Show simple item record

dc.contributor.advisorCantoray, Rifat
dc.contributor.authorKüçük, Safiye
dc.date.accessioned2021-05-08T12:59:41Z
dc.date.available2021-05-08T12:59:41Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/706656
dc.description.abstractII oz Bu çalışma, Bitlis ve Tatvan yöresinde kesilen hayvanlarda Sarcosporidiosis'in yaygınlığını araştırmak, yörede hazırlanıp tüketime sunulan et ürünlerinde parazitlerin bulunup bulunmadığını tespit etmek ve Sarcosporidiosis'ten sorumlu türleri ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Hayvan sayısının oldukça fazla olduğu Bitlis ve Tatvan yöresinde parazitlerin yaygınlığı üzerine şimdiye dek herhangi bir araştırma yapılmamış olması bu çalışmanın yapılmasını teşvik etmiştir. Araştırmada Bitlis ve Tatvan Belediye Mezbahaları ile Tatvan E.B.K.'nda kesilerek tüketime sunulan sığır, koyun, keçi etleriyle, sucuk, salam, sosis, kıyma, İnegöl köfte ile lahmacun etleri materyal olarak incelenmiştir. Sarcocyst'lerin mikroskopik kistlerini görmek için Erber'in Tripsin metodundan yararlanılmıştır. Sarcosporidiosis'le enfeksiyon yüzdesi keçi etlerinde % 85, sığır etlerinde % 78 ve koyun etlerinde % 52 oranında tespit edilmiştir. Et ürünlerinden sucuklarda % 53 oranında enfeksiyona rastlanırken, sosis ve salam numunelerinde enfeksiyon tespit edilememiştir. Keçilerde en baskın tür S. capracanis, sığırlarda S. bovicanis (S. cruzi), S. bovihominis (S. hominis) ve S. bovifelis (S. hirsuta), koyunlarda S. ovicanis (S. tenella) olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Koyun, keçi, sığır, Sarcosporidiosis.
dc.description.abstractIll ABSRACT In this working, at Bitlis and Tatvan regions, diffusion of Sarcosporidiosis on slaughtered animals is researched. Whether the mixing of parasitic parts to meat products is established. Target is exposing the caused kinds to Sarcosporidiosis. Our starting point was been that there was no any research about existing parasites in Bitlis and Tatvan region although large number of animals. At research, sausage, salami, frankfurter, mincing, İnegöl meatball, lahmacun meats from cattle, sheep and goat which slaughtered in Bitlis and Tatvan municipality slaughterhouses are used. For microscobic cysts of Sarcocyst is used Tripsin method of Erber. The infection percent is established as; goat meals 85 %, cattle meats 78 % and at ship meats 52 %, infection percent is found 53 % in meat product but in frankfurter and salami is not found. The most superior kind is established at goats, S. capracanis and S. tenella, catties, S. bovicanis (S. cruzi), S. bovihominis (S. hominis) and S. bovifelis (S. hirsuta), ships S. ovicanis (S. tenella). Key Words: Sheep, goat, cattle, Sarcosporidiosis.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleBitlis ve Tatvan yöresinde kesilen hayvanlarda Sarcosporidiosis`in yayılışı
dc.title.alternativeDiffusion of sarcosporidiosis on slaughtered animals at Bitlis and Tatvan region
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmSarcocystosis
dc.identifier.yokid54850
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid54850
dc.description.pages40
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess