Show simple item record

dc.contributor.advisorKorkmaz, Ahmet
dc.contributor.authorAslan, Muhammet Ömür
dc.date.accessioned2023-09-22T11:33:15Z
dc.date.available2023-09-22T11:33:15Z
dc.date.submitted2022-11-11
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/733707
dc.description.abstractBu tez çalışmasında hücrelerde lipit metabolizmasında görev alan L-karnitin'in tuz stresi altında biber ve hıyar tohumlarının çıkış ve çimlenme performansı üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla 'Beith Alfa' hıyar ve 'Sena' çeşidi biber tohumlarına 0, 0.05, 0.1, 1, 5, 25 ve 50 mM L-karnitin uygulaması yapılarak optimum koşullarda (0 mM NaCl) ve tuz stresi koşullarında (biberde 90 mM NaCl ve hıyarda 125 mM) çimlenme testine tabi tutulmuşlardır. Çimlenme testinde çimlenme parametreleri yanında kökçük uzunluğu değerleri incelenerek en uygun L-karnitin dozu belirlenmiştir. Çimlenme testi sonuçlarına bağlı olarak hıyar ve biber tohumları 0, 0.05 ve 0.1 mM L-karnitin uygulaması sonrasında hem optimum hem de yukarıda belirtilen tuz stresi koşullarında fide çıkış testlerine tabi tutulmuşlardır. Çıkış testi sonrası çıkış parametreleri yanında kök uzunluğu, prolin, MDA ve H2O2 içerikleri ile katalaz ve peroksidaz enzim aktiviteleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar ekim öncesi yapılan L-karnitin uygulamalarının biber tohumlarının optimum ve tuz stresi koşullarında çimlenme ve fide çıkış performansları üzerine olumlu bir etkiye sahip olmadığını ve L-karnitin konsantrasyonunun artmasıyla tohum çimlenmesinin olumsuz etkilendiğini göstermiştir. Ekim öncesi yapılan L-karnitin uygulamalarının hıyar tohumlarında ise tuz stresi koşullarında tohum çimlenmesini ve fide çıkışını olumlu etkilediği belirlenmiştir. Araştırmada kullanılan L-karnitin konsantrasyonları arasında en etkili konsantrasyonun 0.05 mM ve 0.1 mM olduğu belirlenmiştir. L-karnitin konsantrasyonunun daha da artması tohum çimlenmesini olumsuz etkilemiştir. L-karnitinin hıyar tohumlarında etki göstermesinin nedeninin hıyar tohumlarının yüksek oranda yağ içermesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Sonuç olarak daha düşük konsantrasyonlar kullanılarak L-karnitinin diğer türler üzerindeki etkilerini ortaya koyma çalışmalarında özellikle yağ içeriği yüksek türlerin araştırmalara konu edilmesi daha faydalı olacaktır.
dc.description.abstractIn this thesis, the effects of L-carnitine, which is involved in lipid metabolism in cells, on the emergence and germination performance of pepper and cucumber seeds under salt stress were investigated. For this purpose, 0, 0.05, 0.1, 1, 5, 25 and 50 mM L-carnitine was applied to 'Beith Alfa' cucumber and 'Sena' pepper seeds after which they were subjected to the germination test under optimum conditions (0 mM NaCl) and salt stress conditions (90 mM NaCl for pepper and 125 mM for cucumber). In the germination test, the most effective L-carnitine dose was determined by examining the germination parameters as well as the radicle length values. Depending on the germination test results, cucumber and pepper seeds were subjected to seedling emergence tests under both optimum and above-mentioned salt stress conditions after application of 0, 0.05 and 0.1 mM L-carnitine. After the emergence test, in addition to the emergence parameters, root length, proline, MDA and H2O2 contents along with catalase and peroxidase enzyme activities were determined. The results obtained showed that L-carnitine applications before sowing did not improve the germination and seedling emergence performance of pepper seeds under optimum and salt stress conditions, and seed germination was negatively affected by increasing L-carnitine concentration. On the other hand, it was determined that pre-sowing L-carnitine applications had a positive effect on seed germination and seedling emergence under salt stress conditions in cucumber seeds. Among the L-carnitine concentrations used in the study, the most effective concentration was determined to be 0.05 mM and 0.1 mM. Further increase in L-carnitine concentration adversely affected seed germination. It is thought that the reason for the positive effect of L-carnitine in cucumber seeds is due to the high oil content of cucumber seeds. As a result, it would be more beneficial to study the effects of L-carnitine on other species by using lower concentrations, especially the species with high oil content.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKarnitin uygulamalarının tuz stresi altında biber ve hıyar tohumlarının çimlenme ve çıkış performansları üzerine olan etkilerinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of the effects of carnitine applications on cucumber and pepper seed germination and seedling emergence under salt stress
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2022-11-11
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10332132
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid751752
dc.description.pages113
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess