Show simple item record

dc.contributor.advisorDeniz, Abdulselam
dc.contributor.authorTürk, Zübeyir
dc.date.accessioned2021-05-08T12:54:23Z
dc.date.available2021-05-08T12:54:23Z
dc.date.submitted1992
dc.date.issued2020-02-03
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/705937
dc.description.abstractBu çalışma, Van yöresinde doğal olarak yetişen sarı taş yoncası (Melilotus officinalis)'nin tarımsal özelliklerini tespit etmek amacıyla yürütülmüştür. 1990-1991 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesine ait arazide, kurak şartlarda yürütülen bu çalışmada; 3 farklı sıra aralığı (20, 40, 60 cm) ve 2 gübre dozu (0 kg P/da ve 7.5 kg P/da)'nun verim ve verim unsurları üzerine etkileri incelenmiştir. Yapılan bu araştırmanın sonuçları şu şekilde özetlenebilir.Gözlemler:Tohumların çimlenme gücü % 1-2 arasında değiştiği tespit edilmiştir, çıkış süresi 12-14 gün arasında değiştiği ve çiçeklenmenin de 2. yılda olduğu gözlenmiştir. Verimler:En yüksek bitki boyu 70.93 cm ile 60 cm sıra aralığının 0 kg P/da dozundan, en kısa bitki boyu ise 53.13 cm ile 20 cm sıra aralığının yine 0 kg P/da dozundan sağlanmıştır. En yüksek yaş ot verimi 2046.006 kg/da ile 20 cm sıra aralığının 7.5 kg P/da dozundan, en düşük yaş ot verimi ise 620.370 kg/da ile 60 cm sıra aralığının 0 kg P/da dozundan elde edilmiştir. En yüksek kuru ot verimi 589.740 kg/da ile 20 cm sıra aralığının 7.5 kg P/da dozundan, en düşük kuru ot verimi ise 175.985 kg/da ile 60 cm sıra aralığının 0 kg P/da dozundan sağlanmıştır. En yüksek tohum verimi 55.09 kg/da ile 40 cm sıra aralığının 7.5 kg P/da dozundan, en düşük tohum verimi ise 28.39 kg/da ile 60 cm sıra aralığının 0 kg P/da dozundan elde edilmiştir. 1000 dane ağırlığı da 2.144 gr ile 2.170 gr arasında değiştiği saptanmıştır.Kimyasal Özellikler:Bitkinin kuru madde oranı % 89.87-91.90, ham kül oranı % 12.89-14.37 ve ham protein oranı da % 15.54-17.09 arasında değiştiği tespit edilmiştir.
dc.description.abstractThis study was carried out to determine the agronomic characters of the yellow sweetclover (Melilotus officinalis) which grows naturally in Van region. In this study, it was studied the effects on the yield and yield components of the three different row-space and two fertilizer doses, under dry conditions in the Faculty of Agriculture Land, University Yüzüncü Yıl in 1990-1991. The results of this study can be summarized as follows.Observations:The germination persentages of seeds were found % 1-2, the seedling emergense had 12-14 days, the flowering has been observationed in the second year.Yields:The highest plant had 70.93 cm 0 kg P/da dose of and 60 cm row-space, the lowest plant had 53.13 cm with 0 kg P/da dose of 20 cm row-space, the highest green herbage yield was found 2046.006 kg/da with 7.5 kg P/da dose of 20 cm row-space, the lowest green herbage yield was found 620.370 kg/da with 0 kg P/da dose of 60 cm row-space, the highest dry herbage yield was found 589.740 kg/da with 7.5 kg P/da dose of 20 cm row-space, the lowest dry herbage yield was found 175.985 kg/da with 0 kg P/da dose of 60 cm row-space, the highest seed yield was found 55.09 kg/da with 7.5 kg P/da dose of 40 cm row-space, the lowest seed yield was found 28.39 kg/da with 0 kg P/da dose of 60 cm row-space, 1000 seed weight was found 2.144-2.170 gr.Chemical Characters:It was found dry matter content of plant 89.87-91.90 %, the ash content 12.89-14.37 % and the crude protein content 15.54-17.09 %.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleVan yöresinde doğal olarak yetişen sarı taş yoncası (melilotus officinalis)`nın tarımsal özellikleri üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeA research on the agronomic characters of the yellow sweetclover (melilotus officinalis) growing naturally in Van region
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-03
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10324037
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid606372
dc.description.pages57
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess