Show simple item record

dc.contributor.advisorAkbay, Cuma
dc.contributor.authorKara, Ümmühan Feyza
dc.date.accessioned2023-09-22T11:33:34Z
dc.date.available2023-09-22T11:33:34Z
dc.date.submitted2021-11-09
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/733758
dc.description.abstractYumurta, insan vücudunun gereksinim duyduğu birçok besin maddesini bünyesinde barındırmaktadır. Bu araştırmanın amacı, Kahramanmaraş ilinde alternatif üretim teknikleriyle üretilen tavuk yumurtalarına yönelik tüketici tercihleri, tüketimdeetkili olan faktörler ve farkındalık düzeylerinin belirlenmesidir. Bu amaçla; 2020 yılı Haziran-Temmuz aylarında 384 tüketiciyle online anket yapılmış olup toplanan verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, parametrik ve parametrik olmayan testlerden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; bireylerin %97,1'i yumurta tüketmekte olup hanede haftalık tüketilen yumurta miktarı ise ortalama 20 adettir. Tüketicilerin %53,4'ü yumurta üretim yöntemlerinden haberdar olduğunu ifade ederken, %62,5'i yumurtanın üzerinde yer alan yetiştirme kodlarını bilmediğini belirtmiştir. Bireylerin en çok tükettiği yumurta çeşidi ise köy yumurtasıdır. Yapılan t-testi sonucuna göre, erkeklerin kadınlara oranla daha fazla yumurta tükettiği tespit edilmiştir (p<0,01). Ki-kare testine göre, tüketicilerin yumurta yetiştirme kodlarını bilmesinde, hanedeki gelirin önemli bir faktör olduğu belirlenmiştir (p<0,01). Ayrıca tüketicilerin alternatif yöntemlerle üretilmişyumurtalar arasındaki farklılıkların neler olduğu hakkında detaylı bilgiye sahip olmadığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda, ilgili kurum ve kuruluşların tüketicilere tanıtım ve bilinçlendirme çalışmaları yapması, yumurta tüketiminin arttırılmasına yönelik bilincin sağlanmasında önem arz ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
dc.description.abstractEggs contain many nutrients that the human body needs. The aim of this research is to determine consumer preferences, factors that are effective in consumption, and awareness levels for chicken eggs produced with alternative production techniques in Kahramanmaraş, Turkey. For this purpose, online surveys were conducted with 384 consumers in June-July 2020, and descriptive statistics, parametric and non-parametric tests were used to analyze the collected data. According to the results of the research; 97.1% of individuals consume eggs and the amount of eggs consumed weekly in the household is about 20. While 53.4% of consumers stated that they were aware of egg production methods, 62.5% stated that they did not know the breeding codes on the egg. The most consumed type of egg is the natural village egg. According to the t- test results, it was determined that men consumed more eggs than women (p<0.01). According to the chi-square test, household income was an important factor on consumers knowledge on egg breeding codes (p<0.01). In addition, it has been determined that consumers do not have detailed information about the differences between eggs produced by alternative methods. Moreover, it is important for the relevant institutions and organizations to carry out promotional and awareness raising activities for consumers and to raise awareness to increase egg consumption.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKahramanmaraş ilinde alternatif üretim yöntemleri ile üretilmiş yumurtalara yönelik tüketicilerin sahip olduğu farkındalık ve tüketimde etkili olan faktörler
dc.title.alternativeConsumer awareness of eggs produced with alternative protuction methods and detection of factors that are effective in comsumption in Kahramanmaraş
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2021-11-09
dc.contributor.departmentTarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmKahramanmaraş
dc.subject.ytmConsumer attitudes
dc.subject.ytmEggs
dc.identifier.yokid10331958
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid691086
dc.description.pages60
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess