Van ve yöresinde tüketime sunulan otlu peynirde organik klorlu insektisitlerin kalıntıları ve bunların sepiolit üzerinde adsorpsiyonu
dc.contributor.advisor | Ceylan, Hasan | |
dc.contributor.author | Genel, Yaşar | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T12:54:06Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T12:54:06Z | |
dc.date.submitted | 1994 | |
dc.date.issued | 2018-10-26 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/705861 | |
dc.description.abstract | Bir çok gıda maddesine karışan ve yörede en yaygın şekilde kullanılan bazı tarım ilaçlarının, Van'da üretilen otlu peynirlere karışıp karışmadıkları, karışmışlarsa nasıl uzaklaştırılabilecekleri araştırıldı. Bu amaçla yöreden toplanan otlu peynirler homojen bir halde karıştırıldı. Bundan alınan örnek n-Hekzan ile ekstraksiyona tabi tutuldu. Elde edilen ekstrakt hiç bir işleme tabi tutulmadan gaz kromatograma alındı. Daha sonra değişik oranlarda ve farklı sürelerde kil ile karıştırılan ekstrakt, cam pamuğundan süzülerek kilden ayrıldı. Bu tarzda elde edilen örnekler yine gaz kromatografil cihazına enjekte edilerek elde edilen kromatogramları değerlendirildi. | |
dc.description.abstract | ABSTRACT In this study we aimed at investigating some insecticides commenly used, and determing wether herby-cheese, produced in Van, were infected by these insecticides, if so, how tu remove these insecticides oft the cheese. For this purpose, herby-cheese samples collected from this district were mixed- A sample taken from this mixture was subjected to extraction with n-hegzan. The extract obtained was processed in gas-chrotomaraphy without any pre-treatment. Then The extract was mixed with clay at different times and proportions and was removed off the clay by filtering through fiber glass. The samples obtained in this way were again processed in the gas chrotomography and the resultant chrotograms were evaluated | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Van ve yöresinde tüketime sunulan otlu peynirde organik klorlu insektisitlerin kalıntıları ve bunların sepiolit üzerinde adsorpsiyonu | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-10-26 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Sepiolite | |
dc.subject.ytm | Cheeses | |
dc.subject.ytm | Sepiolite | |
dc.subject.ytm | Van | |
dc.subject.ytm | Adsorption | |
dc.subject.ytm | Insecticides | |
dc.identifier.yokid | 33866 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 33866 | |
dc.description.pages | 38 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |