İn-vitro yöntemlerle bazı esansiyel yağların rumen fermantasyonu üzerine etkilerinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Salman, Mustafa | |
dc.contributor.author | Şen, Oğuzhan | |
dc.date.accessioned | 2023-09-22T11:32:31Z | |
dc.date.available | 2023-09-22T11:32:31Z | |
dc.date.submitted | 2022-05-20 | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/733599 | |
dc.description.abstract | Amaç: Bu çalışmanın amacı, pirinç samanına kuminaldehit, eugnol ve timol ilavesinin gaz üretim tekniği ile in vitro organik madde sindirilebilirliği ve metabolik enerji değerini belirlenmesinin yanında suni rumen tekniği ile de in vitro gerçek sindirilebilirlik ve NDF sindirilebilirliğini saptamaktır. Materyal ve Metot: Araştırmada esansiyel yağ olarak kuminaldehit, eugenol ve timol kullanıldı. Kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmadı. Deneme grubu 1, 2 ve 3'e sırasıyla 100 ppm, 200 ppm ve 300 ppm düzeylerinde her bir esansiyel yağ için (timol, eugenol ve kuminaldehit) deneme grupları oluşturuldu. Rumen sıvısı %40 kaba yem ve %60 konsantre yemden oluşan bir rasyonla beslenen üç adet besi sığırından alındı. Örnekler gaz üretiminde üç tekrar ve suni rumen tekniğinde 16 tekrar halinde test edildi. Bulgular: Pirinç samanına 100, 200 ve 300 ppm düzeylerinde ilave edilen kuminaldehit, eugnol ve timol tüm gruplarda kümülatif gaz üretim miktarları kontrol grubuna göre istatistiksel olarak önemliydi (P<0,05). İn vitro gaz üretimi yem maddelerinin parçalanması ile ilişkilidir. İn vitro organik madde sindirilebilirliği ve metabolik enerji değeri kuminaldehit, eugenol ve timolün artan düzeylerinin ilavesi ile azaldı. Pirinç samanına farklı düzeylerde (100, 200 and 300 ppm) ilave edilen kuminaldehit, eugnol ve timol in vitro gerçek sindirilebilirlik ve NDF sindirilebilirliği üzerine etkisi kontrol grubuna göre istatistiksel olarak önemli (P<0,05) bulundu. Sonuç: Kuminaldehit, eugenol and timolün kümülatif gaz üretim miktarı, metabolize olabilir enerji değeri ve in vitro gerçek sindirilebilirlik üzerinde azaltıcı yönde bir etki göstermiştir. Bununla birlikte, daha fazla çalışma in vivo ruminal fermentasyon ve performans üzerine kuminaldehit, eugnol and timol etkileri araştırılmalıdır. Anahtar kelimeler: Eugenol; gaz üretimi; kuminaldehit; metabolize olabilir enerji; sindirilebilirlik; pirinç samanı; timol | |
dc.description.abstract | Aim: The aim of this study was to investigate the effects of cuminaldehyde, eugenol and thymol supplementation on in vitro organic matter digestibility and metabolic energy of rice straw using gas production technique, and on in vitro true digestibility and NDF digestibility of rice straw using artificial rumen technique. Material and Method: Cuminaldehyde, eugenol and thymol were used as essential oils in the study. This study was formed a control (no treatment) and three treatment groups. The treatment groups 1, 2 and 3 were supplemented in 100, 200 and 300 ppm levels for each essential oils (cuminaldehyde, eugenol and thymol), respectively. The rumen fluid was obtained from 3 beef cattle fed a diet composed of roughage (40%) and concentrates (60%). All samples were tested with three replicate for gas production technique and 16 replicate for artificial rumen technique.Results: Cuminaldehyde, eugnol ve thymol added to rice straw at different levels (100, 200 and 300 ppm) were statistically significant (P< 0.05)cumulative gas production values in comparison with control group. In vitro cumulative gas production is associated with feedstuff degradation. However, gas production alone does not provide direct information on either the extent of degradation or the quantity of fermentative end products. In vitro organic matter digestibility and metabolic energy values in treatment groups were decreased (P<0.01) by addition of increasing levels of cuminaldehyde, eugenol and thymol. In vitro true digestibility and NDF digestibility in treatment goupswere statistically significant (P< 0.05) in comparison with control group.Conclusion: The results showed that the treatment groups decreased significantly (P<0.05) on the cumulative gas production, metabolizable energy value and in vitro true digestibility. However, further studies are required to investigate the effects of each essential oils on in vivo ruminal fermentation and animal productivityKeywords: Eugenol; gas production; cuminaldehyde; digestibility; rice straw; thymol | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | İn-vitro yöntemlerle bazı esansiyel yağların rumen fermantasyonu üzerine etkilerinin araştırılması | |
dc.title.alternative | Investigation of the effects of some essential oils on rumen fermantation by in-vitro methods | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2022-05-20 | |
dc.contributor.department | Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10260975 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 723306 | |
dc.description.pages | 48 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |