Show simple item record

dc.contributor.advisorGezginç, Yekta
dc.contributor.authorRamazanoğulları, Sema Nur
dc.date.accessioned2023-09-22T11:33:44Z
dc.date.available2023-09-22T11:33:44Z
dc.date.submitted2022-01-19
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/733788
dc.description.abstractLaktik asit bakterileri(LAB) çok eski çağlardan beri gıda üretiminde insanlar tarafından kullanılmaktadır. Laktik asit fermentasyonu, kefir, yoğurt, boza, turşu, ekşi hamur ve salamura zeytin vb. üretimlerinde görülen fermentasyon çeşididir. LAB bu gıdalarda gelişerek, doğal yollarla, ürünü oluşturmakla birlikte ürettiği asit ve diğer metabolitlerle ürünün dayanıklı ve güvenli olmasını sağlamaktadır. Bu çalışmada kefir, ekşi hamur, turşu ve zeytin olmak üzere dört farklı fermente gıdadan LAB türlerinin izolasyonu, tanımlanması ve metabolit içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bakteriler moleküler yöntemlerle tanımlanmıştır. İzole edilen 58 bakterinin 10 tanesi Lactobacillus plantarum ve 9 tanesi Enterococcus faecium olarak tanımlanmıştır. Tanımlanan Lactobacillus plantarum ve Enterococcus faecium bakterilerinin metabolit içerikleri HPLC ile belirlenmiştir.
dc.description.abstractLactic acid bacteria (LAB) have been used by humans in food production since ancient times. Lactic acid fermentation is a type of fermentation seen in the production of kefir, yoghurt, boza, pickles, sour dough and pickled olives. LAB develops in these foods, forming the product naturally, and ensures that the product is durable and safe with the acid and other metabolites it produces. In this study, it was aimed and carried out to isolate, identify and determine the metabolite contents of LAB species from four different fermented foods, namely kefir, sourdough, pickle and olives. The bacteria to be obtained were identified by molecular methods. Of the 58 isolated bacteria, 10 were identified as Lactobacillus plantarum and 9 as Enterococcus faecium. The metabolite contents of the identified Lactobacillus plantarum and Enterococcus faecium bacteria were determined by HPLC.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyoteknolojitr_TR
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleFarklı fermente gıdalardan izole edilen bazı laktik asit bakterilerinin tanımlanması ve metabolit içeriklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeIdentification of some lactic acid bacteria isolated from different fermented foods and determination of their metabolite content
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2022-01-19
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmSour dough
dc.subject.ytmFermented foods
dc.subject.ytmKefir
dc.subject.ytmLactic acid bacteria
dc.subject.ytmPickle
dc.subject.ytmOlive
dc.identifier.yokid10232932
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid705638
dc.description.pages59
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess