Show simple item record

dc.contributor.advisorBildik, Ayşegül
dc.contributor.authorYörük, İbrahim Hakki
dc.date.accessioned2021-05-08T12:59:46Z
dc.date.available2021-05-08T12:59:46Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/706675
dc.description.abstract1. oz Bu çalışmada Van Gölü balığı (İnci Kefali) Chalcalburnus tarichi'nin karaciğer, kas ve yumurtasındaki vitamin A (retinol asetat ve vitamin A palmitat) miktarları yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) kullanılarak tayin edildi. Çalışmada iki farklı ekstraksiyon metodu kullanıldı. Birincisinde ekstraksiyon çözeltisi olarak hekzan, ikincisinde ise alkali metanol kullanıldı. Vitamin A esterleri (retinol asetat ve vitamin A palmitat), OD S (150x4.6 mm) kolonunda, metanol sürükleyici (mobil) fazı kullanılmak suretiyle ayırıldı. Vitamin A'ların tayini, flouresan dedektör ile, eksitasyonu 348 nm, emisyonu 470 nm dalga boylarında gerçekleştirildi. Hekzan ekstraksiyonunda, karaciğer, kas ve yumurtada retinol asetat konsantrasyon ortalamaları sırası ile 0.436 ± 0.073 ug/g, 0.262 ± 0.027 ng/g ve 0.206 ± 0.016 ug/g dır. Vitamin A palmitat konsantrasyon ortalalamalan ise yine sırası ile 0.039 ± 0.014 ug/g, 0.015 ± 0.001 ug/g ve 0.011 ± 0.001 ug/g olarak bulundu. Alkali metanol ekstraksiyonunda, karaciğer, kas ve yumurtada retinol asetat konsantrasyon ortalamaları sıra ile 0.215 ± 0.026 ug/g, 0.197 ± 0.021 ug/g ve 0.187 ± 0.029 ug/g bulunurken, vitamin A palmitat konsantrasyonu ortalamaları sırasıyla, 0.008 ± 0.001 ug/g, 0.013 ± 0.001 ug/g ve 0.027 ± 0.005 ug/g olarak bulundu. Elde edilen bu değerlere göre, uygulanan ekstraksiyon metotları arasında önemli bir farkın olduğu görüldü (p<0.0001). Hekzan ekstraksiyonunda geri alma oranlan, retinol asetat için, % 99.1-102.5 arasında »vitamin A palmitat için de % 100.6 - 107.2 arasında bulundu. Alkali metanol ekstraksiyonunda, geri alma oranları retinol asetat için, % 77,4- 103,6 iken vitamin A palmitat için % 88.2- 109.6 olarak bulundu. Anahtar Kelimeler: Balık, İnci Kefali, Chalcalburnus tarichi, vitamin A, retinol asetat, vitamin A palmitat, HPLC
dc.description.abstract2. ABSTRACT In this study, the amounts of vitamin A in liver, muscle and egg of Van Lake fish (Inci Kefali) Chalcalburnus tarichi have been determined by high performance liquid chromatography (HPLC). During the study two different extraction methods were used. Hexane in the first one and alkaline methanol in the second one were used as extraction solvents. Vitamin A esters (retinol acetate and vitamin A palmitate) have been separated on ODS (150x4.6 mm) column eluting with methanol as mobil phase. The detection of vitamins A has been performed by fluorescence detector at 348 nm (excitation) and at 470 nm (emission). In extraction with hexane, the average retinol concentration in liver, muscle and egg were 0.436 ± 0.073 ug/g, 0.262 ± 0.027 ug/g and 0.206 ± 0.016 ug/g respectively, vitamin A palmitate concentration were also found as 0.039 ± 0.014 ug/g, 0.015 ± 0.001 ug/g and 0.011 ± 0.001 ug/g, respectively. In alkaline methanol extraction, while the average retinol acetate concentration in liver, muscle and egg were 0.215 ± 0.026 ug/g, 0.197 ± 0.021 ug/g and 0.187 ± 0.029 ug/g, the average vitamin A palmitate concentration were found as 0.008 ± 0.001 ug/g, 0.013 ± 0.001 ug/g and 0.027 ± 0.005 ug/g, respectively. According to these values, significant difference were seen between two extraction methods (p<0.0001). In hexane extraction the recovery ratios for retinol acetate within 99.1 - 102.5 % range and for vitamin A palmitate within 100.6 - 107.2 % were obtained. In alkaline methanol extraction, while the recovery ratios for retinol acetate were within 77.4 - 103.6 % and the recovery for vitamin A palmitate were found within 88.2 - 109.6 %. Key Words: Fish, Inci Kefali, Chalcalburnus tarichi, vitamin A, retinol acetate, vitamin A palmitate, HPLCen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectFizyolojitr_TR
dc.subjectPhysiologyen_US
dc.titleVan Gölü balığı ,İnci kefalinde (Chalcalburnus tarichi, pallas, 1811) Vitamin A`nın yüksek perfomanslı sıvı kromatografisi ile tayini
dc.title.alternativeDetermination of vitamin A in the lake fish, İnci kefali (Chalcalburnus tarichi, Pallas, 1811), by high performance liquid chromatography
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmFishes
dc.subject.ytmVitamin A
dc.subject.ytmChalcalburnus tarichi
dc.subject.ytmChromatography-high pressure-liquid
dc.subject.ytmVan Lake
dc.identifier.yokid44833
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid44833
dc.description.pages51
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess