Show simple item record

dc.contributor.advisorAndiç, Cengiz
dc.contributor.authorAkdeniz, Hakki
dc.date.accessioned2021-05-08T12:54:26Z
dc.date.available2021-05-08T12:54:26Z
dc.date.submitted1992
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/705952
dc.description.abstractÖZET Azot, fosfor ve potasyumlu gübrelerin, tabii çayırın kuru ot verimine, otun ham protein ve ham kül oranına etkilerinin araştırıldığı bu çalışma Van Kalesi yolu üzerindeki doğal çayır arazisinde uygulanmıştır. Araştırmada azot, fosfor ve potasyumun üçer (0, 7.5 ve 15 kg/da N); 0, 5 ve 10 kg/da p20s; 0. 7.5 ve 15 kg/da K^O) esas alınmıştır. Deneme 1991 ve 1992 yıllarında yürütülmüş olup. elde edilen neticeleri aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür. 1. Kimyasal gübrelerin tabii çayırın ot verimine, otun ham protein ve ham kül oranlarına etkileri gübre çişidine ve yıllara göre farklılık göstermiştir. 2. Azot doğal çayır vejetasyonunda kuru ot ve ham protein verimini her iki yılda da çok önemli derecede etki lemistir. 3. Genellikle uygulanan azot miktarı arttıkça buna bağlı olarak kuru ot ve ham protein verimi artmıştır. 4. Azotun her iki yılda da çayırın ham protein ve ham kül oranlarına etkisi görülmemiştir. 5. Fosfor, sadece 1991 yılında ham protein verimini ve ham kül oranını önemli derecede etkilemiş olup. diğer komponentler üzerinde önemli bir etkisi olmamıştır. 6. Potasyum yanlızca 1992 yılında kuru ot verimini önemli derecede etkilemiş olup, denemenin diğer unsurları üzerinde önemli bir etikisi görülmemiştir.7. Gübrelerin karşılıklı ikili interaksiyonları tabii çayırda her iki yılda da kuru ot verimini çok önemli derecede etkilemiştir. 8. Gübrelerin üçlü interaksiyonları (NxPxK) hem 1991 ve hem de 1992 yılında sadece ham kül oranı üzerinde önemli etki yapmıştır. 9. Tabii çayırda 1991 yılında en yüksek ot verimi dekara 15 kg azot (N), 5 kg fosfor (p20b) ve 7.5 kg potasyum (Ka;0), 1992 yılında ise dekara 15 kg azot (N), 5 kg fosfor (r-aOs) ve hiç potasyum verilmeyen parsellerden alınmıştır. 10. Tabii çayırlara dekara 15 kg azot (N) ve 5 kg fosfor (phOs) tavsiye edilmiştir.
dc.description.abstract82 7. SUMMARY This study in which the effects of nitrogen, phosphorus and potassium fertilizers to the hay yield, the crude protein, ash rate and the crude protein yields has been studied, applied to natural meadow fields of Van Castle. In this study, three levels of nitroge, phosphorus and potassium fertilizers mainly were been considered. The experience was performed in 1991 and 1992 years. The obtained results can be summarized as follows. 1. The effects of chemical fertilizers to hay yield of natural meadow, crude protein and ash rate of hay different according to kind of fertilizer and years. 2. In the natural meadow vegetation, nitrogen mainly were affected the hay and crude protein yields in both years. 3. In generaly, as the amount of nitrogen applied was increased, the hay yield and crude protein yield of herbage. 4. Effects of nitrogen on crude protein yield and ash rates was not a significant effect in both years. 5. Phosphorus a significant effect-ed crude protein yield and ash rate in the only first year of the experiment, didn't cause an important effect on the other components. 6. Potassium significantly effected the hay yield in the only secod year of the experiment, had not a significant effect on experimental components. 7. The mutually of fertilizers, were significantly been affected the hay yield of natural meadows in both observed years.83 8. The interactions among NxPxK had been done a significant effect on crude ash rate in both observed years. 9. The highest hay yield was obtained by adding 15 kg nitrogen (N), 5 kg phosphoures (^s-ü-s) and 7.5 kg potassium (KaO) in 1000 m2 in 1991 year and in 1992 year by adding 15 kg nitrogen (N), 5 kg phosphoures (paOs), no potassium in per 1000 m2. 10. It had been that 15 kg nitrogen (N) and 5 kg phosphoures (f-sO^) per acre/year should be added to natural meadows.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleVan yöresinde azot,fosfar ve potasyumlu gübrelerin tabii çayırın ot verimine otun ham protein ve ham kül oranına etkileri üzerine bir araştırma.
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmNative meadow
dc.subject.ytmCrude protein
dc.subject.ytmGrass yield
dc.subject.ytmFertilizers
dc.subject.ytmCrude ash
dc.subject.ytmField crops
dc.subject.ytmVan
dc.identifier.yokid25353
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid25353
dc.description.pages92
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess