dc.contributor.advisor | Deveci, İsa | |
dc.contributor.author | Gök, Seda Büşra | |
dc.date.accessioned | 2023-09-22T11:33:32Z | |
dc.date.available | 2023-09-22T11:33:32Z | |
dc.date.submitted | 2023-03-28 | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/733753 | |
dc.description.abstract | 21. yüzyıl becerileri arasında yer alan girişimcilik ve yenilikçi düşünme kavramları Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı'nda (FBDÖP) yaşam becerileri başlığı altında karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda girişimcilik ve yenilikçi düşünme kavramlarının kapsamlarının genişletilerek FBDÖP'de yer almaları bu kavramlara verilen önemi ortaya koymaktadır. Dolayısıyla fen bilimleri dersi kapsamında girişimcilik ve yenilikçi düşünme kavramlarına yer verilmesiyle girişimci ve yenilikçi düşünen bireyler yetiştirilmesinin hedeflendiği söylenebilir. Bu araştırmanın amacı, 5E öğrenme döngüsüyle bütünleştirilmiş fen tabanlı girişimcilik eğitimi modüllerinin (evsel atıklar ve geri dönüşüm konusu) yedinci sınıf öğrencilerinin yenilikçi düşünme eğilimleri üzerindeki yansımalarını incelemektir. Bu araştırma nitel araştırma yöntemlerinden biri olan eylem araştırması benimsenerek yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 eğitim öğretim yılında Osmaniye İli'nin Kadirli ilçesinde bir devlet ortaokulunda öğrenim görmekte olan 12 yedinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak öğretmen alan notları, yarı yapılandırılmış görüşmeler, öğrenci günlükleri, Deveci ve Kavak (2020) tarafından geliştirilen `Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Yenilikçi Düşünme Eğilimi Ölçeği` kullanılmıştır. Nitel verilerin analizi içerik analizi tekniğinden faydalanılarak gerçekleştirilmiştir. Nicel verilerin analizinde ise bağımlı örneklem t testinin nan parametrik karşılığı olan Wilcoxon işaretli sıralar testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; 5E öğrenme döngüsüyle bütünleştirilmiş fen tabanlı girişimcilik eğitimi modüllerinin öğrencilerin yenilikçilik kavramına ilişkin algılarında, yenilikçi bireyin özelliklerini kavramalarında, yeni bir şey geliştirme konusundaki öz-yeterlikler algılarında, kendini yenilikçi birey olarak görüp görmeme durumlarında, günlük hayatında karşılaşmış olduğu probleminin çözümü için zorluklar ile karşılaşınca verdikleri tepkiler üzerinde ve grup çalışmalarındaki rollerini keşfetmelerinde olumlu etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Diğer taraftan müdahale sürecinin öğrencilerin yenilikçi düşünme eğilimleri üzerinde istatistiksek olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Gelecek araştırmalarda kentsel kesimde yaşayan ve çeşitli imkan olanaklarına (teknoloji imkan, sosyoekonomik düzey vb) sahip olan öğrencilerle, okul imkanlarının daha geniş olduğu bir çalışma grubu ile uygulamaya dönük bu tür çalışmalar yapılabilir. Ayrıca araştırmada geliştirilen eğitim modüllerinin girişimcilik kavramının farklı alt boyutları (grup çalışması, yenilikçi fikir üretme vb) üzerindeki yansımalarının incelenmesi önerilebilir.Anahtar kelimeler: Girişimcilik eğitimi, yenilikçi düşünme, evsel atıklar ve geri dönüşüm, eylem araştırması | |
dc.description.abstract | The concepts of entrepreneurship and innovative thinking which are among the 21st century skills, appear under the title of life skills in the Turkish Science Curriculum (TSC). In this regard, the inclusion of the concepts of entrepreneurship and innovative thinking in TSC by being expanded their concepts of scope reveals the importance given to these concepts. Therefore, it can be said that it is aimed entrepreneurial and innovative thinking individuals are raised by being included the concepts of entrepreneurship and innovative thinking within the scope of the science course. In this sense, the relationship between the concepts of entrepreneurship and innovative thinking draws attention. The aim of this study is that science-based enterprise education modules (household waste and recycling) integrated with the 5E learning cycle is to examine the reflections on the innovative thinking tendencies of seventh grade students. This research was conducted by being adopted action research which is one of the qualitative research methods. The study group of the research consists of 12 seventh grade students studying in a state lower secondary school in Kadirli district of Osmaniye province in the 2019-2020 academic year. Data were collected via teacher field notes, semi-structured interviews, student diaries, scale titled `innovative thinking tendency scale for middle school students` developed by Deveci and Kavak (2020). The analysis of qualitative data was carried out being used the content analysis technique. In the analysis of quantitative data, Wilcoxon signed-rank test which is the nan parametric equivalent of the dependent sample t test was used. As a result of the research; It was determined that science-based entrepreneurship education modules integrated with the 5E learning cycle have positive reflections on students' perceptions of the concept of innovativeness, their understanding of the characteristics of the innovative individual, their perception of self-sufficiency in developing something new, their reactions when faced with difficulties to solve the problem they face in their daily life, and developing their role in group work. On the other hand, it was determined that the intervention process did not have a statistically significant effect on students' innovative thinking tendencies. In future research, such practical studies can be carried out with students living in urban areas and having various opportunities (technology, socioeconomic level, etc.) with a study group with wider school opportunities. In addition, it can be suggested to examine the reflections of the training modules developed in the research on the different sub-dimensions of the concept of entrepreneurship (group work, innovative idea generation, etc.).Keywords: Enterprise education, innovative thinking, domestic wastes and recycling, action research | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Eğitim ve Öğretim | tr_TR |
dc.subject | Education and Training | en_US |
dc.title | 5E öğrenme döngüsüyle bütünleştirilmiş fen tabanlı girişimcilik eğitimi modüllerinin öğrencilerin yenilikçi düşünme eğilimleri üzerindeki yansımaları | |
dc.title.alternative | Reflections of the science-based enterprise training modules integrated with 5E learning cycle on the seven grade students' the innovative thinking tendencies | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2023-03-28 | |
dc.contributor.department | Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | 5E Model | |
dc.subject.ytm | Domestic wastes | |
dc.subject.ytm | Science education | |
dc.subject.ytm | Entrepreneurship | |
dc.subject.ytm | Secondary school students | |
dc.subject.ytm | Secondary schools | |
dc.subject.ytm | Recycling | |
dc.subject.ytm | Entrepreneurship education | |
dc.subject.ytm | Innovative thinking | |
dc.identifier.yokid | 10323408 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 675302 | |
dc.description.pages | 218 | |
dc.publisher.discipline | Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı | |