Yetişkin bireylerin glisemik indeks ile ilgilibilgi düzeyleri ve glisemik indeksi yüksekbesinlerin kullanım durumu
dc.contributor.advisor | Alphan, Müveddet Emel | |
dc.contributor.author | Kaya Özkaya, Hacer | |
dc.date.accessioned | 2023-09-22T11:34:54Z | |
dc.date.available | 2023-09-22T11:34:54Z | |
dc.date.submitted | 2021-12-09 | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/733979 | |
dc.description.abstract | Ortalama yaşam beklentisinin dünyanın birçok yerinde artması ile birlikte yaşa bağlı olarak gelişen kronik hastalıklardan etkilenecek kişi sayısı da artmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalar kişilerin tükettiği karbonhidrat türünün ve kalitesinin sağlık üzerine olumlu etkilerini göstermektedir. Karbonhidratlı besinlerin seçiminde ve değerlendirilmesinde glisemik indeks kavramı da sağlık otoriteleri tarafından kullanılmaktadır. Yüksek glisemik indekse sahip besinler obezite, kronik kalp hastalığı, kanser gibi kronik hastalılarla ilişkili bulunurken düşük glisemik indeksli besinlerin tüketiminin kronik hastalıkları önlemede etkili bir yöntem olduğu vurgulanmaktadır.Bu araştırmada kişilerin glisemik indeks ile ilgili bilgi düzeyleri ve glisemik indeksi yüksek besinlerin kullanım durumu değerlendirilmiştir. Araştırmaya 400 kişi alınmıştır. Katılımcıların 265'i kadın, 135'i erkektir. Katılımcılara yüz yüze görüşme usulü anket uygulanmıştır.Araştırmaya katılanların %46'sının glisemik indeksi yüksek besin kavramını duyduğu ve %71'nin glisemik indeksi yüksek besini kan şekerini hızlı yükselten besin olarak tanımladığı saptanmıştır. Katılımcıların %54'ü glisemik indeksi yüksek besinleri sağlıklı bireylerin tüketmemesi gerektiğini belirtmiştir. Katılımcıların glisemik tanımın biliyor olmaları ile glisemik indeksi yüksek besin kulanımları ve bu besinlerden uzak durma yöntemleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır..Anahtar Kelimeler: Glisemik indeks, Tüketim sıklığı, Bilgi düzeyi | |
dc.description.abstract | With the increase of the average life expectancy in many parts of the world, the number of people is affected by age-related chronic diseases is rising. In recent years, the studies show that the quality and the type of carbohydrate consumption has positive effects on human health. For the selection and evaluation of nutrients in carbohydrates Glycemic index concept is also used by health authorities. It is mentioned that the nutrients which have high glycemic index are related with the chronicle diseases like obesity, chronic heart disease and malignancy and consumption of low glycemic indexed nutrients prevent these chronical diseases.In this study, people's level of knowledge about the glycemic index and their consumption of foods with high glycemic index were evaluated. 400 people were surveyed. 265 of the participants are women and 135 are males. A face-to-face interview questionnaire was applied to participants. No statistically significant relationship was found between their knowledge of glycemic index and the methods of avoiding from these foods.It was found that 46% of the participants had heard about high glycemic index and the 71% of them defined high glycemic indexed nutrients as foods which increase the blood glucose level. 54% of the participants mentioned that high glycemic index food must not consumed by healty individuals. Key Words: Glycemic index, Consumption frequency, Level of knowledge | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Yetişkin bireylerin glisemik indeks ile ilgilibilgi düzeyleri ve glisemik indeksi yüksekbesinlerin kullanım durumu | |
dc.title.alternative | The knowledge levels of adult individuals on glydemic index and thei̇r status of high glisemic index food consumption | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-12-09 | |
dc.contributor.department | Beslenme Bilimleri Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Glycemic index | |
dc.subject.ytm | Level of knowledge | |
dc.identifier.yokid | 10236456 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 698014 | |
dc.description.pages | 76 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |