Show simple item record

dc.contributor.advisorGürsu, Orhan
dc.contributor.authorİnal, Salihanur
dc.date.accessioned2023-09-22T11:41:49Z
dc.date.available2023-09-22T11:41:49Z
dc.date.submitted2022-01-14
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/735132
dc.description.abstractBu araştırma, kendisi ya da yakını kanser tanısı almış kişilerin tedavi gördüklerihastanede bulunan Manevi Danışmanlık ve Rehberlik hizmetinden manevi destek almışkişiler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda hasta ve yakınının hastalığı nasıl tepkiverdiği ve anlamlandırdığı, tanı sonrasında dini düşünce ve duygularında nasıl değişiklikolduğu, hastalıkla baş etme sürecinde dini unsurların etkisi, bu süreçteki ihtiyaçları ve manevidesteğin kendilerine katkısı ve hastanelerde yürütülen manevi danışmanlık ve rehberlikhizmetine yönelik görüşlerin incelenmesidir. Yapılan bu araştırma ile kanser hastaları vekanser hasta yakınlarından elde edilen veriler aracılığıyla onlara yönelik geliştirilecek manevidestek programlarına katkı sağlaması düşünülmektedir.Araştırmada yöntem olarak nitel araştırma yönteminden yararlanılmıştır. SağlıkBilimleri Üniversitesi Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji servislerinde kendisiya da yakını tedavi görmüş aynı zamanda hastanede bulunan manevi danışmanlık ve rehberlikbiriminden destek almış 12 kanser hastası ve 12 hasta yakınları olmak üzere toplamda 24 kişiile görüşme yapılmıştır.Araştırma sonunda katılımcılar, hastalığı anlamlandırma, açıklama ve başa çıkmatutumlarında dini unsurlar ile açıklamışlardır. Hasta ve yakınlarının hastanede manevi destekuzmanı tarafından yapılan görüşmeler neticesinde bilişsel, sosyal ve dini ihtiyaçlarına katkıdabulunduğu sonucuna varılmıştır. Katılımcılar hastanelerde manevi danışmanlık ve rehberlikhizmetinin olmasını gerekli olarak görmüşlerdir.Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Manevi Danışmanlık ve Rehberlik, Manevi Destek, Kanser Hastalığı.
dc.description.abstractThis research was implemented on people who received moral support from thePastoral Care and Counselling service in the hospital where oneself or patient relatives werediagnosed with cancer. In this sense, views had been examined about how patients makesensation of the illness, after the diagnosis how their thoughts of religious and changing offeelings, the effect of religious and spiritual elements in the process of deal with the disease.In addition to these, it was also investigated about in this process moral support needs andopinions about this service as realize of in hospitals. Through in this research, it is considerateto contribute the moral support programs to be developed for cancer patients and theirrelatives the data obtained.This research was used qualitative research method and in oncology service, the totalof 24 people who took service of pastoral care and counseling have interviewed with 12 ofthem who were cancer patients and 12 of them who were patients‟ relatives in the Universityof Health Sciences Samsun Training and Research Hospital.At the end of the research, the participants explained their understanding,interpretation and overcome attitudes of the sickness with dyne and spiritual elements. As aresult of the interviews who made by the moral support specialist, it was concluded that thepatient and their relatives contribute to their cognitive, social and religious needs in thehospital. Participants have thought that there is a need for service of pastoral care andcounseling in hospitals.Key Words: Psychology of Religion, Pastoral Care and Counseling, Spiritual Support, Cancer Diseaseen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectDintr_TR
dc.subjectReligionen_US
dc.titleOnkoloji servislerinde manevi danışmanlık ve rehberliğin etkisi (Hastalığı kabul, anlamlandırma ve açıklama)
dc.title.alternativeEffect of spiritual counseling and guidance on oncology services (Acknowledgment, meaning and explanation of the disease)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2022-01-14
dc.contributor.departmentFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10235072
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityAKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid701842
dc.description.pages126
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess