dc.contributor.advisor | Aksoy, Alev | |
dc.contributor.author | Tat, Can | |
dc.date.accessioned | 2023-09-22T11:40:14Z | |
dc.date.available | 2023-09-22T11:40:14Z | |
dc.date.submitted | 2022-03-03 | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/734857 | |
dc.description.abstract | Sabit Ortodontik Tedavi Gören Bireylerin Farklı Beslenme Alışkanlıklarının Periodontal Sağlık Üzerine Etkilerinin İncelenmesiBu tez çalışmasının amacı; ortodontik tedavi gören hastalarda beslenmenin periodontal dokuların sağlığı üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. Tek merkezli, ulusal, prospektif olan çalışmamıza gönüllü seçim kriterlerine uygun, yaş ortalaması 16,19±1,585 yıl, en az 6 aydır sabit ortodontik tedavi gören 13-19 yaş aralığında toplam 118 birey dahil edilmiştir. Çalışmamızda diyet kayıtlarının elde edilmesi ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilebilmesi için çeşitli anket formları kullanılmıştır. Periodontal durumun değerlendirilmesi için ise Kanama İndeksi, Ortodontik Plak İndeksi (OPI), Toplum Periodontal Tedavi İhtiyacı (CPITN) indeksi ölçümleri yapılmıştır. Çalışmamızın istatistik değerlendirmesi ANOVA, Tukey, Freeman-Halton Fisher Kesin (Exact) Ki-Kare testleri kullanılmıştır.Bireylerin vitamin, mineral, alımlarına göre sonuçlar incelendiğinde; A, B6, B7, B12, B1, B3, B5, B9, E ve K vitaminleri ile magnezyum, fosfor, bakır, manganez ve iyot mineralleri ile indeks grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiş iken B2 vitamini, C vitamini ve demir alım alım düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür (p<0,05). Sosyodemografik özellikler, beden kitle indeks grupları (kız-erkek), enerji (kız-erkek) alım düzeyleri, karbonhidrat, yağ ve lif alım düzeyleri arasında indeks ortalamalarına göre anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Hiçbir hastada periodontal muayene neticesinde ataçman kaybına rastlanmamıştır. Besin tüketim sıklığı açısından bakıldığında yarım yağlı/yağsız süt, probiyotik, kahvaltılık tahıllar, kolalı içeceklerin kanama ve OPI ye göre patates ve taze sıkılmış meyve suyu içeceklerinin de CPITN'a göre tüketim sıklığı ortalamalarına göre anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür (p<0,05).Bu sonuçlar, özellikle uzun sürecek ortodontik tedaviler öncesinde çocukların ve adolesanların beslenme alışkanlıklarının ve ağız hijyeni uygulamalarının iyileştirilmesine yönelik programlar geliştirilmesi gerekliliğini vurgulamaktadır. Multidisipliner yaklaşımla, hijyen için gerekli önemin verilmesi ve optimal şartların sağlanması tedavinin başarısı açısından faydalı olacaktır.Anahtar Kelimeler: Beslenme alışkanlıkları, periodontal durum, diş hekimliği, ortodonti | |
dc.description.abstract | INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF DIFFERENT DIETARY HABITS ON PERIODONTAL HEALTH OF INDIVIDUALS WITH FIXED ORTHODONTIC TREATMENTThe aim of this thesis study is to investigate the effect of nutrition on the health of periodontal tissues in patients undergoing orthodontic treatment. A total of 118 subjects suitable for the selection criteria aged between 13-19 years with a mean age of 16.19 ± 1.585 years and who had been treated with fixed orthodontic treatment for 6 months were included in this prospective single-center study. In our study, various questionnaire forms were used in order to obtain dietary intake and to evaluate the nutritional habits. For the evaluation of periodontal status, Bleeding Index, Orthodontic Plaque Index (OPI), Community Periodontal index of Treatment Needs (CPITN) index was measured. ANOVA, Tukey test, Freeman-Halton Fisher's Exact Chi-Square test were used for the statistical analysis of our study. When the results were examined according to the vitamin and mineral intake of individuals, there were no statistically significant differences between vitamins A, B6, B7, B12, B1, B3, B5, B9, E and K with magnesium, phosphorus, copper, manganese and iodine minerals and index groups while there were statistically significant differences between vitamin C and iron intake levels (p<0,05). There was no statistically significant difference between energy (girsl - boys) intake levels, carbohydrate, fat and fiber intake levels. In terms of the frequency of food consumption, it was seen that there was a statistically significant difference between semi-fat/ non fat milk, probiotic, cereal, cola drinks and potatoes according to bleeding and OPI and freshly squeezed juice drinks according to CPITN (p 0,05).These results emphasize the need to develop programs to improve the dietary habits and oral hygiene practices of children and adolescents, particularly before long orthodontic treatments. Multidisciplinary approach, giving importance to hygiene and providing optimal conditions in oral hygiene applications will be useful for the success of the treatment.Keywords: Dietary habits, peridontal status, dentistry, orthodontic treatment | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Diş Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Dentistry | en_US |
dc.title | Sabit ortodontik tedavi gören bireylerin farklı beslenme alışkanlıklarının periodontal sağlık üzerine etkilerinin incelenmesi | |
dc.title.alternative | Investigation of the effects of different dietary habits on periodontal health of individuals with fixed orthodontic treatment | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2022-03-03 | |
dc.contributor.department | Ortodonti Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10222369 | |
dc.publisher.institute | Diş Hekimliği Fakültesi | |
dc.publisher.university | SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | dentistThesis | |
dc.identifier.thesisid | 710345 | |
dc.description.pages | 127 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |