Show simple item record

dc.contributor.advisorBalta, Fikri
dc.contributor.authorKocagöz, Esra
dc.date.accessioned2023-09-22T11:43:08Z
dc.date.available2023-09-22T11:43:08Z
dc.date.submitted2022-10-03
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/735362
dc.description.abstractBu çalışma, Ordu ili Fatsa ilçesi doğal muşmula (Mespilus germenica L.) popülasyonu içerisinde üstün nitelikli genotipleri belirlemek amacıyla 2015 ve 2016 yıllarında yürütülmüştür. Araştırmada incelenen 31 genotip meyve özellikleri yönünden (meyve ağırlığı, meyve eti oranı, suda çözünür kuru madde miktarı, toplam kuru madde ve C vitamin içeriği) tartılı derecelendirmeye tabi tutulmuştur. Tartılı derecelendirme puanlarına göre dört genotip (FM1, FM10, FM13 ve FM25) ıslah materyali olarak ümitvar olarak seçilmiştir.Ümitvar genotiplerde ortalama meyve eni 31.2-40.5 mm, meyve boyu 33.8-35.5 mm, meyve ağırlığı 22.1-37.7 g, meyve hacmi 21.3-40.1 ml, çekirdek ağırlığı 1.8-5.2 g, meyve eti oranı %86.1-92.4, çiçek çukuru derinliği 7.2-12.2 mm, çiçek çukuru genişliği 18.5-25.5 mm, SÇKM %20.8-23.2, TEA %0.07-0.10, pH 3.6-4.2, toplam kuru madde miktarı %29.6-33.7 ve C vitamini içeriği 10.8-29.2 mg/100 g (2016 yılı) arasında belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Genotip, Muşmula, Mespilus germenica L., Seleksiyon.
dc.description.abstractThis study was performed to determine the promising genotypes in the self-grown medlar (Mespilus germenica L.) population in the natural flora of Fatsa district of Ordu Province in 2015 and 2016. Relative scores were calculated based on fruit characteristics (fruit weight, flesh ratio, amount of water soluble dry matter, total dry matter and vitamin C content) for 31 genotypes examined in the study. Four genotypes (FM1, FM10, FM13 and FM25) were selected as promising for future breeding efforts according to their relative scores.Promising genotypes had a range of 31.2-40.5 mm for fruit width, for fruit length 33.8-35.5 mm, 22.1-37.7 g for fruit weight, 21.3-40.1 ml for fruit volume, 1.85.2 g for seed weight, 86.1-92.4%, for fruit flesh ratio, 7.2-12.2 mm for ostiole depth, 18.5-25.5 mm for ostiole width, 20.8- 23.2% for TSS, 0.07-0.10% for TEA, 3.6-4.2 for pH, 29.6-33.7% for the total amount of dry matter content and 10.8-29.2 mg/100 g for vitamin C content.Keywords: Genotype, Medlar, Mespilus germenica, Selection, Turkeyen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleOrdu ili Fatsa ilçesinde doğal olarak yetişen muşmula tiplerinin (mespilus germanica l.) seleksiyonu
dc.title.alternativeSelection of naturally growing medlar genotypes (mespilus germanica l.) in Fatsa district of Ordu
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2022-10-03
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10299419
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityORDU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid740610
dc.description.pages46
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess