Show simple item record

dc.contributor.advisorYıldırım, Bünyamin
dc.contributor.authorOkut, Ayşe
dc.date.accessioned2021-05-08T12:53:56Z
dc.date.available2021-05-08T12:53:56Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/705777
dc.description.abstractöz: Yapılan bu çalışmada bitki başına yaprak sayısı, kök-gövde çapı, kök-gövde toyu, kök-gövde verimi, yaprak + baş verimi, metrekaredeki yaprak alanı, amino azot» digestion ve arıtılmış digestion oranı, kuru madde oranı, ham şeker verimi, arıtılmış şeker verimi üzerine ekim zamanlarının etkisi önemli veya çok önemli (p<0.05 veya p<0.01), çatallaşma oranı, sodyum ve potasyum miktarı üzerine önemsiz olmuştur (p>0.05). Sadece digestion, arıtılmış digestion ve kuru madde oranı gibi kalite unsurlarında çeşitler arasındaki fark önemli olmuştur (p<0.05). En yüksek kök-gövde verimi ve ham şeker verimi 5921 kg/da ve 1203.7 kg/da ile birinci ekim zamanından (7 Nisan) elde edilmiştir. Yetişme periyodu uzunluğunun en çok morfolojik özellikler ile verim unsurları üzerinde etkili olduğu, buna karşılık kalite unsurlarına fazla etkili olmadığı sonucuna varılmıştır. The Effects of Planting Time and Species on Yield and Quality of Sugar Beet in Van Condition Abstract: The effects of planting date and species on the morphologi cal characteristic, yield and quality components of sugarbeet were studied in this research. In conclusion, the effect of planting date on the number of leaf per plant, root diameter, root length, leaf+head yield, leaf area in m2, amino nitrogen, digestion rate, refined diges tion rate, dry matter rate, raw sugar yield and refined sugar yield was significant or highly significant (p<0.05 or p<0.01), whereas was not significant (p>0.05) on the bifurcation, sodium and potassium content. The differences between used species were significant (p<0.- 05) only on quality components as digestion rate, redefined digestion and dry matter rate. The most high yield for root yield and raw sugar- yield were obtained from first planting date (7 April) with 5921 kg/da and 1203.7 kg/da values, respectively. The morphological character istics and yield components were influenced from growth period length, whereas quality components were not.
dc.description.abstractöz: Yapılan bu çalışmada bitki başına yaprak sayısı, kök-gövde çapı, kök-gövde toyu, kök-gövde verimi, yaprak + baş verimi, metrekaredeki yaprak alanı, amino azot» digestion ve arıtılmış digestion oranı, kuru madde oranı, ham şeker verimi, arıtılmış şeker verimi üzerine ekim zamanlarının etkisi önemli veya çok önemli (p<0.05 veya p<0.01), çatallaşma oranı, sodyum ve potasyum miktarı üzerine önemsiz olmuştur (p>0.05). Sadece digestion, arıtılmış digestion ve kuru madde oranı gibi kalite unsurlarında çeşitler arasındaki fark önemli olmuştur (p<0.05). En yüksek kök-gövde verimi ve ham şeker verimi 5921 kg/da ve 1203.7 kg/da ile birinci ekim zamanından (7 Nisan) elde edilmiştir. Yetişme periyodu uzunluğunun en çok morfolojik özellikler ile verim unsurları üzerinde etkili olduğu, buna karşılık kalite unsurlarına fazla etkili olmadığı sonucuna varılmıştır. The Effects of Planting Time and Species on Yield and Quality of Sugar Beet in Van Condition Abstract: The effects of planting date and species on the morphologi cal characteristic, yield and quality components of sugarbeet were studied in this research. In conclusion, the effect of planting date on the number of leaf per plant, root diameter, root length, leaf+head yield, leaf area in m2, amino nitrogen, digestion rate, refined diges tion rate, dry matter rate, raw sugar yield and refined sugar yield was significant or highly significant (p<0.05 or p<0.01), whereas was not significant (p>0.05) on the bifurcation, sodium and potassium content. The differences between used species were significant (p<0.- 05) only on quality components as digestion rate, redefined digestion and dry matter rate. The most high yield for root yield and raw sugar- yield were obtained from first planting date (7 April) with 5921 kg/da and 1203.7 kg/da values, respectively. The morphological character istics and yield components were influenced from growth period length, whereas quality components were not.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleVan ekolojik koşullarında şeker pancarında çeşit ve ekim zamanının verim, verim unsurları ve kalite üzerine etkileri
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmVan
dc.subject.ytmYield
dc.subject.ytmQuality
dc.subject.ytmEcological factors
dc.subject.ytmSugar beet
dc.identifier.yokid45391
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid45391
dc.description.pages73
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess