Show simple item record

dc.contributor.advisorKahraman, Tahir
dc.contributor.authorSaeed, Karzan Mahmood Saeed
dc.date.accessioned2021-05-08T12:57:32Z
dc.date.available2021-05-08T12:57:32Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/706114
dc.description.abstractSAEED KM, Deneysel Diyabet Oluşturulan Sıçanlarda Vaccinium myrtillus L. Uygulamasının Paraoksonaz, Pankreas Enzim Aktiviteleri ve Lipoprotein Düzeylerine Etkisi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Temel Eczacılık Bilimleri Anabilim Dalı Biyokimya Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2016. Bu çalışmada; Vaccinium myrtillus L. (Yaban mersini, V. myrtillus ) ekstresinin streptozotosin ile diyabet oluşturulmuş sıçanlarda paraoksonaz (PON), pankreas enzim aktiviteleri ve lipoprotein seviyeleri üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlandı. Diyabet oluşturmak için, diyabet (D) ve diyabet+ V. myrtillus ekstresi (DVM) grubundaki sıçanlara tek doz streptozotosin (45 mg/kg) intaperitonal (i.p.) uygulandı. V. myrtillus ekstresi, yirmibir gün süreyle 1.2 g/kg doz distile suda çözündürülerek VM ve DVM gruplarındaki sıçanlara gavaj yoluyla uygulandı. Çalışma sonunda tam kanda HbA1c serumda glukoz, lipoprotein, paraoksonaz (PON), amilaz ve lipaz enzim seviyeleri analiz edildi. Glukoz ve glikolize hemoglobin (HbA1c) seviyelerinde D grubunda diğer gruplara göre istatistik önemde bir artışa neden oldu. DVM grubu glukoz ve HbA1c seviyeleri ile D grubunun karşılaştırılmasında istatistik önemde bir düşüş saptandı (p<0.05). Kolesterol düzeyinin, D grubunda istatistik yükseldiği, DVM grubunda istatistik olarak normal düzeye düştüğü saptandı (p<0.05). Trigliserit düzeyi, gruplar arasında istatistik olarak önemsiz bulundu (p>0.05). HDL-kolesterol düzeyi, istatistik anlamlılıkta D grubunda yüksek, DVM grubunda düşük düzeylerde saptandı (p<0.05). LDL-kolesterol ve VLDL-kolesterol düzeyleri, D grubunda aritmetik olarak yüksek saptanmasına rağmen, DVM grubunda D grubu ile karşılaştırıldığında istatistik bir düşüş saptandı (p<0.05). Amilaz düzeyinde D grubunda istatistik önemde düşüş, lipaz düzeyinde ise istatistik önemde artma saptandı (p<0.05). Amilaz ve lipaz düzeyleri D ve DVM grublarının karşılaştırılmasında anlamsız bulundu (p>0.05). Paraoksonaz enzimi, D grubunda K ve VM grubuna göre istatistik olarak düşük bulundu (p<0.05). DVM grubu paraoksonaz düzeyleri, D grubu ile karşılaştırıldığında istatistik olarak yüksek bulundu (p<0.05). Sonuç olarak, V. myrtillus L. (Yaban mersini) ekstresinin hiperglisemiyi düzelttiği ve diyabetik dislipidemiyi hafiflettiği gösterildi. Lipaz ve amilaz aktivitesini düşürmesiyle ekzokrin pankreas fonksiyonları üzerinde inhibitör etki oluşturdu. Paraoksonaz enzim düzeyinde diyabetteki düşüş yirmibir gün süreyle Vaccinium myrtillus L. (Yaban mersini) ekstresi verilmesiyle enzim aktivite düzeyinde istatistik anlamlılıkta yükselme saptandı.
dc.description.abstractSAEED KM, The Effect of Vaccinium myrtillus L. Application on Paraoxonase Activity, Pancreatic Enzymes Activity and Lipoprotein Levels in Experimental Diabetic Rats. Yüzüncü Yıl University, Health Science Institute, Department of Basic Pharmacy-Biochemistry, MSci, Thesis, Van, 2016. The objective of this study was to determine the effect of Vaccinium myrtillus L. (bilberry, VM) extract on paraoxonase activity, lipoprotein levels and pancreatic functions in streptozotocin induced diabetic rats. For this purpose, experimental diabetes was induced by injecting 45 mg/kg single dose of streptozotocin intraperitoneally (ip) in the groups of diabetes (D) and diabetes + VM (DVM). A dose of 1.2 g/kg of VM extract was dissolved in distilled water and then administered to the rats in VM (V) and in DVM groups using intragastric gavage for a period of twenty one days. Glycated hemoglobin (HbA1c) in whole blood and glucose, lipoproteins, paraoxonase (PON), amylase and lipase enzyme activities in serum were measured. Glucose and HbA1c levels increased significantly in the group of D in comparison to the control (K) group and their levels decreased statistically significantly in the group of DVM compared to D (p<0.05). Cholesterol level was increased significantly in D and decreased significantly in DVM groups (p<0.05). There was no statistically significant change in triglycerides levels between groups (p>0.05). Serum HDL- cholesterol levels increased significantly in D group and decreased significantly in DVM group (p<0.05). Serum LDL-cholesterol and VLDL- cholesterol levels increased arithmetically in group D, In addition, there were statistically significant increases in their levels in DVM group compared to D group (p<0.05). There was a statistically significant decrease in serum amylase level and a statistically significant increase in serum lipase levels in D group (p<0.05). Serum amylase and lipase levels were determined to be statistically non significant (p>0.05) between diabetes group D and DVM group. Serum PON enzyme significantly (p<0.05) decreased in group D in comparison with control and VM group. Statistically significant increase (p<0.05 can be seen in PON levels in the DVM group in comparison with group D. In conclusion, this study suggested that bilberry extract improved hyperglycemia and alleviated diabetic dyslipidemia. This plant also showed inhibitory effects on exocrine function of pancreas via reducing amylase and lipase activities. This study concluded that administering of VM extract for twenty one days, affected significant increase in the PON enzyme activity and may compensate the diabetic reduction of this enzyme.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleDeneysel diyabet oluşturulan sıçanlarda vaccinium myrtillus l. uygulamasının paraoksonaz, pankreas enzim aktiviteleri ve lipoprotein düzeylerine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of vaccinium myrtillus l. application on paraoxonase activity, pancreatic enzymes activity and lipoprotein levels in experimental diabetic rats
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTemel Eczacılık Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmDiabetes mellitus-experimental
dc.subject.ytmRats
dc.subject.ytmVaccinum myrtillus
dc.subject.ytmBlueberries
dc.subject.ytmPlant extract
dc.subject.ytmParaoxonase
dc.subject.ytmEnzymes
dc.subject.ytmPancreas
dc.subject.ytmLipoproteins
dc.identifier.yokid10120998
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid434578
dc.description.pages76
dc.publisher.disciplineBiyokimya Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess