Çiğ sütlerde antibiyotik varlığının belirlenmesi ve kullanılan metodlar üzerine bir araştırma
dc.contributor.advisor | Akyüz, Nurhan | |
dc.contributor.author | Işik, Şule | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T12:53:53Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T12:53:53Z | |
dc.date.submitted | 1995 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/705749 | |
dc.description.abstract | oz Bu çalışmada, Van'ın değişik yörelerinden alınan sütlerde antibiyotik varlığı belirlenmeye çalışılmış ve ortam koşullarında kullanılabilecek mevcut metodlar denenmiştir. Denemede Fermantasyon testi ile Metilen Mavisi Redüksiyon testi karşılaştırılmış ve hassasiyetleri arasında istatistiksel yönden bir fark bulunamamıştır. Uygulama açısından Metilen Mavisi Redüksiyon testinin daha kısa sürede sonuç verdiği ortaya konmuştur. Aylara göre antibiyotik varlığı Fermentasyon testi ile değerlendirildiğinde, en fazla Ocak 1995 aymda(% 32.7), en az Nisan 1995 ayında (% 9.6) antibiyotikli süte rastlanmıştır. Kış aylarında artan oranın, bahar aylarında azaldığı görülmüştür. Antibiyotiklerin bazı üreticiler tarafından bilinçsiz ve uzun süreli kullanıldığı saptanmış ve tavsiye edilen bekleme süresine uyulmayarak, tedaviden sonra elde edilen sütlerin, normal sütle beraber tüketime sunulduğu saptanmıştır. | |
dc.description.abstract | II ABSTRACT ]n this study, milk samples obtained from different regions of Van were tested for antibiotic residue, and some available methods were examined for the practical usage. A comparison was done between two methods, Fermentation test and Metylen Blue Reduction test. There was no differences between sensitivities of the methods used statistically. However, Metylen Blue Reduction test was more suitable than the Fermentation test to get rapid result. The most antibiotic resudue (32.7 %) obtained from Fermentation Test in milk samples was found in January 1995, and the lowest accumulation (9.6 %) was occured in April 1995. It was determined that increament rate appeared in the Winter, and it tended to decline in the Spring season. The obtained results suggested that antibiotics were used unconsciously to medicate the animals, and the milk containing antibiotic was send for processing to dairy plant, after that the dairy products produced from this milk were put on the market. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Çiğ sütlerde antibiyotik varlığının belirlenmesi ve kullanılan metodlar üzerine bir araştırma | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Antibiotics | |
dc.subject.ytm | Fermentation | |
dc.subject.ytm | Van | |
dc.subject.ytm | Milk | |
dc.subject.ytm | Reduction | |
dc.identifier.yokid | 45398 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 45398 | |
dc.description.pages | 44 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |