Yüzüncü Yıl Üniversitesi süt ineği ahırının mekanizasyonu
dc.contributor.advisor | Yumak, Hasan | |
dc.contributor.author | Ekin, Abdulilah | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T12:54:04Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T12:54:04Z | |
dc.date.submitted | 1994 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/705844 | |
dc.description.abstract | ÖZET Bu çalışma ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi için daha önce ahır olarak inşa edilen ve kaba inşaatı bitmiş durumda olan süt ineği ahırının yöremiz şartlarına uygun olarak iç tasarımı üzerinde çalışıldı. Çalışma esnasında Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yapılan ve şu an işletilmekte olan modern süt ineği ahırlarından bazıları gezildi, çeşitli fikirler alındı. Bütün bunlarla beraber gerek Türkçe ve gerekse yabancı kitap ve kataloglardan yararlanıldı. Tasarım ele alınırken ilk önce binanın inşa şekli ve binanın iç tasarımı temel alındı. Sonuçta binaya 76 adet süt ineği için durak, 10 adet buzağı bölmesi, Gebe inek bölmesi, Ham düve bölmesi; Erkek dana bölmesi, 2-6 aylık dana bölmesi, doğum bölmeleri, hasta hayvan bölmesi, yem deposu, yem yolu ve yem kanalları, gübre yolu, Balık kılçığı tipi süt sağım merkezi, bu sistem içinde 10 adet sağım yeri, süt odası, yedek parça odası, vakum pompası odası, çeşitli malzemeler için depo ve sağıma lojmanı oluşturuldu. Bu bölmeler oluşturulduktan sonra bakılacak hayvanların sağlıklı bir ortamda olması için binanın ısı ve nem dengesiyle beraber havalandırma durumu araştırıldı. Bu hesaplar yapılırken Van meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden yöreye ait ısı ve nem değerleri alındı. Ayrıca binanın ısı ve nem dengesi için yaz ve kış için ayrı ayrı hesaplamalar yapıldı, binanın yaz mevsimi havalandırması izin doğal havalandırma sistemi uygun görüldü, kışın binanın fazla olan bacaları için istendiği zaman açılıp istendiği zaman kapanabilen kelebek kapaklar tavsiye edildi. Ahırın tipi dinlenme duraklı serbest ahır olarak seçildi. Durakların olduğu kısımda ineklerin bağlamasız olarak ahırın içinde serbest dolaşması planlandı. Yem yolunda bir traktörün rahat çalışabilmesi için uygun ölçüde bir yem yolu yapıldı, ayrıca; yem deposunun önünde traktörün manevra yapabilmesi için geniş bir alan bırakıldı. Gübre yolu da traktörün rahat girip çıkabileceği şekilde ölçülendirildi. Ahırda özel hayvan bölmeleri için de ayrı yemlik ve suluklar yapıldı. Bunların içinde değişik zemin katlan oluşturuldu. Ahırın en önemli bölümünü oluşturan sağımhane için sağmal inek sayısı göz önüne alınarak planlandı. Sonuçta 2x5 yani aynı anda 10 ineğin sağılabileceği balık kılçığı tipi bir süt sağım merkezi oluşturuldu. Bu sisteme karar verildikten sonra sistemi oluşturan ekipmanların seçimi uygun hesaplama yöntemleriyle yapıldı. Hesaplamalarda uygun vakum miktarım seçiminde konu ile ilgili olarak dünyaca tanınmış firmaların kataloglarından yararlanıldı. Bu kataloglardan 1000 serisi vakum pompası seçimi yapıldı. Sütün sağımdan sonraki en önemli aşamasını oluşturan süt soğutma sistemi de ele alınarak uygun bir süt soğutma tankı seçildi. Süt sağım sisteminin bir diğer kısmım oluşturan temizleme ve yıkama ünitesi üzerinde duruldu. 54 | |
dc.description.abstract | SUMMARY This study was carried out for cowshed constructed in Yüzüncü yıl University campus. With this study the design of cowshed and necessary equipment according to our local contidions was made. When the study was in continuation, some manegements at different districts of Turkey has been got dround. At the same time some researchs has been made from books and catalogs written in English and Turkish. When the design was in making, firstily the layout and design of the cowshed was considered. Secondly, the heat balance, ventilation and air conditioning systems calculations have been made hirdly the systems of milking have been examined and the best method of milking was decided. Lastly, The dung and feed machanisation systems of the cowshed, was examined carefully and the best type for our site conditions has been decided. At the result of the study, 76 halts for cows, 10 halts for calf, birth animal divisions, pregnant cow divisions, weaned calf divisions, 2-6 months weaned calf division, divisions for ill cows, warehouse for feed, feed way, feed channels, dung way, Herringbone milking system was put in place. İn milking system 10 parlours were desingned. For storage of the milk, milk cooling tank has been chosen and a tank in enough capacity was suggested. İn addition to milk room, vakum pump room and other related rooms were arranged. After designing of all divisions the necessarry calculations of heat and moisture balance, ventilation and air conditioning systems was made. This calculations was made for summer season and winter season. The data needed in calculations has been got from meteorology distirct directoration in Van. The mechanisation type of the cowshed was chosen as free type. In this type the cows will not be fastened. They will get aound in the cowshed freely. The arrangement of the feed way was made acording to the track sizes. For maneuvering of the track and for loading actions, enough space was leaved in front of the warehouse. The dung way was also arranged according to the track sizes. The most important section of the cowshed is the milking parlour. When the calculations of this unit were made some factors has been taken into account. From these factors the most important one was the number of the milch cows. At the result of the calculations a system of 10 parlours was made. After doing this, the equipments which will be used in the system, were determined. Firstly the vacum pump was chosed from the dairy equipment catalogs. Secondly the calculations of milk pump were made. After all, the decisions about cooling, Washing and cleaning systems were given. From the firm catalogs a vacum pump of 1000 series, a milk pump of 101 series, cooling system, washing system and axial type blowers for summer ventilation has been chosen. 55 | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Yüzüncü Yıl Üniversitesi süt ineği ahırının mekanizasyonu | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Barns | |
dc.subject.ytm | Agricultural machinery | |
dc.subject.ytm | Mechanization | |
dc.subject.ytm | Dairy cows | |
dc.identifier.yokid | 33875 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 33875 | |
dc.description.pages | 58 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |