Show simple item record

dc.contributor.advisorAşkın, M. Atilla
dc.contributor.authorDolgun, Oğuz
dc.date.accessioned2021-05-08T12:53:51Z
dc.date.available2021-05-08T12:53:51Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/705733
dc.description.abstract7. ÖZET Bu çalışma Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde, Mikrodalga ışınım ve Vakum uygulamalarının Preperat kalitesi ve Preperasyon süresi üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, Bitkisel Materyal olarak bazı sert ve yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarının Tomurcuk ve Dal eksplentleri kullanılmıştır. Materyallere Klasik parafin yönteminin Fiksasyon, Dehidratasyon ve İnfiltrasyon safhalarında farklı sürelerle Vakum, Mikrodalga ve Mikrodalga+Vakum uygulaması yapılmıştır. Uygulamalar sonrasında hazırlanan preperatlar üzerinde gözle ve mikroskop kullanarak nitelik ve nicelik yönünden incelemeler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar aşağıda maddeler halinde özetlenmiştir : 1. Klasik Parafin yöntemi uzun süreye ihtiyaç gösteren bir yöntem olduğu için kısa süreli uygulamalarda olumlu sonuç vermemektedir. 2. Vakum uygulaması materyallerde Anatomik ve Histolojik yönden olumsuzluklara neden olmaktadır. Bu uygulama yapılarak elde edilen preperatlar üzerinde sağlıklı mikroskobik inceleme yapmak mümkün değildir. 3. Mikrodalga+Vakum uygulamasında da Vakum'un neden olduğu olumsuzluklar nedeniyle sonuç alınamamıştır. 4. Mikrodalga ışınım uygulaması preperasyon süresi ve preperat kalitesi üzerinde olumlu etki yapmaktadır. 5. Mikrodalga ışınımlar; Fiksasyon, Dehidratasyon ve İnfiltrasyon safhalarında ki olumlu etkileri nedeniyle Preperasyon süresini çok kısaltmıştır 6. Mikrodalga ışınımları kullanarak çok daha kısa sürede, çok miktarda kaliteli preperat hazırlamak mümkündür.
dc.description.abstract8. SUMMARY This investigation was made for microwave and vacum treatments effect on slide guality and preperation periods in Department of Horticulture, Faculty of Agriculture and University of Yüzüncü Yıl. In this investigation some stone and pome fruits buds and branch explants used as material. When fixation, dehidration and infiltration stages in classical parafin methods was made vacum, microwave and microwave + vacum treatments. After this treatments prepering slides was analysed as quality and quantity with eyes and microscope. Resuts is fellow. 1) Classical parafin methods gives negative results in short time treatments because of require long time. 2) Vacum treatments cause anatomical and histological negation on the material. For this reason, microscobic analyse was impossible. 3) In microwave + vacum treatments healty results wasn't taken because of vacum. 4) Microwave treatments was made positive effects on slide quality and preperation periods. 5) Microwave treatments was much compress fixation, dehidratation and infiltration interval due to possitive effects. 6) It is possible to prepare, with using microwave treatments, good quality,and more slides in short timeen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBahçe bitkileri preperasyon tekniği uygulamalarında mikrodalga ışınımlardan yararlanabilme imkanları üzerinde araştırmalar
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmPreperation technique
dc.subject.ytmMicrowaves
dc.identifier.yokid45403
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid45403
dc.description.pages35
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess