dc.contributor.advisor | Karslı, Mehmet Akif | |
dc.contributor.author | Levendoğlu, Taner | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T12:58:43Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T12:58:43Z | |
dc.date.submitted | 2006 | |
dc.date.issued | 2020-03-04 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/706423 | |
dc.description.abstract | Levendoğlu T, Yaş Şeker Pancarı Posasının Buğday Kepeği ile Birlikte Silolanma Olanakları ile Silaj Kalitesi ve Sindirilebilirliğin Belirlenmesi, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Van, 2006.Bu çalışma, yaş şeker pancarı posasına değişik oranlarda kepek ilave ederek (%25,%30 ve %35'lik KM içeren üç grup Y.Ş.P.P-Kepek karışımı silaj oluşturarak, bu silajların mısır silajıyla da karşılaştırmalı olarak silaj kalitesi ve sindirilebilirliğin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Klasik sindirim denemesi ve in vitro sindirim denemesi olarak iki deneme halinde yürütülmüştür. Denemede, %25, %30 ve %35 KM içeren Y:Ş:Ş:P-Kepek karışımı olan üç grup silaj ve ayrıca bir grup da mısır silajı hazırlanmıştır. Hazırlanan bu silajlar 5 tokluda her gruptan yemin tüm hayvanlar tarafından tüketebilmesini sağlayacak şekilde dizayn edilip, klasik sindirim denemesi kullanılarak hayvanlara yedirilmiştir. Buna göre; Silajlara ait KM değerleri MS, %25, %30 ve %35'lik yem numunelerine göre sırasıyla %25.39, %21.53, %31.03 , %35.58. OM Düzeyleri, %94.57, %94.92, %94.39, %94.09 (p<0,05). HP değerleri, sırasıyla %5.76, %15.81, %16.60, %17.39, HS değerleri %23.33, %23.32, %17.87, %16.34, pH düzeyleri 3.63, 3.73, 3.78, 3.84 (P<0,05). İn vitro sindirim değerleri, %73.43, %76.24, %74.20, %73.02 (P=0,18) olduğu görülmüştür. Yine hayvanların KM ve OM tüketimleri, gerek gr/gün ve gerekse hayvanın canlı ağırlığının yüzdesi olarak Y.Ş.P.P tüketenlerin mısır silajı tüketenlere oranla yüksek bulunmuştur. (P<0.05). Günlük OM tüketimleri sırasıyla 680,60gr, 1051,86gr, 957,34gr, 898,75gr dır.Hayvanların CA'larına oranı olarak ise %1.60, %2.54, %2.21 ve %2.22 olarak belirlenmiştir.HP, HS ve HY tüketimleri OM tüketimine benzer şekilde bulunmuştur.Silajlara ait OM sindirimleri ise sırasıyla, %65.96, %74.12, %65.59 ve %66.91 olup, istatistiksel olarak benzer bulunup,%25 KM içeren Y.Ş.P.P'ye ait OM sindirimi diğerlerine oranla yüksek olma eğiliminde olduğu görülmüştür. (P=0.16). HP sindirilebilirlikleri sırasıyla %37.32, %76.79, %72.72 ve %63.66 olarak belirlenmiştir. HS sindirimleri sırasıyla, %60.50, %77.46, %64.71 ve %66.93 şeklinde tespit edilmiş olup, istatistiksel olarak %25 KM içeren Y.Ş.P.P silajının HS sindirimi MS'ye ait HS sindiriminden yüksek olduğu görülmektedir. ( P<0.05 ).HY sindirimleri sırasıyla, %83.25, %74.66, %76.33 ve %78.75 olarak belirlenmiştir. Hayvanların vücudunda alıkonulan azot miktarları sırasıyla, -0.73, 7.95, 5.56 ve 3.14 gr/gün olarak hesaplanmış olup, MS tüketen hayvanların vücudunda biriken azot miktarı Y.Ş.P.P silajı tüketenlere oranla belirgin oranda düşük bulunmuştur.( P<0.05 ). Sonuç olarak %25 KM, %30 KM ve %35 KM içerecek şekilde hazırlanan Y.Ş.P.P silajlarının her üçü de gerek silaj kalitesi ve gerekse hayvanlara verildiğinde tüketim ve sindirilebilirliklerinin en az kaliteli bir mısır silajına benzer veya daha iyi olduğu görülmüştür. Bu üç silaj içersinde, hayvanların günlük tüketim miktarı ve sindirilebilirlik dikkate alındığında, %25 KM içerecek şekilde hazırlanan Yaş şeker pancarı posasının en iyi silaj olduğu söylenebilir.Anahtar Kelimeler: Yaş şeker pancarı posası silajı, koyun, sindirim. | |
dc.description.abstract | Levendoğlu T, The possibilities of ensiling of wet sugar beet pulp with wheat bran and the determination of silage quality and digestibility. Yuzuncu Yıl University, Institute of Health Sciences Master Thesis in Department of Animal Nutrition and Nutritional Diseases, Van, 2006. The aim of this study was to compare silage quality and digestibility of corn silage with wet sugar beet pulp- wheat bran silage prepared by addition of wheat bran at different levels in to wet sugar beet pulp to obtain 25,30 and 35 % DM. This study was consisted of two trials, namely, in vivo and in vitro digestibility trials. Three wet sugar beet pulp- wheat bran silages containing 25, 30 and 35 %DM and corn silage were prepared. These silages were fed 5 lambs with in metabolism trial. Silage DM contents were 25.39, 21.53, 31.03 and 35.08 for corn silages WSBP silages containing 25,30 and 35 %DM respectively. OM contents of silages were 94.57, 94.52, 94.39 and 94.09 (P<0,05), respectively crude protein contents were 5.76, 15.81, 16.60, 17.39 respectively, crude fiber contents of silages were 23.33, 23.32, 17.87, 16.34% respectively, pH values silages were 3.63, 3.73, 3.78 and 3.84 respectively (P<0,05). In vitro DM digestibilities were 73.43, 76.24, 74.20, 73,02 % (P=0,18) respectively. Dry matter and OM intakes either as gr/d or as a percentage of live body weight were significantly greater in sheep feed sugar beet pulp silage compared with in sheep fed corn silage (P<0,05). Daily OM intakes, as gr/d or % live body weight were 680,60 gr, 1051,86 gr, 957,34 gr and 898,75 gr, and 1.60, 2.54, 2.21, 2.22 % for corn, wet sugar beet pulp silages containing 25,30 and 35 %DM, respectively. Similar patterns to OM intake observed for crude potein, crude fiber and ether extract OM digestibilities were 65.96, 74.12, 65.59 and 66.91 % and were statisticaly similar but wet sugar beet pulpsilage containing 25 %DM tended to be higher compared with others. (P=0.16), CP digestibilities were 37.32, 76.79, 72.72 and 63.66 %, respectively. CF digestibilities were 60.50, 77.46, 64.71 and 66.93 %, respectively and were higher in WSBP silage containing 25 %DM compared with corn silage (P<0,05). EE digestibilities were 83.25, 74.66, 76.33 and 78.75 %, respectively. Amount of N deposited in the body of animals were -0.73, 7.95, 5.56 and 3.14 g/d, respectively and were significantly lower in sheep fed corn silage compared with sheep fed WSBP silages containing 25 %DM (P<0,05). In conclusion, WSBP silages prepared to contain 25, 30 and 35 %DM were at least similar or better compared with high quality corn silage in respect to silage quality, dry matter intake and digestibility of these three silages, WSBP containing 25 %DM seem to be the best silage based on dry matter intake and digestibility.Keywords:Wet sugar beet pulp silage, sheep, digestibility. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | Yaş şeker pancarı posasının buğday kepeği ile birlikte silolanma olanakları ile silaj kalitesi ve sindirilebilirliğinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | The possibilities of ensiling of wet sugar beet pulp with wheat bran and the determination of silage quality and digestibility | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-03-04 | |
dc.contributor.department | Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Digestion | |
dc.subject.ytm | Sheep | |
dc.identifier.yokid | 307940 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 613377 | |
dc.description.pages | 44 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |