Show simple item record

dc.contributor.advisorAkyüz, Nurhan
dc.contributor.authorIşik, Şule
dc.date.accessioned2021-05-08T12:53:53Z
dc.date.available2021-05-08T12:53:53Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/705749
dc.description.abstractoz Bu çalışmada, Van'ın değişik yörelerinden alınan sütlerde antibiyotik varlığı belirlenmeye çalışılmış ve ortam koşullarında kullanılabilecek mevcut metodlar denenmiştir. Denemede Fermantasyon testi ile Metilen Mavisi Redüksiyon testi karşılaştırılmış ve hassasiyetleri arasında istatistiksel yönden bir fark bulunamamıştır. Uygulama açısından Metilen Mavisi Redüksiyon testinin daha kısa sürede sonuç verdiği ortaya konmuştur. Aylara göre antibiyotik varlığı Fermentasyon testi ile değerlendirildiğinde, en fazla Ocak 1995 aymda(% 32.7), en az Nisan 1995 ayında (% 9.6) antibiyotikli süte rastlanmıştır. Kış aylarında artan oranın, bahar aylarında azaldığı görülmüştür. Antibiyotiklerin bazı üreticiler tarafından bilinçsiz ve uzun süreli kullanıldığı saptanmış ve tavsiye edilen bekleme süresine uyulmayarak, tedaviden sonra elde edilen sütlerin, normal sütle beraber tüketime sunulduğu saptanmıştır.
dc.description.abstractII ABSTRACT ]n this study, milk samples obtained from different regions of Van were tested for antibiotic residue, and some available methods were examined for the practical usage. A comparison was done between two methods, Fermentation test and Metylen Blue Reduction test. There was no differences between sensitivities of the methods used statistically. However, Metylen Blue Reduction test was more suitable than the Fermentation test to get rapid result. The most antibiotic resudue (32.7 %) obtained from Fermentation Test in milk samples was found in January 1995, and the lowest accumulation (9.6 %) was occured in April 1995. It was determined that increament rate appeared in the Winter, and it tended to decline in the Spring season. The obtained results suggested that antibiotics were used unconsciously to medicate the animals, and the milk containing antibiotic was send for processing to dairy plant, after that the dairy products produced from this milk were put on the market.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleÇiğ sütlerde antibiyotik varlığının belirlenmesi ve kullanılan metodlar üzerine bir araştırma
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmAntibiotics
dc.subject.ytmFermentation
dc.subject.ytmVan
dc.subject.ytmMilk
dc.subject.ytmReduction
dc.identifier.yokid45398
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid45398
dc.description.pages44
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess