this study because of the antimicrobial properties of the Quercus infectoria galls that is used in diarrhea treatment by the people in their geographical areas. In the study Quercus infectoria galls purchased from local markets is that being powdered in an electric grinder and its were extracted with methanol. Disc diffusion, well diffusion and minimum inhibition concentration methods were used to determine the antimicrobial effect of the plant. In the study, antimicrobial activity of Quercus infectoria galls against the bacteria of Esherichia coli ATCC 35218, Staphylococcus aureus ATCC 29213 and Salmonella enteritidis ATCC 43571 were investigated at its concentrations determined by disc diffusion and well diffusion metods (respectively; 0.175 mg/ml and 1 mg/ml). According to findings, the highest antimicrobial effect was measured in well diffusion method in all three bacteria (Inhibition zone: Esherichia coli ATCC 35218 20 mm, Salmonella enteritidis ATCC 43571 20 mm ve Staphylococcus aureus ATCC 29213 18 mm). In the disc diffusion method, it was also determined that the extract of Quercus infectoria galls showed antimicrobial activity at different levels against the bacteria (Inhibition zone: Esherichia coli ATCC 35218 10 mm, Staphylococcus aureus ATCC 29213 10 mm and Salmonella enteritidis ATCC 43571 8 mm). As a result, this study, which was conducted with Quercus infectoria galls, obtained significant antimicrobial activity data against bacterial cultures causing food-borne diarrhea.Keywords: Antimicrobial effect, diarrhea, quercus infectoria galls.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleMazı meşesi (quercus infectoria) toplarının ishale sebep olan gıda kaynaklı bakteriler üzerindeki antimikrobiyal etkisinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigating the antimicrobial effects of galls (quercus infectoria) on food- borne bacteria causing diarrhea
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-08-04
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmDiarrhea
dc.subject.ytmBacteria
dc.subject.ytmAnti-bacterial agents
dc.subject.ytmAnti infective agents
dc.subject.ytmGall oak
dc.subject.ytmQuercus infectoria
dc.identifier.yokid10159704
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid473678
dc.description.pages56
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess