Show simple item record

dc.contributor.advisorKarslı, M. Akif
dc.contributor.authorÖzmen, Yasin
dc.date.accessioned2021-05-08T12:57:58Z
dc.date.available2021-05-08T12:57:58Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/706229
dc.description.abstractÖzmen Y. Kuru Üzüm Posasının Ruminant Hayvanlar İçin Besin Değerinin Kuru Şeker Pancarı Posası İle Karşılaştırmalı Olarak Belirlenmesi Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2012. Bu çalışmada, fibröz yapıda olan gıda sanayi yan ürünlerinden şeker pancarı posası ve üzüm cibresisin sindirilebilirlik ve enerji değerlerinin mukayeseli olarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla şeker pancarı posası ve üzüm cibresisin sindirilebilirlik ve enerji değerlerinin belirlemek için, söz konusu yem maddeleri kournga ile %50 oranında hayvanlara verildi. Önce korunganın sindirilebilirliğinin belirlenmesi için, korunga 4 adet Norduz tipi erkek toklulara yedirildi. Daha sonra, hazırlanan bu rasyonlar 8 adet Norduz tipi erkek toklulara, tesadüf parseller deneme desenine göre yedirildi. Yedirme denemesi, 10 günü yem tüketiminin belirlenmesi ve 5 günü örnek alma olmak üzere15 günden oluştun 2 periyot halinde yürütüldü. Hayvanların besin madde tüketim miktarları, sindirim oranları ve N-dengeleri belirlendi. Günlük tüketilen karışımlar gerek miktar ve gerekse hayvanların canlı ağırlıklarının yüzdesi olarak, ADF ve HY dışında kalan, bütün besin maddelerinde en yüksek değer kuru pancar posası içeren grupta elde edilmiştir. ADF ve HY dışında kalan günlük tüketilen besin madde miktarları bakımından gruplar arasında oluşan farklılıklar istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır (P>0.05). Ancak canlı ağırlığa oranlar baz alındığında gruplar arasında oluşan farklılıklar istatistiksel olarak önemli olduğu saptanmıştır (P<0.05). En yüksek KM, OM, NDF, ADF, HS, HY ve NOM sindirim değerleri kuru şeker pancarı posalı karışımda ve yemler baz alındığında da yine kuru şeker pancarı posasında elde edildiği görülmüştür (P<0.05). En düşük OM, NDF, ADF, HS ve HY sindirim değerleri ise üzüm cibresi ve üzüm cibresi içeren karışımda gözlemlendi. Yemlere ait TSBM oranları ve SE, NE ve NEL değerleri ise en yüksek kuru şeker pancarı posaslı gruplarda elde edilmiş, bunu sırasıyla korunga ve üzüm cibreli gruplar izlemiştir (P<0.05). Sonuç olarak; üzüm cibresi ve kuru şeker pancarı posasının besin maddelerinin tüketim, sindirim ve enerji değerleri dikkate alındığında, üzüm cibresinin kuru şeker pancarına oranla daha düşük besin değerine sahip olduğu, ancak kaba yemlerle verildiğinde yem tüketimi ve sindirim üzerine olumlu etkiye sahip olduğu kanısına varılmıştır. Üzüm cibresinin kaba yemlerle düşük verime sahip hayvanların beslenmesinde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Kuru şeker pancarı posası, üzüm cibresi, korunga, klasik sindirim, koyun.
dc.description.abstractSUMMARYÖzmen Y. The Comporative Determination of Nutritive Values of Dry Grape Pomace with Dry Sugar Beet Pulp in Ruminant Animals. Yüzüncü Yıl University, Institute of Health Sciences, M. Sc. Thesis, 2012. The objectives of this study was to comparatively determine the digestibility and energy value of dry sugar beet pulp and dry grape pomace that are food industry by products with fibrolitic structure. For this objective, sugar beet pulp and grape pomace were fed to animal with ground sainfoin hay with 50/50 percentages to determine digestibility and energy values. First, ground sainfoin hay was fed to 4 Norduz of type to determine digestibility. Then, the mixtures were fed to 8 Norduz of type with completely randomized design. Experiment was carried out as 2 periods consisting of 15 days with 10 days of adaptation and 5 days of sampling. Amounts of nutrient consumed, percentage of nutrient digestibility, and N-balance were determined. The highest intake of nutrients, except ADF and ether extract, was obtained with dry sugar beet pulp both as daily amount or percentage of body weight of animals. The difference among groups in terms of daily nutrient intakes, except ADF and ether extract intakes were not statistically different (P>0.05). However, they were significantly different as percentage of body weight of animals (P<0.05). The highest dry matter, organic matter (OM), NDF, ADF, crude fiber (CF) and ether extract (EE) digestibilities were observed with both mixture with sugar beet pulp and also sugar beet pulp as solo feedstuff (P<0.05). The lowest OM, NDF, ADF, CF and EE digestibilities were observed with grape pomace and the mixture with grape pomace. The highest total digestible nutrient, SE, ME, and NEL values were observed with sugar beet pulp groups fallowed by sainfoin and grape pomace groups (P<0.05). In conclusion; grape pomace and dry sugar beet pulp, grape pomace has less nutrient value compared with sugar beet pulp considering nutrient intakes, digestibility and energy values, however, it was noted that grape pomace has positive effect on feed intake and digestibility when fed with forage. It was concluded that grape pomace can be used to feed low producing animals together with forages.Keywords: Dry sugar beet pulp, grape pomace, sainfoin, classical digestion, sheep.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleKuru üzüm posasının ruminant hayvanlar için besin değerinin kuru şeker pancarı posası ile karşılaştırmalı olarak belirlenmesi
dc.title.alternativeKuru üzüm posasinin ruminant hayvanlar için besin değerinin kuru şeker pancari posasi ile karşilaştirmali olarak belirlenmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmAnimal feeds
dc.subject.ytmRaisin
dc.subject.ytmGrape residues
dc.subject.ytmSugar beet
dc.subject.ytmSugar beet pulp
dc.subject.ytmSainfoin
dc.subject.ytmSheep
dc.subject.ytmDigestion
dc.identifier.yokid451368
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid329217
dc.description.pages49
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess