Türkiye'de yumurta piyasası ve karakteristik fiyat modeli tahmini
dc.contributor.advisor | Koç, Ahmet Ali | |
dc.contributor.author | Doğan, Sevim | |
dc.date.accessioned | 2023-09-22T11:41:11Z | |
dc.date.available | 2023-09-22T11:41:11Z | |
dc.date.submitted | 2022-10-12 | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/735019 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, Türkiye'de yumurta piyasasının dinamik bir yapı sergilemesi ve yumurta fiyatlarının yıllar arasında dalgalanma göstermesi nedeniyle Türkiye'de yumurta piyasasında arz-talep, fiyat oluşumu ve rekabet durumunu analiz etmek ve ürün karakteristiklerinin yumurta fiyatına etkisinin hedonik fiyat modeli ile tahminini amaçlamaktadır. Bu amaçla Antalya merkez ilçelerde zincir marketlerin farklı formattaki satış noktalarından 2019 Ocak-Mart döneminde elde edilen veriler kullanılarak yumurta piyasasında ürün özellikleri ile fiyat arasındaki ilişki hedonik fiyat modeli ile analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda, yumurtanın ürün özelliklerinin yumurta perakende fiyatları üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Yumurta perakende fiyatını olumlu etkileyen temel özelliklerin yumurta boyutu, omega-3 zenginleştirme, serbest dolaşan (free-range) yumurta, organik yumurta özelliği ve paket görünümü olduğu tespit edilmiştir. Bulgular, yumurta perakende fiyatının yumurtaların kalitesinin göstergesi olan belirli özelliklerinden etkilendiğini göstermektedir. | |
dc.description.abstract | This study aims to analyze the supply-demand, price formation and competition situation in the egg market in Turkey, since the egg market in Turkey has a dynamic structure and egg prices fluctuate between years, and to estimate the effect of product characteristics on egg price with the hedonic price model. For this purpose, the relationship between product features and price in the egg market was analyzed with the hedonic price model, using the data obtained from the sales points of chain markets in different formats in the central districts of Antalya in the period of January-March 2019. As a result of the analysis, it was revealed that the product characteristics of the egg have a significant effect on the retail prices of eggs. It has been determined that the main features that positively affect the retail price of eggs are egg size, omega-3 enrichment, free-range eggs, organic egg features and package appearance. The findings show that the retail price of eggs is affected by certain characteristics of eggs, which are indicators of quality. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ekonomi | tr_TR |
dc.subject | Economics | en_US |
dc.title | Türkiye'de yumurta piyasası ve karakteristik fiyat modeli tahmini | |
dc.title.alternative | Eggs market in Turkey and a characteristic price model estimation | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2022-10-12 | |
dc.contributor.department | İktisat Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10249342 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 733739 | |
dc.description.pages | 69 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |