Show simple item record

dc.contributor.advisorBolat, Duran
dc.contributor.authorAkça, İsmail
dc.date.accessioned2021-05-08T12:58:44Z
dc.date.available2021-05-08T12:58:44Z
dc.date.submitted2006
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/706424
dc.description.abstractProtein kaynağı olarak fiğ kullanılan bu araştırmada farklı kükürt (S) düzeylerinin rumende mikrobiyal protein sentezinin etkisine bakıldı. Araştırmada rumen fistülü ve duodenal kanül takılmış ergin yaşta dört adet Morkaraman x Kıvırcık melezi (G1) koç kullanıldı. Fiğ ve arpa samanına dayalı rasyona S kaynağı olarak kuru madde (KM) üzerinden % 0.0, 0.5, 1.0 ve 1.5 düzeylerinde CaSO4 katıldı ve rasyon gruplarını CaSO4 düzeyleri oluşturdu. Araştırma 4 x 4 Latin Kare deneme desenine göre yürütüldü. 20 günlük geçiş döneminden sonra, her biri 17'şer günlük alıştırma ve 5'er günlük örnek alma dönemi olmak üzere denemeler dört dönemde tamamlandı. Fiğ'e dayalı rasyona katılan kükürt düzeyleri arasında kuru madde (KM), organik madde (OM), ham protein (HP), nötral deterjan selüloz (NDF) ve asit deterjan selüloz (ADF) tüketimleri bakımından bir farklılık bulunmadı. Besin maddelerinden KM, OM, NDF ve ADF toplam sindirimleri % 0.0 ve 1.5 düzeylerinde CaSO4 katılan gruplarda genel olarak yüksek, % 0.5 ve 1.0 düzeylerinde CaSO4 katılan gruplarda düşük bulundu ve farklılık istatistiksel olarak önemli bulundu (P< 0.05). KM, OM, NDF ve ADF'nin rumende yıkılım oranları ile canlı ağırlığın yüzdesi olarak KM, OM, HP, NDF ve ADF tüketimleri CaSO4 düzeylerinden etkilenmedi. Yine toplam ham protein sindirimi (THPS) CaSO4 düzeylerinden etkilenmedi; ancak rumende sentezlenen günlük mikrobiyal ham protein (Mic HP) miktarları % 0.5 ve 1.0 düzeylerinde CaSO4 katılan gruplarda daha yüksek ve sırasıyla 101.57 ve 101.22 g/gün olurken, % 0.0 ve1.5 düzeylerinde CaSO4 katılan gruplarda daha düşük ve sırasıyla 86.59 ve 78.40 g/gün olarak gerçekleşti ve gruplar arasında istatistiksel bir farklılık bulunmadı. Yine % 0.0, 0.5, 1.0 ve 1.5 düzeylerinde CaSO4 katılan gruplarda rumende mikrobiyal protein sentez etkinliği (MPSE) sırasıyla 10.19, 11.09, 12.01 ve 9.03 olarak gerçekleşti, ancak gruplar arasında istatistiksel bir farklılık görülmedi. Duodenuma geçen toplam protein (Duo-Top P), by-pass protein (By-pass P ), amonyak azotu (NH3-N) miktarları ile oranları üzerinde CaSO4 düzeylerinin istatistiksel bir etkisi görülmedi. Yemlemeden önce (0. saat) ve yemlemeden sonraki 3, 6 ve 9. saatler de alınan rumen sıvılarındaki NH3-N miktarları ile rumen sıvısı pH değerleri üzerinde CaSO4 düzeylerinin istatistiksel bir etkisi saptanamadı. Sonuç olarak, fiğ kullanılan rasyonlara CaSO4 katılmasının % 0.5 düzeyinde KM tüketimi; % 0.5 ve 1.0 düzeyinde ise rumende mikrobial protein miktarı ve sentez etkinliğini artırdığı söylenebilir.Anahtar kelimeler: Fiğ, ruminal fermantasyon, kükürt (S), mikrobial protein, besin madde sindirimi
dc.description.abstractThe aim of this study was to examine the effects of different sulfer leves in wetch-based diet on microbial protein synthesis. Four a dult ruminally and duedonually connulated Morkaraman X Kıvırcık rams were utilized.CaSO4 as a source of S were added into wetch-barley straw baseddiet at levels 0, 0.5, 1.0 and 1.5 % of DM levels of CaSO4 were the treatment groups. This study was a 4 x 4 latin squore desing. The study was consisted of 4 periods with 17 de adaptation and 5 d sampling period after 20 day pre adaptation period. There were no significant differences among S levels on DM, OM, CP, NDF and ADF. Total DM, OM, NDF and ADF digestibilities were significantly greater in rams fed diets contaming 0.0 or 1.5 CaSO4 compared with the other groups (P<0.05). Pucentages of ruminal DM, OM, NDF and ADF and DM, OM, CP, NDF and ADF intake as % live body weight were not affected by levels of CaSO4. Total CP digestibilities were not affected by CaSO4 levels, but amounts of daily microbial protein synthesed in the rumen was higher in rams fed diets contaming 0.5 and 1.0 % CaSO4 compared with others and were 101.57 and 101.22 g/d, respectively. Amount of daily microbial protein synthesized were 86.59 and 78.40 for ram fed diets contaming 0.0 and 1.5 % CaSO4. Efficiancy of microbial proein synthesis were 10.19, 11.09, 12.01 and 9.03 for 0.0, 0.5, 1.0 and 1.5 CaSO4 containing diets, respectively. Levels of CaSO4 had no significant effect on amountsand percentagen of total protein by-pass protein and ammonia-N. Levels of CaSO4 had no significant effect on 0, 3, 6, 9 h pest-feeding NH3 levels and pH values. Conclusion, addition of 0.5 % CaSO4 into wtch based diet increased DM intate and addition of 0.5 and 1.0 % CaSO4 into wetch-based diet way improve ruminal microbial protein synthesis and efficiency of microbial protein synthesis.Key Words: wetch, ruminal fermentation, sulfur, microbial protein digestibility.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleProtein kaynağı olarak fiğ tüketen koyunlarda farklı kükürt düzeylerinin rumende mikrobial protein sentezine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of different level of sulfur (s)on ruminal microbial protein synthesis in sheep fed grain wetch (Vicia sativa l.) as protein source.
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmSulfur
dc.identifier.yokid306175
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid236676
dc.description.pages49
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess