Show simple item record

dc.contributor.advisorÇetinkaya, Osman
dc.contributor.authorDuyar, Hünkar Avni
dc.date.accessioned2021-05-08T12:53:56Z
dc.date.available2021-05-08T12:53:56Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/705773
dc.description.abstractoz Bu araştırmada, înci Kefali (Chalcalburnus tarichi) 'nden balık unu üretimi ve üretilen ürünün kalitesi üzerinde çalışılmışdır. Balıklar bütün olarak pişirilmiş, kıyılmış, preslenmiş, kurutularak blenderde parçalanmış ve değirmende öğütülmüşdür. Elde edilen balık ununda fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. İnci Kefalinden yapılan balık ununda renk; Ekim ve Kasım örneklerinde koyu san kahve; Mayıs ve Aralık örneklerinde açık sanmsı-kahve olarak belirlenmiştir. Ekim ve Aralık örneklerinde topaklaşmalar olurken, Kasım ve Mayıs örneklerinde topaklaşmaya rastlanmamıştır. Ekim ve Kasım 'da kemik-kılçık oranının Mayıs ve Aralık 'ta üretilenden daha fazla olduğu; Ekim, Kasım ve Aralık ayı örneklerinin Mayıs ayı örneklerinden daha ağır kokulu olduğu belirlenmiştir. Mayıs ayı balık ununun normal balık unu görünümünde, partikül büyüklüğü bakımından homojen olduğu belirlenmiştir. İnci kefalinden üretilen balık unlarında yapılan kimyasal analizlerde, ham protein % 51.65- 56.58; ham kül % 11.22-16.54; ham yağ % 20.44-26.12; nem oram ise %2.68-5.46 arasında belirlenmiştir. Kalsiyum oranı % 6.47-7.79; fosfor oram % 2.56-3.0 arasında bulunmuştur. Elde edilen unda pepsin-HCl de sindirilebilir protein % 51.48, protein sindirilebilirliği ise % 91 olarak belirlenmiştir. Un üretim randımanı % 20 olarak belirlenmiş, undaki fazla yağ ile düşük nem oranının üretim metodundan kaynaklandığı sonucuna varılmıştır. İnci kefalinden balık unu üretiminin ekonomik olacağı, hayvan beslemede emniyetle kullanılabileceği söylenebilir.
dc.description.abstractABSTRACT In this research, fish meal production from the İnci Kefali (Chalcalburnus tarichi), a local fish species presents in Lake Van, and meal quality were studied. The fish was cooked, pinched, pressed, dried, cracked and grinned by using grinder.Physical and chemical analyses were made on the produced meal. The colours of meals were determined as dark yellow-brown in October and November samples, pale yellowish-brownin May and December samples. While lump formation were observed in October and December production, in May and November there were no lump formation. More fish bone remains was found in October and November than others months. October, November and December products smelled densely while the meal produced in May has charasteristic fish smell. The meal which product in May was to be normal fish meal appearance and has uniform particle composition. At the chemical analyses of fish meal which produced from Chalcalburnus tarichi following values were determined. Crude protein 51.65 - 56.58 %; crude ash 1 1.22 - 16.54 %; crude fat 20.44-26.12 %; moisture 2.68-5.46 % and dry matter 94.54- 97.32 %. In the meals calcium were found as 6.47-7.79 % and phosphorus as 2.56-3.00 %. The meal has 51.48 % pepsin-HCl digestible and digestibility of protein was calculated as 91 %. The production profit of meal was determined as 20 %. It can be concluded that excess crude fat and dry matter originated from production method. It can be also say that meal production from Chalcalburnus tarichi is profitable and the product can be used in animal nutrition confidently.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleİnci kefali (chalcalburnus tarichi pallas 1811)`nden balık unu yapımı ve elde edilen unun kalitesi üzerine bir araştırma
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmFish meal
dc.subject.ytmLeaping mullet
dc.subject.ytmPearl mullet
dc.subject.ytmQuality
dc.identifier.yokid45392
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid45392
dc.description.pages48
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess