Show simple item record

dc.contributor.advisorAzman, Mehmet Ali
dc.contributor.authorZengin, Muhittin
dc.date.accessioned2023-09-22T11:31:56Z
dc.date.available2023-09-22T11:31:56Z
dc.date.submitted2022-12-09
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/733507
dc.description.abstractBu çalışma, sütten kesilmiş kuzularda yüksek nemli mısır ve Bacillus licheniformis kullanımının besi performansı, vücut ölçüleri, serum biyokimyasal ve bağışıklık parametreleri, rumen fermentasyonu, protozoa ve rumen mikrobiyotası üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın hayvan materyalini ortalama iki aylık yaş ve 25.54 kg canlı ağırlıkta toplam 35 baş erkek kuzu oluşturmuş, hayvanlar canlı ağırlık ortalamaları eşit olacak şekilde 5 gruba (her grupta 7 kuzu) ayrılmış ve gruplar; kontrol (K), yüksek nemli mısır (YNM), kırık mısır (KM), yüksek nemli mısır + Bacillus licheniformis (YNMBL), kırık mısır + Bacillus licheniformis (KMBL) şeklinde oluşturulup 56 gün boyunca beslenmiştir. Araştırmada rasyonlar izonitrojenik ve izokalorik olarak hazırlanmıştır. Araştırmanın son günü kuzuların Vena jugularis'inden kan ve rumenden sıvı örnekleri analiz edilmek için alınmıştır. Araştırmanın sonunda performans, kan serum ve rumen fermentasyon sonuçlarının istatistiksel değerlendirilmesi için SPSS paket programında tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Rumen mikrobiyota örnekleri DNA ekstraksiyon, 16S sekans analiz ve biyoinformatik analizi olacak şekilde yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre gruplarda 0-56. günler arasında yemden yararlanma oranının YNMBL grubunda K grubuna göre daha iyi olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Yine bu günler arasında K grubunun yem tüketimi KM ve KMBL gruplarına göre daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir (p<0.05). Grupların vücut ölçümleri incelendiğinde istatistiksel olarak herhangi bir fark tespit edilememiştir (p> 0.05). Çalışmada YNMBL ve KMBL gruplarında kreatin kinaz, insülin ve IGF-I değerleri K, YNM ve KM gruplarına göre istatistiksel olarak farklılık göstermiştir (p<0.001). Yine B. licheniformis eklenen gruplarda IgA, IgM ve T-AOC değerinin en iyi olduğu gözlemlenmiştir (p<0.0001). KMBL grubunda, rumen papilla uzunluğunun yüksek olduğu gözlemlenmiştir (p<0.05). YNM ve YNMBL gruplarında propiyonik asit değerinin yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0.0001). Gruplar arasında Chao1 indeksinde yüksek nemli mısır tüketen grupta farklılık olduğu görülürken, Shannon indeksinde yüksek çeşitlilik olmadığı görülmüştür. Grupların taksonomik analizlerinde filum düzeyinde kontrol grubunda en yüksek Actinobacteria (% 35.78), KM ve KMBL gruplarında en yüksek olan Firmicutes'ler sırasıyla % 51.97 ve 59.67, YNM ve YNMBL gruplarında ise Firmicutes'ler %72.53 ve 48.73 düzeyinde bulunmuştur. Bu sonuçlar, YNM yoğunluklu hazırlanan rasyonda yemden yararlanmanın iyileştiğini, genel olarak Bacillus licheniformis eklenmesinin kan serumunda antioksidan kapasitesinin arttığını göstermektedir. Ayrıca bu probiyotiğin rumende metanojenik bakteriler üzerine baskılayıcı etkisinin olabileceği söylenebilir. Buna göre sütten kesilmiş kuzuların besisinde fabrika yemi yerine B. licheniformis katılmış yüksek nemli mısırın kullanılabileceği söylenebilir.
dc.description.abstractThis study set out to examine the effects of Bacillus licheniformis addition to high moisture corn on fattening performance, body measurement, blood biochemistry and immun parameters, rumen fermentation, protozoa and microbiota in weaned lamb. A total of two months 35 male lambs with the initial live weight of 25.54 kg were allocated into 5 groups (7 lambs in each group) and fed with the following experimental diets for 56 days: control (C), high moisture corn (HMC), cracked corn (CC), high moisture corn + Bacillus licheniformis (HMCBL), cracked corn + Bacillus licheniformis (CCBL). The rations were prepared as isonitrogenic and isocaloric. At the end of the study, blood samples from the vena jugularis and rumen fluid samples of the lambs were taken for analysis. One-way analysis of variance was performed in the SPSS 25 package program for the statistical evaluation of blood and rumen fermentation results. Rumen microbiota samples were determined by DNA extraction, 16S sequence analysis, and bioinformatics analysis, respectively. According to the results, it was determined that the feed conversion rate was better in the HMCBL group than in the C group between 0-56 days (p<0.05). Besides, between these days, it was observed that the feed consumption of the C group was higher than the CC and CCBL groups (p<0.05). When the body measurements of the groups were examined, no statistical difference was found (p> 0.05). In the study, creatine kinase, insulin and IGF-I values in the HMCBL and CCBL groups were statistically different compared to C, HMC and CC groups (p<0.001). In addition, it was observed that IgA, IgM, and T-AOC values were better in the groups with B. licheniformis added compared to the other groups (p<0.0001). In the CCBL group, rumen papillae length was found to be higher than in the other experimental groups (p<0.05). It was determined that the propionic acid value was higher in the YNM and YNMBL groups compared to other experimental groups (p<0.0001). While there was a difference between the groups in the Chao1 index in the group consuming high moisture corn, there was no high variation in the Shannon index. In the taxonomic analyzes of the groups, at the phylum level, the highest Actinobacteria (35.78%) in the control group, the highest Firmicutes in the CC and CCBL groups 51.97% and 59.67, and the Firmicutes in the HMC and HMCBL groups 72.53% and 48.73, respectively. These results suggest that the feed conversion rate is improved in the ration prepared with HMC mainly, and the addition of B. licheniformis in general increases the antioxidant capacity in blood serum. Besides, it can be said that this probiotic may have a suppressive effect on methanogenic bacteria in the rumen. Accordingly, it can be said that high moisture corn with B. licheniformis added can be used instead of feedmill feed in the fattening of weaned lambs.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleYüksek nemli mısırla beslenen kuzularda Bacillus licheniformis kullanımının besi performansı, kan parametreleri, rumen fermentasyonu ve mikrobiyotası üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of Bacillus licheniformis on fattening performance, blood parameters, rumen fermentation, and microbiota on lambs fed high moisture corn
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2022-12-09
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmBacillus licheniformis
dc.subject.ytmLamb fattening
dc.subject.ytmMicrobiota
dc.identifier.yokid10333517
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBALIKESİR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid752377
dc.description.pages145
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess