dc.contributor.advisor | Bolat, Duran | |
dc.contributor.author | Aydin, Ahmet | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T12:54:18Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T12:54:18Z | |
dc.date.submitted | 1993 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/705915 | |
dc.description.abstract | 50 6. ÖZET Pekin ördeği palazlara ile yapılan ve 8 hafta süren bu denemede, balık unu yerine değişik oranlarda kuru bira mayası (Saccharomyces cerevisiae) kullanma imkanları ve bunun besi performansı üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Bu maksatla rasyonlara balık ununu karşılayacak şekilde % 2,4,6 ve 8 maya ilave edilmiştir. Hayvanlara ilk 4 hafta % 19 HP ve 3000 kcal/kg ME içeren bir rasyon verilmiş, 5. haftadan itibaren ise, % 16 HP ve 3000 kcal/kg ME içeren rasyon verilmiştir. 89 palazın kullanıldığı denemede, balık ununun karmalara katılma oranının düşmesi veya karmalardan tamamen çıkarı lmasıyle orta ya çıkan protein açığı, karmalara aynı miktar HP verecek şe kilde maya (Saccharomyces cerevisiae) ilave edilmek suretiyle karşılanmıştır. Ad-libitum yemleme uygulanan denemede, 8. hafta sonun da hayvanlar kesilmiştir. Haftalık tartım yapılarak elde edilen ağırlık artısı değerleri ve yem tüketimi miktarlarnın yanında, besi özelliklerini tesbit etmek için karaciğer, kalp, pankreas, yag, taşlık, karkas ve randıman ile ilgili kriter ler değerlendirmeye alınmıştır. Deneme neticesinde, gruplar arasında canlı ağırlık artısı bakımından farklılığın istatistiki olarak önemsiz olduğu anlası.lmıstır(P>0.05). En yüksek canlı ağırlık artısı kontrol grubunda görülmüştür. En düşük canlı ağırlık artısı51 ise % 8 maya ihtiva eden 5. grupta gerçekleşmiştir. Çıkan sonuçlara göre % 6 dan fazla maya kullanmak gereksizdir ve hayvanların gelişmesini yavaşlatmaktadır. Bu durumda, halik ununun rasyonlardan tamamen çıkarılması mümkün görünmemekte dir. Yem tüketimleri incelendiğinde, fazla yem tüketen hay vanların fazla canlı ağırlık artısı sağladığı gözlenmiştir. Yemin canlı ağırlık artısı üzerine olan etkisi sadece 6. haf tada (P<0.05) düzeyinde önemli, diğer gruplarda ise önemsiz hulunmustur(P>0.05). Aynı şekilde cinsiyetin etkiside önemsiz bulunmuştur (P>0. 05). Besi özelliklerini tesbit etmek için kriter olarak alman özellikler incelendiğinde, karkas ağırlığı arttıkça taşlık, kalp, karaciğer, pankreas ve yag ağırlığının arttığı gözlenmiştir. Yemin, karkas ağırlığı ve randıman üzerine etkisi önemsiz çıkarken(P>0.05), pankreas, karaciğer, kalp, taşlık ve yag üzerine olan etkisi (P<0.01) düzeyinde önemli çıkmıştır. Cinsiyetin etkisi ise önemsiz bulunmustur(P>0.05). Sonuç olarak, elde edilen 1672.3 gramlık canlı ağırlık Van şartlarına Pekin ördeğinin adaptasyon kabiliyetinin arttığını göstermektedir. Zamanla daha fazla ağırlık artısı olacağı muhakkaktır. Pekin ördeği rasyonlarmdan Balık ununun tamamen çıkarılması mümkün değildir. Maya(S.cerevisiae) 'nın ancak % 6' ya kadar rasyonlara katılabileceği görülmüştür.52 Mayanın yasama gücü üzerine çok olumlu etkide bulunduğu göz lenmiş olup, ölüm oranı % O'a yaklaşmıştır. | |
dc.description.abstract | 53 7. SUMMARY This study was carried out to determine the possibili ty of using different proportion of dried beer yeast instead of fish meal and the effect of this on fattening performance. Pekin ducks were used for 8 weeks in the experiment. For this reason, yeast with 2,4,6 and 8 % were added to the ration in order to provide fish meal. A ration containing 19 % HP and 3000 kcal/kg ME was fed to the animal in the first 4 week and begining from 5. week animals were fed with a ration contai ning 16 % HP and 3000 kcal/kg ME. In the study which 89 duck ling were used. The protein gap stemming from the low level of fish meal in the consantrated as romoving it form consan- trated totally were met by adding the required yeast in order to provide the same level of HP. In the study. Ad Libitum feeding method were used and the animals were sloughtered at the end of 8. week. Criters regarding liver, heart, pancreas, fat, gizzard, carcas and performance were evaulated in order to determine the fatte ning characteristics, weight gain values obtained from weekly weight and feed consumption quantities. As the result of the experiment, the difference bet ween the groups with respect to weight gain were not signifi cant (P>0. 05). The highest weight gain was in control group. The lowest weight gain was in the 5. group containing 8 % yeast. According to the result, there is no need to use yeast54 higher then 6 % and yeast with higher 6 % slows the develop ment of the animals for this reason, it is not possible to remove the fish meal from the rations completely. As for feed consumption, weight gain increased in pro portion to higher feed consumptions of the animals. The ef fect of the feed on the weight gain was significant only in 6. weeks at (P<0.05) level while was not significant in the other groups (P<0.05). The effect of the sex on the weight gain was not significant (P>0. 05). With respect to the charasteristics taken as a criter in order to determine the fattening charasteristics, gizzard, heart, liver, pancreas and fat weight increased in proportion to carcas weight. The effect of the feed on the carcass weight and performance was not significant (P>0. 05) while the effect of feed on pancreas, liver, heart, gizzard and fat was significant at (P<0.01) level. The effect of the sex was not signif icant(P>0.05). 1672.3 g weight gain obtained from the study demon strates that the adaptation capability of Pekin ducks have been increased in Van province climatic conditions. There is no doubt that higher weight gain will be obtained in the fu ture it is not possible to remove the fish meal from Pekin ducks ration, completely. It was found that the yeast could added to the ration until 6 % level. Yeast had a positive55 effect on the living performance and the death ratio was nearly 0 %. Where fish meal is unavaible, yeast until 6 % can be used. In addition, it is likely that Pekin ducks would adapt to the region and the weight gain will increase to the level determined in the literature. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Pekin ördeği rasyonlarında balık unu yerine protein kaynağı olarak değişik oranlarda maya ( Saccharomyces cerevisiae ) kullanılmasının besi performansı üzerine etkisi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Protein sources | |
dc.subject.ytm | Fattening performance | |
dc.subject.ytm | Yeasts | |
dc.subject.ytm | Fish meal | |
dc.subject.ytm | Yeast | |
dc.subject.ytm | Pekin duck | |
dc.subject.ytm | Zootechnics | |
dc.identifier.yokid | 27996 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 27996 | |
dc.description.pages | 65 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |