dc.contributor.advisor | Kılıçalp Kılınç, Dide | |
dc.contributor.author | Aksu, Seda Nur | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T12:57:51Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T12:57:51Z | |
dc.date.submitted | 2013 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/706195 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, Vaccinium myritillus (yaban mersini) ekstraktı ilebeslenen ratların hemotolojik ve biyokimyasal parametrelerinde meydana gelen değişiklikler araştırıldı.Biyokimyasal parametreler ALB (Albumin), ALP (Alkalen fosfataz), ALT (Alanin aminotransferaz),AMY (Amilaz), BUN (Kan üre nitrojen) CA (Calsiyum), CRE (Kreatinin), GLOB (Globulin), GLU(Glukoz), K+ (Potasyum), NA (Sodyum), P (Fosfor), TBIL (Total bilurubin), TP (Total protein),fizyolojik parametreler olan WBC, LYM, MON, NEU, LY, MO, NE, RBC, HGM, HCT, MCV, MCH,MCHC, RDWC PLT, PCT, MPV, PDWc değerlerine bakıldı. Araştırmada hayvan materyali olarak ratkullanıldı. Ratlar, her grupta 10 adet olacak şekilde 2 ayrı gruba ayrıldı. Kontrol grubundaki ratlar adlibitum beslenmeye tabi tutuldu. Deneme gurubuna ise 8 hafta süreyle yaban mersini ekstraktı 20mg/kg/gün oranında içme sularına karıştırılarak verildi. Deney süreci tamamlanıp, kan örneklerialındıktan sonra hematolojik ve biyokimyasal parametreler ölçüldü ve yukardaki parametreler arasından;Kreatinin: 0.48'den 0.41'e değerine düştü. MPV: 6.48'den 6.30'a, PDWc: 33.40' dan 32.48 düzeyinedüştü. Bu parametrelerin dışında kalan parametrelerde anlamlı bir değişiklik gözlenmedi. Sonuç olarakyaban mersininin kan parametreleri üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığı aksine MPV ve PDWcdeğerlerindeki anlamlı düşüş nedeniyle, damar sertliği için bir risk faktörü olan oksidatif zarar sonucuparçalanmış trombositlerin atardamar çeperlerine yapışmasını ve arteroskloroz riskini de azaltabileceğidüşünülebilir.Anahtar kelimeler: Vaccinium myrtillus (yaban mersini), rat, hematolojik, biyokimyasal. | |
dc.description.abstract | In this study, myritillus Vaccinium (blueberry) extract in rats fedwith changes in hematological and biochemical parameters were investigated. Biochemical parametersALB (albumin), ALP (alkaline phosphatase), ALT (alanine aminotransferase), AMY (amylase), BUN(blood urea nitrogen), CA (Calsiyum), CRE (creatinine), GLOB (Globulin), GLU (glucose) , K(potassium), Na (sodium), P (phosphorus), TBIL (total bilirubin), TP (total protein), which is thephysiological parameters, WBC, LYM, MON, NEU, LY, MO, NE, RBC, HGM, HCT MCV, MCH,MCHC, RDWC PLT, PCT, MPV, PDWc levels were measured. Study, rats were used as animal material.The rats in each group were divided into 2 separate 10 pieces to be. The control group were food adlibitum.The bilberry extract were given by drink water, during 8 weeks (20 mg/kg/day). Biochemical andhematologic parameters were analysed in obtaimed whole blood and serum samples. It was observed thatcreatinine, MPVand PDWc level decrased statistically experimenthal group, after obtaining bloodsamples from the above parameters, creatinine: 0.48 from 0:41 to fell in value. MPV: 6.48 from 6.30,PDWc: 33.40 from the 32.48 level has decreased. Other parametres did not change. As a result; bilberryhas not negative effect on the biochemical and hematologic parameters. Low MPV and PDWc levels itcould say that after bilberry administation, could be decrase aterosclerosis risque and prevent to stichingto arterial wall. The damaged platelet via oxidative stres.Key words: Vaccinium myrtillus (bilberry), rat, hematologic, biochemical. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Fizyoloji | tr_TR |
dc.subject | Physiology | en_US |
dc.title | Vaccinium myrtillus ekstraktı verilen ratlarda bazı hematolojik ve biyokiyasal parametrelerin araştırılması | |
dc.title.alternative | Investigation of some hematologic and biochemical parameters in vaccinium myritillus extract supplied rats | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Fizyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Blueberries | |
dc.identifier.yokid | 10124440 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 455859 | |
dc.description.pages | 65 | |
dc.publisher.discipline | Sağlık Eğitimi Bilim Dalı | |