Show simple item record

dc.contributor.advisorDenek, Nihat
dc.contributor.authorSavrunlu, Zeliha
dc.date.accessioned2023-09-22T11:40:17Z
dc.date.available2023-09-22T11:40:17Z
dc.date.submitted2022-10-25
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/734863
dc.description.abstractBu çalışma, farklı katkı maddeleriyle hazırlanan Antep fıstığı (Pistacia vera L.) dış kabuğu silajının; silaj kalitesi, yem tüketimi ve sindirilebilirlik değerleri üzerine etkisinin araştırılması amacıyla iki deneme halinde yapılmıştır. Birinci denemede laboratuvar koşullarında Antep fıstığı dış kabuğuna kuru madde esasına göre %30 buğday samanı ve %1 düzeyinde polietilen glikol ilave edilerek hazırlanan ana silaj materyaline kuru madde esasına göre %5, %10 ve %15 seviyelerinde mısır kırığı, kurutulmuş şeker pancarı posası ya da melas ilave edilerek muamele ile katkısız silaj grupları hazırlanmıştır. Çalışmanın ikinci denemesinde, birinci denemenin sonuçlarına göre yüksek silaj kalitesine sahip olan %15 melas katkılı silaj grubu kuzu besi ve klasik sindirim denemesinde değerlendirilmek üzere belirlenmiştir. Kuzu besi ve klasik sindirim denemesinde kullanılan %15 melas katkılı silaj deneme hayvanlarının yem tüketiminin kuru madde bazında %0 (TMR1), %10 (TMR2), %20 (TMR3) ve %30'u (TMR4) düzeyinde toplam rasyona katılarak yem tüketimi, günlük canlı ağırlık artışları, toplam canlı ağırlık artışları ve yemden yararlanma oranı üzerine olan etkileri değerlendirilmiştir. Kuzu besi denemesinde günlük canlı ağırlık artışı ve toplam canlı ağırlık artışı bakımından gruplar arasında bir farklılık görülmezken (P>0.05), toplam kuru madde tüketim miktarı TMR4'te en düşük olarak tespit edilmiştir (P<0.001). Denemenin 0-14, 28-42 ve 0-56. günlerinde diğer gruplara kıyasla en yüksek yemden yararlanma oranı TMR4'te tespit edilirken, 14-28 ve 42-56. günlerde yemden yararlanma oranı bakımından gruplar arasında fark bulunmamıştır (P>0.05). Klasik sindirim denemesinde ADF sindirimi haricinde, besin madde sindirilebilirlik değerleri bakımından gruplar arasında farklılık tespit edilmemiştir (P>0.05). Sonuç olarak, bu çalışmada Antep fıstığı dış kabuğunun göre %30 buğdayixsamanı, %1 polietilen glikol ve %15 melas ilave edilerek silolanabileceği ve kaba yem kaynağı olarak ruminant beslenmesinde değerlendirilebileceği kanaatine varılmıştır.
dc.description.abstractThis study was carried out in two trials to investigate the effect of pistachio by-product (Pistacia vera L.) silage prepared with addition of different additives on silage quality, feed consumption and digestibility values. In the first experiment, the main silage material was prepared by adding 30% wheat straw and 1% polyethylene glycol on a dry matter basis to pistachio by-product. Control and treatment silage groups were formed by adding 5%, 10% and 15% corn, dried sugar beet pulp or molasses to the main silage material on a dry matter basis. In the second experiment of the study, according to the results of the first experiment, the group with 15% molasses were chose as high silage quality to be investigated in the lamb fattening and digestion experiment. In the lamb fattening and digestion experiment, feed consumption, daily body weight gain, total body weight gain and feed conversion ratio by adding 15% molasses added silage were evaluated at the level of 0% (TMR1), 10% (TMR2), 20% (TMR3) and 30% (TMR4) on dry matter basis. While there was no difference between the groups in terms of daily live weight gain and total live weight gain in fattening experiment (P>0.05), the lowest total dry matter consumption amount was determined in TMR4 (P<0.001). The highest feed conversion ratio was determined in TMR4 compared to the other groups on days 0-14, 28-42 and 0-56 of the experiment. There was no difference between the groups in terms of feed conversion ratio on days 14-28 and 42-56 (P> 0.05). In the digestion experiment, no difference was found between the groups in terms of nutrient digestibility values, except for ADF digestion (P>0.05). As a result of the study, it was concluded that thexipistachio by-product can be ensiled by adding 30% wheat straw, 1% polyethylene glycol and 15% molasses and it can be used as a roughage source in ruminant nutrition.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleFarklı katkılar ile hazırlanan antep fıstığı (pistacia vera L.) dış kabuğu silajının silaj kalitesi, kuzularda yem tüketimi ve sindirilebilirlik değerleri üzerine etkisinin araştırılması.
dc.title.alternativeInvestigation on the effect of pistachio (pistacia vera L.) BY-product silages prepared with different additives on the silage quality, FEED consumption and nutrient digestibility in LAMBS
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2022-10-25
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmLamb fattening
dc.subject.ytmDigestibility
dc.subject.ytmFeed consumption
dc.subject.ytmPistachio
dc.identifier.yokid10216407
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid745743
dc.description.pages101
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess