Show simple item record

dc.contributor.advisorBaytok, Erol
dc.contributor.authorMuruz, Habip
dc.date.accessioned2021-05-08T12:59:29Z
dc.date.available2021-05-08T12:59:29Z
dc.date.submitted1999
dc.date.issued2021-04-09
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/706599
dc.description.abstract1. öz Bu araştırma, çayır silajı yapımında melas ve/veya formik asitin silaj katkı maddesi olarak kullanılma olanaklarım incelemek amacıyla yapıldı. Araştırmada üç farklı dönemde (%25.7, 28.3 ve 33.6 KM) hasadı yapılan çayır otlan kullanıldı. Her dönemde biri kontrol, diğerleri %2 Melas (M), %4M, %6M, %0.5FA (Formik Asit) veya %0.5FA+%2M, %0.5FA+%4M ve %0.5FA+%6M karışımları içeren silajlar lkg'lık cam kavanozlar içinde hazırlanarak 4 ay süre ile inkubasyona bırakıldı. Araştırma sonunda, I., II. ve HI. dönem melas ve melas+formik asit katkılı silaj gruplarında melas seviyesinin artmasına bağlı olarak KM ve HK içeriği artarken, ADF ve NDF içeriklerinin ise düştüğü gözlendi. I., II. ve III. dönemde melasın katılma oranının artmasının laktik asit ve asetik asit düzeyini önemli (p<0.01) derecede artırdığı, pH ve bütirik asit düzeyini önemli (p<0.01) derecede düşürdüğü belirlendi. Her üç dönemde de en düşük pH (4.20, 4.02, 4.21), en düşük bütirik asit (1.30, 0.49, 1.38g/kg KM) ve en yüksek laktik asitin (53.22, 64.89, 49.93g/kg KM) %6M katılan grupta; en yüksek pH (5.11, 5.34, 5.36), en yüksek bütirik asit (4.49, 3.47, 6.66g/kg KM) ve en düşük laktik asitin (20.70, 21.07, 12.34g/kg KM) ise kontrol grubunda olduğu saptandı. KM yıkılabilirliğinin, dönemlere göre istisnaları olmakla birlikte melas ve/veya formik asit katkılı gruplarda önemli (p<0.01) derecede arttığı gözlendi. ADF'nin yıkılabilirliği bakımından I. ve II. dönem 8. saat hariç gruplar arasında farklılık saptanmazken (p>0.05); İÜ. dönem silajlannda 8. saatte katkılı gruplar (p<0.01), 48. saatte ise kontrol grubu lehine farklılığın (p<0.05) olduğu tespit edildi. Anahtar Kelimeler: Çayır Silajı, Katkılar, Melas, Formik Asit, Naylon Kese, Yıkılabilirlik VI
dc.description.abstract2. ABSTRACT The objective of this study was to evaluate the potential use of molasses and/or formic acid as silage additives in grass silage. Grass, in three different maturity (containing 25.7, 28.3 and 33.6 %DM) was utilized in this study. Silage mixtures containing no additive (control), 2% Molasses (M), 4% M, 6% M, 0.5%Formic acid (FA), 0.5% FA+2% M, 0.5% FA+4% M, 0.5% FA+6% M were prepared. Then, these mixtures were incubated in ajar (Approximately lit in volume) for four months. At the end of incubation period, while DM and ash concentrations of silage increased, ADF and NDF concentrations decreased in silage containing molasses and molasses plus formic acid in period I, II, HI, as result of increasing levels of molasses addition to these mixtures. Additive of increasing levels of molasses to these mixtures significantly increased lactic acid and acetic acid production, but decreased pH and butyric acid (p<0.01) in periods I, E, m. Whereas the lowest pH levels (4.20, 4.02, and 4.21), butyric acid concentrations (1.30, 0.49, and 1.38g/kg DM), and the highest lactic acid concentrations (53.22, 64.89, and 49.93g/kg DM) were observed in silage containing 6% molasses, the highest pH levels (5.11, 5.34, and 5.36), butyric acid concentrations (4.49, 3.47, and 6.66g/kg DM), and the lowest lactic acid concentrations (2.20, 21.07, and 12.34g/kg DM) were found in control silağe. In situ ruminal DM degradability significantly increased (p<0.01) in silage containing molasses and/or formic acid with some exception. In situ ADF degradability were similar among treatment groups except 8-h incubation (p>0.05) in period I and E. In situ ADF degradability were significantly greater in silage containing additives after 8-h of incubation compared with control but it were greater in control silage compared with other treatments (p<0.05) after 48-h of incubation. Key Words: Grass silage, Additives, Molasses, Formic acid, Nylon bag, Degradability VI1 ^-.--y.. -. ' ' ı - -on MERKEZİen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleDeğişik vejetasyon dönemlerde biçilen karışık çayır otlarına katkı maddeleri katılmasının silaj fermentasyonu ve rumende besin maddelerinin yıkılması üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffect of some supplement to grass that the is harvested at different stage of maturity on silage quality and degredation rate of nutrients in the rumen
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2021-04-09
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmFormic acids
dc.subject.ytmAnimal feeds
dc.subject.ytmMolasses
dc.subject.ytmSilage
dc.identifier.yokid88456
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid88456
dc.description.pages122
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess