Show simple item record

dc.contributor.advisorŞahin, Sümeyye
dc.contributor.advisorTemiz, Hasan
dc.contributor.authorİnal, Melike
dc.date.accessioned2023-09-22T11:43:04Z
dc.date.available2023-09-22T11:43:04Z
dc.date.submitted2021-12-02
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/735349
dc.description.abstractÇalışma 2019/21'de Ordu ilinde bulunan doğal bal mumu (karakovan), külçe bal mumu, temel petek ve balı boşaltılmış petek olmak üzere toplam dört çeşit bal mumunun fizikokimyasal özelliklerini değerlendirmek için yapılmıştır. Değerlendirilen fizikokimyasal parametreler; kuru madde miktarı, kül içeriği, yağ miktarı, sabunlaşma sayısı, peroksit değeri, iyot sayısı, asit sayısı ve yağ asiti kompozisyonudur. Veriler istatiksel olarak değerlendirildiğinde; en yüksek kuru madde içeriğine temel petek (%99.52±0.09), en yüksek kül içeriği doğal bal mumu (%0.40±0.23), en yüksek asit sayısı balı boşaltılmış petek (21.35±1.00 mg KOH/g) ve doğal bal mumu (21.27±1.45 mg KOH/g), en yüksek sabunlaşma sayısı külçe bal mumu (99.63±2.52 mgKOH/g) ve balı boşaltılmış petek (99.94±2.14 mg KOH/g), en yüksek iyot sayısı temel petek (12.58±0.71 g I/100g), en yüksek peroksit sayısı balı boşaltılmış petek (1.99±0.30 meq O/kg), yağ asitleri kompozisyonunda miktarca fazla yağ asitleri sırasıyla palmitik asit, trans-elaidik asit, cis-oleik asit, 11-eikosenoik asit, erüsik asit olarak tespit edilmiştir. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar uluslararası standartlar ile karşılaştırıldığında, standartlara uygun değerler bulunmuştur. Arıcılık ürünleri içerisinde önemli yere sahip olan bal mumu için uygun standart oluşturulması taklit ve tağşişten kaçınılmasını önleme açısından oldukça faydalı olacaktır.
dc.description.abstractThe study was carried out in 2019/21 for the physicochemical structure of a total of four qualities, namely beeswax ingot, basic honeycomb and emptied honeycomb in Ordu province. Evaluated physicochemical; dry matter amount, value, amount, solidification number, iodine number, acid and fatty acid number. Evaluate the data statistically; the highest dry matter.ne high-based comb (99%), the highest ashy±0.23), the highest number of evacuated honeycomb (21.35±1.00 mg KOH/g) and natural wax (21.27±1.45) mg KOH/g), highest saponification number of beeswax ingot (99.63±2.52 mgKOH/g) and honey evacuated comb (99.94±2.14 mg KOH/g), highest iodine basic comb (12.58±0.71 g I/100g), highest peroxide number honey discharged comb (1.990.30 meqkg), fatty acids, fatty acids in excess of it, cis-oleic acid, acids determined as 11-eicoseno acid. The results obtained in this study will come with the standards to be tested and will be suitable for appropriate use. In order to have what is in beekeeping products, it would be beneficial to try it properly.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleOrdu ilinde işlenen bal mumlarının kalite karakteristik özelliklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of quality characteristics of beeswax processed in Ordu
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-12-02
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10314600
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityORDU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid696058
dc.description.pages61
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess